Продовжуючи відвідування сайту, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie і Політикою конфіденційності

5 рецептів ідеальної випічки на Великдень, яка створить святковий настрій

паска, великдень
Валентина Хамайко поділилася фірмовими рецептами смаколиків, що наповнять вашу оселю затишком!

Великдень – чудова нагода зібратися за одним столом усією родиною. У цей день святковий стіл має бути особливо пишним і щедрим. Тож ми зібрали для вас п'ять рецептів запашної випічки від ведучої Сніданок.Вихідний Валентини Хамайко, які точно зроблять ваше свято незабутнім. Попередьте рідних, що пахнути буде на весь дім. Нехай тримаються! Результат їм точно сподобається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 особливі рецепти пасок від українських зірок, які здивують ваших рідних

1. Великоднє медове печиво

Коли родина збирається разом, дім хочеться наповнити смачними ароматами. Валентина Хамайко знає, як це зробити і приємно здивувати рідних. Готуємо запашне медове печиво, яке точно прикрасить ваше свято! А на приготування достатньо всього 30-40 хвилин часу.

Інгредієнти

Мед – 125 г

Яйце – 1 шт.

Сметана – 1 ст. л.

Ванільна пудра – 1 ст. л.

Кукурудзяне борошно – 50 г

Пшеничне борошно – 250 г

Сода – ½ ч. л.

Сіль – щіпка

Цукрові олівці – для декору

Рослинно-вершкова суміш – 125 г

Як приготувати медове печиво

1. До меду додаємо 1 яйце, 1 ст. л. сметани, щіпку солі, трохи ванільної пудри для аромату та рослинно-вершкову суміш. Замішуємо до однорідної консистенції. Пам’ятаємо: всі інгредієнти мають бути кімнатної температури.

2. Формуємо тісто. Додаємо кукурудзяне борошно дрібного помелу до рідкої суміші та перемішуємо.

«Я люблю кукурудзяне борошно за фантастичний яскраво-жовтий колір. Також у ньому немає глютену, тому воно корисніше», – поділилися ведуча.

В окремій мисці до пшеничного борошна додаємо соду, рівномірно розподіляємо та відправляємо в основну суміш. Ретельно перемішуємо до однорідності.

Отримане тісто вимішуємо спочатку силіконовою лопаткою, а потім – руками. Воно має стати пластичним та не прилипати до долонь.

3. Даємо тісту відпочити 30 хвилин у холодильнику.

4. Розкочуємо тісто до товщини ½ см одразу на пергаменті. За допомогою форм вирізаємо майбутнє печиво та прибираємо зайве тісто – з нього зробимо наступну партію.

5. Відправляємо печиво в духовку, розігріту до 160°, максимум 170°. Випікаємо протягом 10-15 хв.

«У тісті багато меду. Якщо розігріти духовку до вищої температури, він буде швидко карамелізуватися і печиво стане коричневим. А так ми збережемо золотий колір», – радить Валентина.

Перш ніж прикрашати, даємо печиву охолонути.

6. Цукровими олівцями малюємо на печиві великодні візерунки. Ніяких правил – лише ваша фантазія!

Процес приготування та прикрашання печива до Великодня – це особлива медитація для господині. Проведіть цей час із задоволенням та здивуйте сім’ю і гостей тематичним смаколиком. Вмикайте відео і готуйтеся до свята в компанії Валентини Хамайко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 страв, які стануть окрасою пасхального столу

2. Булочки з корицею

Аромат булочок з корицею – це запах дому, дитинства та затишку. Можливо, тому що їх із таким апетитом поїдала Фрекен Бок із казки про Карлсона? Як би там не було, їх духмяність точно не завадить родинному святу.

Фото: unsplash.com

Інгредієнти

Тісто

Вершкове масло – 50 г

Молоко – 200 мл

Цукор – 2 ст. л.

Борошно – 300 г

Сіль – щіпка

Сода – щіпка

Кардамон – 7 шт.

Свіжі дріжджі – 10 г

Жовток – 1 шт.

Начинка

Кориця – 1 ст. л.

Цукор – 3 ст. л.

Какао – 1 ч. л.

Як приготувати булочки з корицею

1. Свіжі дріжджі змішуємо з цукром і молоком. Перемішуємо, щоб цукор та дріжджі розчинилися.

2. Поки дріжджі активуються, просіюємо борошно. До нього додаємо щіпку солі і соди і перемішуємо.

