«Я кажу Турчинову: віддай наказ!». Колишній прем’єр Криму розповів Наталії Мосейчук про те, як можна було врятувати Крим від росіян

Колишній прем’єр Криму Сергій Куніцин розповів для подкасту Наталії Мосейчук про те, як можна було врятувати Крим від росіян.

Українська розвідка знала про плани росіян анексувати Крим, а командувачі ЗСУ навіть підготували плани оборони. Втім, нічого з цього так і не було реалізовано. 

Про можливі причини неготовності України чинити опір в Криму у 2014-му в новому епізоді «Мосейчук Podcast» розповів колишній прем’єр півострова Сергій Куніцин.

За його словами, нарощувати свій вплив на півострові росіяни почали ще на початку 90-их, та тоді чітких та агресивних планів у них ще не було.

«Сам Єльцин і Черномирдін (прем’єр-міністр рф у 1992-1998рр.) якихось кроків по Криму не робили. В основному Мєшков (президент АР Крим у 1994-1995рр., сепаратист), Затулін (російський політик, ідеолог війни проти України)   ті, які постійно їздили в Крим і підбурювали. За Єльцина таких жорстких спроб забрати півострів не було»,   згадує Сергій Куніцин.

Росіяни тоді вдавалися до «м’якої сили». Про свою присутність на півострові вони нагадували усіма доступними способами. Насамперед —  «триколорами», яких у 2000-их роках лише в Севастополі нараховувалось до чотирьох сотень. 

«Я подзвонив Яценюку і він мені поїздом прислав 400 українських прапорів. І я подзвонив до командувача Чорноморського флоту і сказав: “Ви знаходитесь на території України. Над штабом флоту, над гарнізонами —  будь ласка. А решта —  всюди має бути український прапор», —  розповів Сергій Куніцин.

Водночас, за словами екс-прем’єра, на півострові проводилася «лагідна українізація».

«Була лагідна українізація. Ми спочатку все діловодство перевели на українську мову. Вся переписка з Києвом перейшла на українську мову. Мені якось міністр освіти Кремінь подзвонив і каже: “Я не можу зрозуміти! Другий рік поспіль севастопольські школярі на олімпіаді з української мови та літератури займають перші місця”. А я йому відповів: “Ви мовою розмовляєте, а ми її вчимо», —  згадує політик.

Також, були спроби покращити матеріальний стан українських моряків, які значно поступалися у цьому росіянам.

«У них була купа землі у власності Міністерства оборони Україні. Єхануров мені знайшов інвестора і ми одразу дали нашим військовим 200 квартир. За 4 роки ми би всіх моряків забезпечили житлом!», —  розповів Сергій Куніцин.

Та все змінилося з приходом до влади Віктора Януковича. На півострові значно посилилася російська пропаганда. А вже після перемоги Революції Гідності росіяни вдалися до відкритої агресії. Та Сергій Куніцин впевнений —  Крим було кому захищати.

«Я був впевнений, що першочергово їм потрібен Севастополь —   як база для флоту. Вони не просто так були без шевронів. Вони побоювалися, що Україна може дати відсіч. І були люди, в нас були підрозділи, спецпідрозділи. Була розвідрота 25-ої бригади, були спецпризначенці з відпрацьованим паливом, яким були готові залити аеродроми, аби ворожи гелікоптери не могли приземлитися. У нас були готові 3-ій полк спецпризначення та 79-а Миколаївська десантна бригад», —  каже політик.

«Я кажу Турчинову: віддай наказ! А він мені: американці кажуть, що вони (росіяни - ред.) підуть», —  додав він.

Як депутати Верховної Ради Криму вагалися в останній момент? Що завадило українським силам зробити вирішальний постріл? І кого найбільше росіяни боялися в Криму? Дивіться у новому епізоді проєкту «Мосейчук Podcast» за посиланням https://bit.ly/3vMUFF8.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Більше новин