UA RU

Йошта: що приготувати з цієї ягоди (користь, рецепти)

©© Wikipedia

Чим особлива ягода йошта: корисні властивості та рецепти заготовок на зиму

Йошта — це гібрид смородини та аґрусу. Ягоди йошти — чорного кольору з фіолетовим відливом, їх відрізняє щільна шкірка, а розміром і формою вони схожі на вишню. На смак ягоди йошти кисло-солодкий, з приємним мускатним присмаком. При повному дозріванні ягоди не обсипаються.

Йошта: корисні властивості

►Вважається, що Йошта підвищує імунітет завдяки великій кількості вітаміну С у своєму складі. Ягоду часто застосовують для лікування застудних захворювань.
►Ягода нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, запобігаючи розвитку різних розладів кишківника.
►Йошта містить дуже незначну кількість цукру у своєму складі, тому корисна практично всім.

Що можна приготувати з йошти

Йошта – ідеальний інгредієнт для приготування всіляких компотів, варення, желе. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно заморозити вишню на зиму: покроковий рецепт зберігання

Як заготувати йошту на зиму

На зиму з йошти можна зробити різноманітні варення, закрити компоти, а можна просто заморозити свіжі ягоди, щоб взимку готувати компоти чи додавати до випічки. Можна зробити з йошти домашнє вино.

Варення з йошти на зиму: як приготувати

Класичним прикладом заготовки йошти на зиму є варення. На варення краще брати стиглі міцні ягоди, бо з перестиглих вийде вже не варення, а джем чи желе

  • 1 кг ягід йошти
  • 1 кг цукру,
  • 200 г води.

1. Помийте ягоди, зніміть з них хвостики.

2. Додайте у воду цукор, розмішайте до повного розчинення і всипте ягоди.

3. Щоб ягоди лишилися цілими, процес варіння треба розділити на кілька етапів:  довести до кипіння, дати покипіти 3-5 хвилин, зняти з вогню та остудити до кімнатної температури. Повторювати цей процес доти, доки сироп не перестане розтікатись по тарілці. 

4. У стерилізовані банки розлити варення, закатати, накрити та поставити вистигати.

5.  У прохолодному приміщенні варення з йошти зберігається рік, а за кімнатної температури – 6 місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖВишні у власному соці: рецепт на зиму для смачних десертів

Варення з йошти з апельсином: рецепт приготування

Якщо ви хочете додати яскравих цитрусових ноток, то у класичний рецепт приготування варення з йошти можна додати трохи апельсину. 

  • йошта 1 кг
  • цукор 1,5 кг
  • апельсини 2 шт

1. Ягоди йошти перебрати, апельсини ретельно вимити, розрізати на частини і вибрати кісточки. Пропустити все через м'ясорубку  чи блендер, додати цукор. Добре перемішати до розчинення цукру.

2. Можна розкласти у стерилізовані банки, закрити кришками та зберігати в холодильнику.

3. Можна нагріти варення майже до закипання, відразу ж зняти з вогню, розкласти у стерилізовані банки й закатати. Тоді можна буде зберігати у приміщенні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вино з абрикос: рецепт приготування в домашніх умовах

Вино з йошти: покроковий рецепт 

Для домашнього вина з йошти потрібно ретельно відібрати лише цілі стиглі ягоди. 

  • 3 кг ягід йошти,
  • 3 л води,
  • 1,3 кг цукру.

1. Ягоди перебрати, розім'яти ложкою або товкачкою, залити иропом з води і половини цукру. 

2. Суміш перелити у спеціальну ємність, накрити марлею та залишити на 4 дні.

3. Відфільтрувати рідину, добре віджати, додати залишок цукру. Перелити у ємність та закупоритина 60 днів для бродіння. 

4. Далі знову добре відфільтрувати і розлити у пляшки, закоркувати.

Компот з йошти на зиму

  • Йошта 450 г
  • Цукор 270 г
  • Вода  3 л

1. Ретельно відібрати ягоду, добре вимити кілька разів. 

2. У стерилізовану банку висипати на дно ягоди.

3. Довести до кипіння воду, залити ягоди у банку, дати трохи охолонути та обережно злити рідину назад у каструлю. 

4. Додайте цукор та закип'ятіть та залийте доверху банки з ягодами. Закатайте.

5. Залиште до повного охолодження у теплому місці.

Новини по темі
Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності
Приймаю