Йошта — це гібрид смородини та аґрусу. Ягоди йошти — чорного кольору з фіолетовим відливом, їх відрізняє щільна шкірка, а розміром і формою вони схожі на вишню. На смак ягоди йошти кисло-солодкий, з приємним мускатним присмаком. При повному дозріванні ягоди не обсипаються.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно заморозити ягоди, щоб зберегти смак та користь: поради експертки у "Сніданку з 1+1"
►Вважається, що Йошта підвищує імунітет завдяки великій кількості вітаміну С у своєму складі. Ягоду часто застосовують для лікування застудних захворювань.
►Ягода нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, запобігаючи розвитку різних розладів кишківника.
►Йошта містить дуже незначну кількість цукру у своєму складі, тому корисна практично всім.
Йошта – ідеальний інгредієнт для приготування всіляких компотів, варення, желе.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно заморозити вишню на зиму: покроковий рецепт зберігання
На зиму з йошти можна зробити різноманітні варення, закрити компоти, а можна просто заморозити свіжі ягоди, щоб взимку готувати компоти чи додавати до випічки. Можна зробити з йошти домашнє вино.
Класичним прикладом заготовки йошти на зиму є варення. На варення краще брати стиглі міцні ягоди, бо з перестиглих вийде вже не варення, а джем чи желе
1. Помийте ягоди, зніміть з них хвостики.
2. Додайте у воду цукор, розмішайте до повного розчинення і всипте ягоди.
3. Щоб ягоди лишилися цілими, процес варіння треба розділити на кілька етапів: довести до кипіння, дати покипіти 3-5 хвилин, зняти з вогню та остудити до кімнатної температури. Повторювати цей процес доти, доки сироп не перестане розтікатись по тарілці.
4. У стерилізовані банки розлити варення, закатати, накрити та поставити вистигати.
5. У прохолодному приміщенні варення з йошти зберігається рік, а за кімнатної температури – 6 місяців.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вишні у власному соці: рецепт на зиму для смачних десертів
Якщо ви хочете додати яскравих цитрусових ноток, то у класичний рецепт приготування варення з йошти можна додати трохи апельсину.
1. Ягоди йошти перебрати, апельсини ретельно вимити, розрізати на частини і вибрати кісточки. Пропустити все через м'ясорубку чи блендер, додати цукор. Добре перемішати до розчинення цукру.
2. Можна розкласти у стерилізовані банки, закрити кришками та зберігати в холодильнику.
3. Можна нагріти варення майже до закипання, відразу ж зняти з вогню, розкласти у стерилізовані банки й закатати. Тоді можна буде зберігати у приміщенні.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вино з абрикос: рецепт приготування в домашніх умовах
Для домашнього вина з йошти потрібно ретельно відібрати лише цілі стиглі ягоди.
1. Ягоди перебрати, розім'яти ложкою або товкачкою, залити иропом з води і половини цукру.
2. Суміш перелити у спеціальну ємність, накрити марлею та залишити на 4 дні.
3. Відфільтрувати рідину, добре віджати, додати залишок цукру. Перелити у ємність та закупоритина 60 днів для бродіння.
4. Далі знову добре відфільтрувати і розлити у пляшки, закоркувати.
1. Ретельно відібрати ягоду, добре вимити кілька разів.
2. У стерилізовану банку висипати на дно ягоди.
3. Довести до кипіння воду, залити ягоди у банку, дати трохи охолонути та обережно злити рідину назад у каструлю.
4. Додайте цукор та закип'ятіть та залийте доверху банки з ягодами. Закатайте.
5. Залиште до повного охолодження у теплому місці.