Що приготувати дитині взимку: Валентина Хамайко поділилася рецептами для малечі (ексклюзив)

Сніданок з 1+1
06:30
Будние
Валентина Хамайко розповіла, що приготувати дитині взимку

Ведуча "Сніданку з 1+1" Валентина Хамайко розповіла, які страви готує дітям.

Поделиться:

Діти досить часто в буденних розмовах говорять, чого б їм хотілося. Просто ті моменти треба ловити і підхоплювати їх бажання. Гортаючи сторінку Інстаграму, молодший Андрійко десь побачив бургер і сказав, що дуже б хотів його спробувати. Це складна історія, але її теж можна приготувати вдома разом з дитиною. У мене це зайняло три дні (від замішування тіста, випікання булочок до приготування котлет), але ми реалізували мрію Андрійка. Йому було надзвичайно смачно, він тепер навіть згадує: «А пам’ятаєш мамо, як ми з тобою бургер готували?» Тобто, підхоплюйте бажання дітей і разом щось готуйте. Дітям подобається готувати печиво, тому що цікаво розкочувати тісто, ліпити його руками або вирізати фігурки. Маленькі діти це обожнюють.

Валентина Хамайко з дітьми

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як цікаво та корисно провести час із дітьми взимку: поради Валентини Хамайко

А ще в нас довгий період була з дітьми така гра — у нас є кулінарні книги, там є зображення. Діти коли гортають її, візуально обирають якийсь рецепт і потім пропонують: «А давай приготуємо це!» І потім починається гра: виписуємо продукти, які нам потрібні, дивимося, чи є вони у нас в холодильнику і плануємо на один з вихідних днів, що ми це разом готуємо. Якщо чогось немає, думаємо, чим можна замінити той чи інший інгредієнт. Коли вони залучені в процес, їм потім і їсти буде це цікавіше.

Або, наприклад, коли старші діти кажуть: «Мамо, а можна я сам приготую?», я вважаю, що дитина має навчитися готувати самостійно якісь легкі страви на той випадок, коли, наприклад, мами немає поруч. Тоді ми теж домовляємося. По-перше, дотримуватись правил безпеки: олія може пирскатись, що не можна воду на олію лити чи класти мокре, що робити, якщо раптом ти обпікаєшся. А по-друге, після приготування вони мають самі прибрати кухню і не залишати її брудною. І попросила готувати маленькими порціями, щоб не переводити велику кількість продуктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оригінальний "королівський" дерун: простий рецепт Валентини Хамайко

Також Валентина поділилася, чи розрізняються смаки у дітей:

Валентина Хамайко

Авжеж, так, наприклад, старша Соломія зараз відмовилася в їжі від м’яса і риби. Я поважаю її вибір і не намагаюся її змусити чи переконати. Просто пояснюю, попереджаю, що через деякий час вона може відчути нестачу вітамінів, наприклад, заліза, тому треба буде здати аналізи і за потреби їх додатково вжити. Донька відповідає на це: «Мама, залізо є в сочевиці, в шпинаті». Соломія хоче пройти свій шлях і отримати свій досвід – я це приймаю і не відмовляю її.

12-річний Михайло любить м’ясо, вогонь, тому з урахуванням його інтересів ми взимку часто розпалюємо на вулиці гриль і смажимо м’ясо, тому що йому по-хлоп’ячому це цікаво. Тому краще він на вулиці займається цим, ніж буде в цей час сидіти в гаджеті. А так він набуває досвіду – свіже повітря, вогонь, він відчуває, що сам може це робити і в нього це непогано виходить.

Смаки у дітей також різні, як і обмін речовин, тому, наприклад, 5-річний Андрійко може їсти більшими об’ємами, ніж 10-річна Мирослава. Тож я ніколи не змушую дітей доїдати – відчуття ситості у кожної дитини різний. Навпаки, іноді я можу стримувати Андрійка, тому що після того, як він набігається, хоче з’їсти більше. 

Валентина Хамайко та Руслан Сенічкін готують канапки! Дивіться батл досвідчених кухарів "Сніданку з 1+1", що виходить у будні о 06:30 на телеканалі "1+1 Україна".

Новости по теме