Голодна кутя, щедра та багата — це традиційні різновиди страви, яку готують в Україні на церковні свята зимового циклу: Різдво Христове, Щедрий вечір та Водохреща. Кутя на різдвяний Святвечір називається багатою, кутя на Щедрий вечір — щедрою, а третя й остання кутя з різдвяно-новорічних свят називається голодною. Коли та як варто готувати голодну кутю?
Голодна кутя. Які страви слід поставити на стіл — розповідає дослідниця історії української кухні Олена Брайченко:
Loading...
Голодну кутю варто готувати у переддень Водохреща, 18 січня. Ще цю дату називають Другим Святвечором. Саме "голодна" вона через те, що цілий день перед Другим Святвечором нічого не їли, а також через те, що в цей день вже не кликали святих душ та Щедрого Бога. Вечеря 18 січня обов'язково має бути пісною. На столі повинно стояти непарне число страв, а окрім куті ще важливими стравами на вечір перед Водохрещам є вареники з капустою, риба, гречані млинці та узвар.
Зазвичай голодну кутю готують лише з зерна та меду, але можна додавати й сухофрукти. Найчастіше для такої куті використовують перловку, проте можна приготувати кутю з пшениці, булгуру тощо.
Інгредієнти на голодну кутю з перловки:
Для узвару на голодну кутю вам потрібно:
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт домашньої куті від Лідії Таран: "Класно, коли всі складники вже пожили разом, настоялись і співатимуть хором"
Як приготувати голодну кутю на узварі: