Держава планує компенсувати українцям втрачене під час війни житло: яким чином та хто має право

Як відбуватиметься компенсація втраченого житла під час війни?

В Україні планують запровадити компенсацію за пошкодження та знищення житла громадян внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією росії. Відповідний законопроєкт №7198 Верховна Рада ухвалила в першому читанні. Про це повідомляє депутатка ВР у своєму Телеграм-каналі.

Як держава компенсує втрачене під час війни житло

Законопроєкт передбачає державну компенсацію за втрачене чи пошкоджене нерухоме майно під час війни з рф. Йдеться про квадратні метри житлової площі, а не гроші. У кожному населеному пункті буде окрема черга на компенсацію. Першочергове надання компенсації багатодітним сім'ям, особам з інвалідністю та учасникам бойових дій. Комісія з розгляду питань для надання компенсації працюватиме у кожній громаді. Вона приймає заяви, організовує експертизу та надає висновок щодо компенсації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У застосунку "Дія" вже можна подати заявку про пошкоджене під час війни майно: інструкція

На компенсацію матимуть право громадяни України (власники житла; інвестори в будівництво; члени кооперативів, які викупили житло; спадкоємці вищезазначених осіб). А також управителі багатоквартирних будинків для відновлення місць загального користування.

Інформаційні повідомлення про пошкоджене житло можна вже подавати в електронній формі через застосунок «Дія», або у паперовій через ЦНАПи/нотаріуси.

Два варіанти компенсацій за пошкоджене житло

  • не підлягає відновленню — фінансується нове будівництво;
  • підлягає відновленню — власнику надаються кошти на відновлення або фінансуються будівельні роботи з відновлення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям відшкодують втрачене та пошкоджене під час війни майно: коли можна буде подати відповідну заявку в додатку "Дія"

Нове житло має бути аналогічної житлової площі, але не більше 150 кв. метрів; у тому ж населеному пункті або за бажанням іншому, але аналогічної категорії. Можна отримати житло вищої вартості, профінансувавши різницю самостійно. Можна обрати забудовника з-поміж тих, хто підписав договір з розпорядниками фонду. Компенсація на ремонт визначається за результатами оцінки. Гранична сума компенсації не може перевищувати вартості будівництва нового житла.

Більше новин