Різдвяний піст – другий Великий піст року. Під час цього посту традиційно забороняється вживати страви тваринного походження: м’ясо, яйця і молочні продукти. Натомість, можна їсти рибу, сухофрукти, хліб, каші, фрукти та навіть пити вино окрім середи та п’ятниці. Ці дні вважаються строгими для дотримання посту. Найсуворіший пісний день – святвечір, переддень Різдва.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на грудень 2022: найважливіші свята та дати
Переходячи на пісне меню, варто пам’ятати, що окрім каш та хліба у раціоні мають обов’язково бути присутні жири: оливкове масло, льняне масло, гарбузове масло, льняне насіння, насіння кунжуту. Також, добре включити до свого раціону білки рослинного походження: це можуть бути гриби, авокадо. Пам’ятайте, що будь-яка зміна типу харчування – це стрес для організму і потрібно усе робити поступово. Дітям, вагітним жінкам та матерям, які годують, посту дотримуватись не рекомендовано.
Різдвяний піст триває 40 днів. Стартує з кінця осені, 28 листопада, та закінчується у Святвечір, 6 січня.
Квасоля – незамінний продукт під час посту. Вона поживна, а також багата на білок, що важливо.
Інгредієнти:
1. Квасолю замочити у воді на 12 годин, промити
2. Залити квасолю водою і довести до кипіння
3. До квасолі додати спеції, половину цибулини, стебло селери та варити приблизно годину до м’якості.
4. Цибулю та селеру дрібно порізати, моркву натерти, подрібнити часник та зелень.
5. На розігрітій олії обсмажити подрібнені цибулю, селеру, моркву і часник.
6. Додати обсмажені овочі до квасолі, посолити за смаком і варити ще 10 хвилин.
7. Наприкінці додати цибулю-порей і петрушку.
8. Подавати пісний суп можна із грінками або сухариками.
Фото: Pixabay/MyHomeSelection
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рецепт зігріваючого морквяного крем-супу з імбиром та куркумою від Руслани Писанки
Для тих, кому не вистачає часу готувати з квасолі, ідеальний варіант – червона сочевиця, яка набирає все більшої популярності у господинь.
Інгредієнти
1. Червону сочевицю можна не замочувати, а просто дуже добре промити. Залити водою та поставити на плиту на 20-30 хвилин.
2. Нарізати дрібно цибулю натерти моркву.
3. На сковорідку додати олію, обсмажити цілі зцбчики часнику, додати нарізану цибулю та натерту моркву.
4. Викласти помідори та трохи протушкувати.
5. Додати усі овочі та спеції до кастрюлі з сочевицею, довести до кипіння і проварити хвилин 5.
6. Дістати з каструлі зубчики часнику, додати сіль та перець. Злити бульйон у окрему ємність, він ще знадоиться.
7. Збити овочі з чечевицею зручним способом у блендері. За необхідності розводити бульйоном.
8. Подавати можна із сухариками, зеленню чи ложкою грецького йогурту. За бажання, у тарілку можна додати трохи соку лимону.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуємо тушковану рибу з морквою (рецепт "Сніданка. Вихідного")
У деякі дні посту (окрім середи та п’ятниці), дозволено їсти рибу. Найшвидшим варіантом буде запечена риба.
Інгредієнти
Основою соусу гуакамоле є стиглий авокадо. Окрім класичного, мексиканського, існує безліч варіацій приготування цієї закуски. Традиційно його сервірують із чипсами начос із кукурудзяного борошна. Також, соус можна подавати як гарнір до будь-яких страв.
1. Зубчики часнику пропустити через прес, посолити.
2. Розрізати авокадо навпіл. Дістати кісточку, м’якоть, розім’яти її до однорідної маси та полити соком лимону.
3. Нарізати дрібними кубиками помідор та цибулю.
4. Додати овочі до авокадо, перемішати.
5. Посолити за смаком та одразу подавати: як самостійну закуску або з кукурудзяними начос.
Фото: Pixabay/Einladung_zum_Essen
Інгредієнти
1. Буряк запекти в духовці за 180 градусів 1,5 години. Охолодити та нарізати кубиками.
2. Для соусу: змішати гірчицю, оливкову олію, соєвий соус, сік лимона та мед.
3. Змішати буряк та листя мангольду або бебі-шпинату з соусом, викласти на тарілку, зверху викласти кубики тофу та полити залишком соусу.
Інгредієнти
для пісної глазурі:
1. Змішуємо окремо сухі інгредієнти, акуратно вводимо воду та олію та вимішуємо тісто.
2. Розкатуємо тісто потрібної товщини та вирізаємо фігурки.
3. Застилаємо деко папером і викладаємо печиво. Випікаємо у розігрітій до 180 градусів духовці 10-12 хвилин.
4. Прикрашаємо пісною глазур'ю: змішати цукрову пудру з лимонним соком та за допомогою кондитерського мішка зробити візерунки.
Фото: Pexels/EKATERINA BOLOVTSOVA
Інгредієнти
200 г свіжих або заморожених ягід без кісточки
3 ст. ложки крохмалю,
Цукор та спеції за смаком
1-1,5 л води
1. Ягоди за необхідності перебрати, перемити та подрібнити блендером.
2. Залити ягідну суміш холодною водою, перемішати та за бажання додати корицю, кардамон чи ваніль.
3. Довести до кипіння та процідити, повернути на плиту. Можна додати цукор.
4. У окремій ємності розвести крохмаль та потроху вилити його у ягідний відвар, постійно помішуючи, довести до кипіння.
5. Сервіруючи, кисіль можна посипати цукровою пудрою або прикрасити свіжими ягодами чи фруктами.
Як легко та швидко приготувати Рататуй – дивіться рецепт від Руслани Писанки
Loading...