Готуємо без світла: 8 смачних рецептів від Євгена Клопотенка

Відсутність електроенергії – не завада для затишної вечері!

Внаслідок агресивних воєнних дій росії на території України чимало українських домівок періодично залишаються без електроенергії. Протягом останнього тижня планове вимкнення світла торкнулося кожного з нас. Та це не привід засмучуватися і депресувати.

Loading...

Відомий і талановитий український шеф-кухар та ресторатор Євген Клопотенко поділився смачними рецептами страв, які можна приготувати за відсутності електроенергії. І нехай у кожному домі буде щастя і смачна вечеря. Нумо готувати разом!

ЗАКУСКА З СИРОМ ФЕТА

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 200 г сиру фета
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • сік ½ лимона
  • перець до смаку

РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:

  • Підготуйте всі інгредієнти для приготування закуски з сиру фета.
  • Візьміть глибоку миску, викладіть у неї 200 г сиру фета. Вичавіть сік ½ лимона та додайте до сиру.
  • Розімніть виделкою сир фета з лимонним соком і додайте мелений перець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мариновані гриби на зиму в банках: простий та смачний рецепт

САЛАТ КОУЛ СЛОУ

ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ САЛАТУ:

  • 1 велика морква

РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:

  • Підготуйте овочі для салату. Моркву помийте та почистьте. Наріжте тонкою соломкою за допомогою ножа або спеціальної економки з зубчиками. 
  • Капусту помийте та наріжте тонкою соломкою, використовуючи ніж. Бажано, щоб вона вийшла довгою. Складіть овочі в глибоку миску.
  • Готуйте соус. Корінь хрону (6-10 г) натріть на дрібній тертці. Якщо у вас є консервований, використовуйте його. Перекладіть в невеличку мисочку, додайте 50 г сметани не менше 20% жирності та 6 г солодкої гірчиці. Посоліть та поперчіть до смаку.
  • Перемішайте та заправте салат. Коул Слоу бажано залишити на годину чи навіть дві, аби соус пом’якшив смак капусти.

КЛАБ-САНДВІЧ З ШИНКОЮ ТА СОЛЕНИМИ ОГІРКАМИ

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 200 г шинки
  • 100 г червоної цибулі
  • 50 г листя салату
  • 6 шматків хліба для тостів
  • 2 солоних огірки
  • 60 г крем-сиру
  • 1 ч. л. гострої гірчиці

РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:

  • Підготуйте всі інгредієнти для клаб-сандвіча з шинкою. Візьміть 200 г шинки та поріжте її тонкими шматочками. В посуді змішайте 60 г крем-сиру з 1 ч. л. гірчиці.
  • Промийте під струменем холодної води 50 г листя салату та просушіть його на рушнику або струсіть воду за допомогою спеціальної сушарки для зелені. Листя має бути сухим.
  • Візьміть 2 шт. солоного огірка і 100 г червоної цибулі та наріжте все тонкими кружечками.
  • Шматочок хліба для тосту змастіть тонким шаром крем-сиру з гірчицею, викладіть листя салату, шматочки шинки, цибулю, кружечки огірка і накрийте другим шматком хліба. Змастіть його зверху крем-сиром і знову викладіть салат, цибулю, солоний огірок і шинку.
  • Накрийте клаб-сандвіч третім шматком хліба, змазаним крем-сиром і щільно притисніть. Розріжте сандвіч на дві частини. Аналогічно зберіть другий сандвіч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корисна куряча запіканка: рецепт від Єгора Гордєєва у "Сніданку з 1+1"

САЛЬСА С АВОКАДО

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 1 середній спілий авокадо
  • 5 томатів чері 
  • 5-10 г перцю чилі
  • ½ середньої червоної цибулі 
  • 10 гілочок кінзи
  • 1 лайм (сік)
  • 1 ст. л. оливкової олії
  • сіль до смаку

РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:

  • Авокадо розріжте на дві половини, вийміть кісточку та очистьте від шкірки. Поріжте дрібними кубиками. Перекладіть у глибоку миску та одразу додайте сік одного лайма. Це потрібно для насиченого смаку та щоб авокадо не окислювалося й не чорніло.
  • Візьміть 5 томатів чері, помийте та поріжте кубиками приблизно такого ж розміру як і авокадо.
  • Очистьте ½ середньої червоної цибулі, 5-10 г перцю чилі та 10 гілочок кінзи дрібно порубіть. Усі інгредієнти перекладіть у миску з авокадо.
  • Додайте сіль до смаку та 1 ст. л. оливкової олії. Перемішайте та подавайте до столу.

