Святий Вечір – традиційна вечеря напередодні Різдва, коли за столом збирається уся родина. На Святвечір зазвичай готують лише пісні страви, оскільки ще триває Різдвяний піст. Страв на столі має бути рівно 12. Чому саме така кількість? 12 страв на Різдво символізують дванадцять апостолів та кількість місяців у році.
Головними стравами на Святвечір є кутя і узвар, а інші можуть змінюватись залежно від уподобань господині.
Зазвичай, на Різдвяний Святвечір їдять пісні страви, а тому і салати мають бути відповідними. Найпоширеніші варіанти – салати зі свіжих, відварених чи квашених овочів. Також, можливі варіанти із поєднанням з морепродуктами та рибою.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оригінальна багата кутя на Різдво: рецепти куті з булгура та перловки
Також, існує певна послідовність, за якою споживають страви на Святвечір. Спочатку їдять кутю, а потім голубці, вареники, рибу, капусту й інше, і запивають узваром. За звичаєм, діти несуть святу вечерю хрещеним батькам, а також бабусі й дідусеві.
Фото: Pixabay/jplenio
Кутя. Кутя – найголовніша страва на столі у Святвечір. Як приготувати кутю на Святвечір знає чи не кожна господиня. У кожної жінки може бути свій рецепт куті на Різдво. Із куті зазвичай починали трапезу у Святвечір. Кутя з пшениці є найбільш традиційною, проте є варіанти куті із перловки, куті із булгура та куті з рису. Зерно в куті символізує достаток і вічне життя, воскресле життя, а мед – символ чистоти та Божого слова. Мак символізує мучеництво, невинно пролиту кров. Кутю після вечері залишають на цілу ніч на столі для душ померлих, оскільки кутя символізує єднання з Богом і світом померлих.
Узвар. Узвар символізує народження, нове життя, а саме – народження Ісуса Христа, а вода є символом очищення душі і тіла. З давніх-давен узвар символізував хороше життя, оскільки сухі і свіжі фрукти, які використовують у приготуванні узвару, означали родючість, а мед – солодке життя.
Борщ. На Святвечір готується пісний борщ з овочів, який заквашується заздалегідь приготованим квасом з буряка. Він має насичений темно-червоний колір і символізує кров дітей з Вифлиєма, яких Ірод наказав убити.
Капусняк. Для приготування капусняку використовують капусту, яка є символом міцності і простоти водночас, єдності навколо однієї основи – Христа Бога.
Хліб. Хліб, калач або ж кочарун символізують смерть і воскресіння: зерно кидають у землю, воно «помирає», але дає плоди, тим самим «воскресаючи». Також це ще один символ добробуту.
Риба. Риба – це знак християн. Три рибини з однією головою, або переплетені, символізують Святу Трійцю. Знак риби був першою монограмою Ісуса Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС (ім’я Ісуса) читається як “риба”. Також, першими учнями Ісуса Христа були рибалки. Усі віруючі, учні і сам Ісус Христос уподібнювались рибі, бо перебувають у безпеці у воді, а саме у «воді вчення».
Горох і квасоля. Горох із квасолею символізують відродження після занепаду, символ Божої весни. Також, вони символізують єдність роду, тому що всі за різдвяним столом – як горошинки в одному стручку.
Часник. На Святвечір часник кладуть по кутках столу, а потім їдять, щоб не боліли зуби. Він символізує здоров’я і очищення від гріхів.
Голубці. Назва «голубці» вказує на символ – голуба, який несе Божу любов, символізує Святого Духа, красу та силу отриману від Бога Творця. А головне – символізує мир.
Пампушки. Пампушки символізують святих на небі, які отримали вічне життя повіривши в Ісуса Христа. Символ свята, радості, достатку і щастя яке дарує Бог.
Каша. Каша є символом продовження роду та єднання людей. Також вона символізує плодючість домашньої худоби, врожайність земель та працьовитість господарів.
Вареники. Вареники символізують достаток та ситість. Господь призначив місце людини у Царстві Божому, де вона житиме добре «як вареник в маслі». А ще існує звичай в один із вареників заліплювати монетку. Вважалося, що той, хто її знайде, буде багатим протягом року.