Готуємо без світла: 8 смачних рецептів від Євгена Клопотенка
Відсутність електроенергії – не завада для затишної вечері!
Внаслідок агресивних воєнних дій росії на території України чимало українських домівок періодично залишаються без електроенергії. Протягом останнього тижня планове вимкнення світла торкнулося кожного з нас. Та це не привід засмучуватися і депресувати.
Відомий і талановитий український шеф-кухар та ресторатор Євген Клопотенко поділився смачними рецептами страв, які можна приготувати за відсутності електроенергії. І нехай у кожному домі буде щастя і смачна вечеря. Нумо готувати разом!
ЗАКУСКА З СИРОМ ФЕТА
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 200 г сиру фета
- 2 ст. л. оливкової олії
- сік ½ лимона
- перець до смаку
РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:
- Підготуйте всі інгредієнти для приготування закуски з сиру фета.
- Візьміть глибоку миску, викладіть у неї 200 г сиру фета. Вичавіть сік ½ лимона та додайте до сиру.
- Розімніть виделкою сир фета з лимонним соком і додайте мелений перець.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мариновані гриби на зиму в банках: простий та смачний рецепт
САЛАТ КОУЛ СЛОУ
ІНГРЕДІЄНТИ ДЛЯ САЛАТУ:
- 1 велика морква
РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:
- Підготуйте овочі для салату. Моркву помийте та почистьте. Наріжте тонкою соломкою за допомогою ножа або спеціальної економки з зубчиками.
- Капусту помийте та наріжте тонкою соломкою, використовуючи ніж. Бажано, щоб вона вийшла довгою. Складіть овочі в глибоку миску.
- Готуйте соус. Корінь хрону (6-10 г) натріть на дрібній тертці. Якщо у вас є консервований, використовуйте його. Перекладіть в невеличку мисочку, додайте 50 г сметани не менше 20% жирності та 6 г солодкої гірчиці. Посоліть та поперчіть до смаку.
- Перемішайте та заправте салат. Коул Слоу бажано залишити на годину чи навіть дві, аби соус пом’якшив смак капусти.
КЛАБ-САНДВІЧ З ШИНКОЮ ТА СОЛЕНИМИ ОГІРКАМИ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 200 г шинки
- 100 г червоної цибулі
- 50 г листя салату
- 6 шматків хліба для тостів
- 2 солоних огірки
- 60 г крем-сиру
- 1 ч. л. гострої гірчиці
РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:
- Підготуйте всі інгредієнти для клаб-сандвіча з шинкою. Візьміть 200 г шинки та поріжте її тонкими шматочками. В посуді змішайте 60 г крем-сиру з 1 ч. л. гірчиці.
- Промийте під струменем холодної води 50 г листя салату та просушіть його на рушнику або струсіть воду за допомогою спеціальної сушарки для зелені. Листя має бути сухим.
- Візьміть 2 шт. солоного огірка і 100 г червоної цибулі та наріжте все тонкими кружечками.
- Шматочок хліба для тосту змастіть тонким шаром крем-сиру з гірчицею, викладіть листя салату, шматочки шинки, цибулю, кружечки огірка і накрийте другим шматком хліба. Змастіть його зверху крем-сиром і знову викладіть салат, цибулю, солоний огірок і шинку.
- Накрийте клаб-сандвіч третім шматком хліба, змазаним крем-сиром і щільно притисніть. Розріжте сандвіч на дві частини. Аналогічно зберіть другий сандвіч.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корисна куряча запіканка: рецепт від Єгора Гордєєва у "Сніданку з 1+1"
САЛЬСА С АВОКАДО
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 середній спілий авокадо
- 5 томатів чері
- 5-10 г перцю чилі
- ½ середньої червоної цибулі
- 10 гілочок кінзи
- 1 лайм (сік)
- 1 ст. л. оливкової олії
- сіль до смаку
РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:
- Авокадо розріжте на дві половини, вийміть кісточку та очистьте від шкірки. Поріжте дрібними кубиками. Перекладіть у глибоку миску та одразу додайте сік одного лайма. Це потрібно для насиченого смаку та щоб авокадо не окислювалося й не чорніло.
- Візьміть 5 томатів чері, помийте та поріжте кубиками приблизно такого ж розміру як і авокадо.
- Очистьте ½ середньої червоної цибулі, 5-10 г перцю чилі та 10 гілочок кінзи дрібно порубіть. Усі інгредієнти перекладіть у миску з авокадо.
