Вагітні жінки зможуть самостійно обирати час декретної відпустки — роз'яснення МОЗ

Як вагітні жінки можуть самостійно визначати дату початку декретної відпустки: роз'яснення МОЗ
freepik.com

У МОЗ розповіли про нову можливість для вагітних обрати зручний період для декрету.

Поділитися:

 Відтепер вагітні жінки за власним бажанням можуть розпочати декретну відпустку пізніше 30 тижня вагітності. Про це розповідають у МОЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖДекретна відпустка 2023: жінки самостійно вирішуватимуть, коли йти в декрет

Раніше лікар з початком 30 тижня вагітності формував пацієнтці медичний висновок про тимчасову непрацездатність, і з цієї дати жінка мала йти у декретну відпустку. Вагітна могла продовжити працювати за бажанням, але кількість днів відпустки  зменшувалася пропорційно до кількості днів, які вона працює. Крім того, зменшувався і розмір допомоги з вагітністю та пологами, оскільки він обумовлений фактичною тривалістю відпустки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведуча ТСН Наталя Островська дізналась в експертів, скільки коштують пологи в Україні

Як вагітні жінки можуть самостійно визначати дату початку декретної відпустки

►Вагітна жінка за власним бажанням зможе після 30 тижня вагітності визначити дату початку відпустки. 

►Якщо жінка бажає почати відпустку з 30 тижня – додатково нічого робити буде не потрібно. 

►Якщо ж вагітна висловить бажання продовжувати працювати – під час першого візиту до лікаря після початку 30 тижня вагітності вона має подати заяву лікареві, який веде її вагітність, із зазначенням дати, з якої має бути сформований МВТН.

►Якщо пологи стануться до зазначеної в заяві дати, МВТН буде сформований з дати пологів. 

Нагадуємо, що стандартний строк МВТН складає 126 календарних днів, але для жінок, в яких народилося кілька дітей або були ускладнені чи передчасні пологи, цей строк продовжується ще на 14 днів. Жінка може продовжити працювати, а початок допологової відпустки перенести на більш зручний для неї період. Саме тоді і буде сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність і, відповідно,  нараховуватимуться соціальні виплати. Тепер частину допологової відпустки жінка зможе перенести на післяпологовий період.

Вагітність під час війни: досвід ведучої ТСН Наталі Островської. Дивіться у сюжеті “Сніданку з 1+1", що виходить з 6:30 до 9:30 у будні на "1+1 Україна":

Новини по темі