Вже за кілька днів у Європі, де за даними ООН перебуває більше 4,5 млн українців, святкуватимуть католицький Великдень. Традиційна українська паска — це дріжджова випічка, але не менш популярним є сирний святковий десерт. Тож напередодні Великодня пропонуємо кілька варіантів смачного святкового десерту: сирної, або ж творожної паски.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великдень 2022: чому щороку змінюється дата святкування
Цей рецепт дуже у нагоді тим, хто не має змогу пекти до Великодня, оскільки він не потребує термічної обробки взагалі.
Інгредієнти
Сир (творог) — 400 г
Яєчний жовток — 3 шт
Вершкове масло — 75 г
Сметана від 30% — 110 г
Цукор — 150 г
Родзинки — 50 г
Смажений мигдаль — 30 г
Цукати — 30 г
Ванілін — щіпка
1. Сир протерти через сито. Жовток з цукром збити на водяній бані, з'єднати з сиром, сметаною та іншими інгредієнтами, перемішати.
2. Розкласти у підготовлену пасочницю із марлею. Її можна замінити на будь-яку форму за бажання.
3. Зверху поставити щось важке і прибрати у холодильник на 24 години.
4. Вийняти з форми, прикрасити будь-якою глазур'ю, горіхами, цукатами.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли краще пекти паску: церковні рекомендації та народні традиції
Сирну паску можна приготувати і у духовці, вона буде більш схожа на класичну українську дріжджову паску.
Інгредієнти
Сир — 200 г
Молоко — 200 мл
Пшеничне борошно — 350 г
Куряче яйце — 2 шт
Цукор — 200 г
Сіль — дрібка
Сухі дріжджі — 1 ч.л.
Вершкове масло — 100 г
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим прикрасити паску до Великодня 2022: цікаві та незвичні ідеї
1. Дріжджі з'єднати з борошном, яйця збити з дрібкою солі
2. Вершкове масло кімнатної температури перетерти з цукром
3. Поєднати усі інгредієнти, додати молоко та вимісити тісто.
4. Поставити на 1,5 години у тепле місце.
5. Тісто розділити на 8 частин, кожну частину тіста викласти у форму для випікання пасок.
6. Поставити на 20 хвилин у духовку за 180 градусів.
7. Готові паски охолодити, вийняти з форм та прикрасити цукровою глазур'ю.