- Додайте сіль до смаку та 1 ст. л. оливкової олії. Перемішайте та подавайте до столу.
СИРНА ЗАКУСКА
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 400 г сиру
- 1-2 ст. л. сметани
- 50 г маку
- 50 г кокосової стружки
- 20 г паприки (молотої)
- 5 г кореню імбиру
- Цедра апельсина (половини апельсину)
- 20 г родзинок
РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:
- Сир розімніть вилкою в мисці. Якщо сир дуже сухий, додайте зовсім трохи сметани і перемішайте. Скачайте з сирної маси кульки діаметром 3-4 сантиметри і викладіть їх на тарілку або кухонну дошку.
- Імбир очистіть і дуже дрібно поріжте, зніміть цедру апельсина ножем і дрібно порубати. Мак, паприку, кокосову стружку розкладіть по невеликих мисках.
- Одну частину сирних кульок умочіть в маці, іншу в кокосовій стружці, третю в паприці, четверту - в суміші імбиру і апельсинової цедри. Викладіть на тарілку і посипте родзинками.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт гуакамоле від Юрія Горбунова та Руслана Сенічкіна у "Сніданку з 1+1"
БУТЕРБРОД З МАРИНОВАНИМ ОСЕЛЕДЦЕМ ТА ЦИБУЛЕЮ
РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:
- Для цього рецепту використовуйте слабосолоний оселедець шматочками, філе або цілу рибу, яку радимо розібрати на філе.
- Ідеальний компаньйон оселедця – цибуля. Але за бажанням ви ще можете додати шматочок маринованого огірка корнішона чи каперси, а майонез замінити крем-сиром.
- Булочки для бутерброда беріть найсвіжіші, тоді вони будуть приємно хрумтіти й це в цілому не вплине на смак страви.
ЗАКУСКА З ЛАВАША, ТУНЦЯ ТА ВОДОРОСТЕЙ НОРІ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 2 лаваші
- 2 листи водоростей норі
- 200 г крем-сиру
- 2 огірки
- 1 банка тунця (80 г)
РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:
- Огірки (2 штуки) поріжте поздовжніми смужками. За бажанням можете очистити шкірку.
- Лаваші розпакуйте з герметичного пакування. Розгорніть та поріжте шматочками по розміру норі.
- Скропіть 2 листа норі невеликою кількістю води, щоб вони стали еластичними та добре загорталися. Розкладіть на лаваш. Змастіть листи норі тонким шаром крем-сиру. На дві порції використовуйте 200 г.
- На крем-сир розкладіть смужки порізаного огірка.
- Відкрийте банку консервованого тунця, розімніть його виделкою та тонким шаром розподіліть на лаваші.
- Заверніть лаваш у вигляді ролу та підсмажте на решітці грилю по хвилині з кожного боку. Можна використати електрогриль чи пательню гриль. Подавайте закуску до столу ще теплою.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ікра з баклажанів по-одеськи: рецепт від Руслана Сенічкіна
БУТЕРБРОД З ОСЕЛЕДЦЕМ ТА АРАХІСОВОЮ ПАСТОЮ
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 французький багет
- 4-5 ст. л. арахісової пасти (без цукру)
- 1 оселедець (тушка оселедця малої солі)
- 2-3 гілочки кропу
- 3 ст. л. соняшникової олії
РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ:
- Для початку розберіть оселедець. Я рекомендую купувати не готові нарізані шматки оселедця, а купити цілу мариновану рибу – вона набагато смачніше. Акуратно зніміть з оселедця шкіру.
- Відокремте від риби голову і хвіст, розріжте вздовж спинки. Акуратно виріжте філе, зріжте зайвий жир з черевця.
- Дістаньте з філе кісточки за допомогою ножа або спеціального пінцета. Наріжте невеликими шматочками.
- Один багет наріжте на шматочки завтовшки близько 1 см під кутом, щоб бутерброди вийшли не надто маленькими.
- Розігрійте пательню з 3 ст. л. соняшникової олії і підсмажте шматочки до появи золотистої скоринки.
- Коли грінки охолонуть, намажте кожну невеликою кількістю арахісової пасти (загалом вам знадобиться 4-5 ст. л. пасти).
- Викладіть шматочки оселедця на грінки з пастою, прикрасьте гілочками кропу (загалом вам знадобиться 2-3 гілочки).