СИРНА ЗАКУСКА

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 400 г сиру
  • 1-2 ст. л. сметани
  • 50 г маку
  • 50 г кокосової стружки
  • 20 г паприки (молотої)
  • 5 г кореню імбиру
  • Цедра апельсина (половини апельсину)
  • 20 г родзинок

РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:

  • Сир розімніть вилкою в мисці. Якщо сир дуже сухий, додайте зовсім трохи сметани і перемішайте. Скачайте з сирної маси кульки діаметром 3-4 сантиметри і викладіть їх на тарілку або кухонну дошку.
  • Імбир очистіть і дуже дрібно поріжте, зніміть цедру апельсина ножем і дрібно порубати. Мак, паприку, кокосову стружку розкладіть по невеликих мисках.
  • Одну частину сирних кульок умочіть в маці, іншу в кокосовій стружці, третю в паприці, четверту - в суміші імбиру і апельсинової цедри. Викладіть на тарілку і посипте родзинками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт гуакамоле від Юрія Горбунова та Руслана Сенічкіна у "Сніданку з 1+1"

БУТЕРБРОД З МАРИНОВАНИМ ОСЕЛЕДЦЕМ ТА ЦИБУЛЕЮ

РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:

  • Для цього рецепту використовуйте слабосолоний оселедець шматочками, філе або цілу рибу, яку радимо розібрати на філе.
  • Ідеальний компаньйон оселедця – цибуля. Але за бажанням ви ще можете додати шматочок маринованого огірка корнішона чи каперси, а майонез замінити крем-сиром.
  • Булочки для бутерброда беріть найсвіжіші, тоді вони будуть приємно хрумтіти й це в цілому не вплине на смак страви.

ЗАКУСКА З ЛАВАША, ТУНЦЯ ТА ВОДОРОСТЕЙ НОРІ

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 2 лаваші  
  • 2 листи водоростей норі   
  • 200 г крем-сиру  
  • 2 огірки
  • 1 банка тунця  (80 г)

РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:

  • Огірки (2 штуки) поріжте поздовжніми смужками. За бажанням можете очистити шкірку.
  • Лаваші розпакуйте з герметичного пакування. Розгорніть та поріжте шматочками по розміру норі.   
  • Скропіть 2 листа норі невеликою кількістю води, щоб вони стали еластичними та добре загорталися. Розкладіть на лаваш. Змастіть листи норі тонким шаром крем-сиру. На дві порції використовуйте 200 г.
  • На крем-сир розкладіть смужки порізаного огірка.
  • Відкрийте банку консервованого тунця, розімніть його виделкою та тонким шаром розподіліть на лаваші.
  • Заверніть лаваш у вигляді ролу та підсмажте на решітці  грилю по хвилині з кожного боку. Можна використати електрогриль чи пательню гриль. Подавайте закуску до столу ще теплою. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ікра з баклажанів по-одеськи: рецепт від Руслана Сенічкіна

БУТЕРБРОД З ОСЕЛЕДЦЕМ ТА АРАХІСОВОЮ ПАСТОЮ

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • 1 французький багет
  • 4-5 ст. л. арахісової пасти (без цукру)
  • 1 оселедець (тушка оселедця малої солі)
  • 2-3 гілочки кропу
  • 3 ст. л. соняшникової олії

РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:

  • Для початку розберіть оселедець. Я рекомендую купувати не готові нарізані шматки оселедця, а купити цілу мариновану рибу – вона набагато смачніше. Акуратно зніміть з оселедця шкіру.
  • Відокремте від риби голову і хвіст, розріжте вздовж спинки. Акуратно виріжте філе, зріжте зайвий жир з черевця.
  • Дістаньте з філе кісточки за допомогою ножа або спеціального пінцета. Наріжте невеликими шматочками.
  • Один багет наріжте на шматочки завтовшки близько 1 см під кутом, щоб бутерброди вийшли не надто маленькими.
  • Розігрійте пательню з 3 ст. л. соняшникової олії і підсмажте шматочки до появи золотистої скоринки.
  • Коли грінки охолонуть, намажте кожну невеликою кількістю арахісової пасти (загалом вам знадобиться 4-5 ст. л. пасти).
  • Викладіть шматочки оселедця на грінки з пастою, прикрасьте гілочками кропу (загалом вам знадобиться 2-3 гілочки).

Більше новин