3. Зерна кардамону розтираємо у ступці і просіюємо прямо в суху суміш. Сюди ж виливаємо рідку суміш і додаємо жовток 1 яйця. Вимішуємо тісто в комбайні. У процесі додаємо вершкове масло. Тісто має вийти трохи липким.

4. Накриваємо тісто харчовою плівкою та залишаємо відпочивати при кімнатній температурі. Воно повинно збільшитися вдвічі.

5. Готуємо начинку: поєднуємо цукор, корицю та какао і перемішуємо до однорідності.

6. Розтоплюємо трохи вершкового масла. Воно має бути рідким, але не гарячим.

7. Формуємо булочки. Тісто розкочуємо у прямокутник товщиною до ½ см. Змащуємо його розтопленим вершковим маслом та розподіляємо пензликом по всій поверхні, залишаючи лише смужку в 1 см з одного краю – це буде шов. Зверху посипаємо сухою сумішшю та розподіляємо її рівномірно за допомогою ножа.

Скручуємо рулет та розрізаємо його на шматочки товщиною у 2 см.

8. Булочки викладаємо на деко та залишаємо «підійти» на 15 хв.

9. Збиваємо яєчний білок та змащуємо ним булочки. Зверху посипаємо цукром.

10. Розігріваємо духовку до 180° та відправляємо в неї наші булочки на 15 хвилин.

Будьте обережні, із цим рецептом ваша оселя наповниться таким ароматом, що всі навколо захочуть потрапити до вас у гості. А щоб точно зробити все правильно, дивіться, як готує булочки з корицею Валентина Хамайко.

3. Печиво з горіхово-білковим кремом

Цей смаколик готується швидко, виходить його багато, а головне – до процесу можна залучити наймолодших членів сім’ї.

Інгредієнти

Тісто

Вершкове масло – 300 г

Борошно – 2 скл.

Сметана – 200 г

Яєчні жовтки – 3 шт. (один – для змащування тіста)

Волоські горіхи – 300 г

Яєчні білки – 3 шт.

Цукор – 1 скл.

Як приготувати печиво з горіхово-білковим кремом

1. Готуємо тісто. До борошна додаємо вершкове масло та перемішуємо в комбайні при середній швидкості, щоб масло додатково не нагрівалося. У процесі додаємо трохи солі. Має утворитися пісочна крихта.

2. В окремій мисці змішуємо сметану з 2 яєчними жовтками. Доливаємо цю суміш в тісто та знову трохи вимішуємо.

3. Зважуємо тісто, щоб поділити на три рівні частини. Кожен шматок огортаємо харчовою плівкою та відправляємо в холодильник на 30 хв.

4. Тим часом готуємо начинку. Підсушуємо волоські горіхи: для цього відправляємо їх у розігріту до 180° духовку на 5 хв. Залишаємо на деякий час, щоб горіхи охолонули, і лише потім подрібнюємо.

«Якщо подрібнювати горіхи гарячими, вони випустять масло», – зауважила Валентина.

5. Збиваємо 3 яєчні білки, поступово додаючи склянку цукру та трохи ванілі.

6. До збитих білків додаємо підсушені горіхи та акуратно перемішуємо.

7. Печиво буде тришаровим, тож середній шар ми випікаємо заздалегідь. Розкочуємо один зі шматочків тіста та вирізаємо по формі деко. Випікаємо при 180° до рум’янцю.

8. Розкочуємо та вирізаємо два інші шматки тіста так само, як попередній.

9. Перший шар тіста щедро змащуємо горіхово-білковим кремом, зверху кладемо запечений корж, знову викладаємо крем і накриваємо шаром сирого тіста. Отриманий пиріг одразу нарізаємо по формі майбутнього печива.

10. Зверху змащуємо яєчним жовтком та відправляємо в духовку. Випікаємо при 180° до рум’янцю та приємного аромату.

Рецепт простіший, ніж здається на перший погляд, лише спробуйте. Тільки з тістом будьте дуже делікатними. Дивіться, як зробити все правильно, у відео.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як прикрасити паску на Великдень 2019

4. Ідеальна паска від Валентини Хамайко

Хіба можливо уявити Великдень без запашної паски? Навіщо уявляти, коли можна приготувати її за фірмовим рецептом від Валентини Хамайко. Гарантуємо, ваш святковий кошик буде найкрасивішим із цим смаколиком.

Фото: GettyImages

Інгредієнти

Свіжі дріжджі – 12 г

Борошно – 300 г

Цукор – 75 г

Сіль – 1/4 ч. л.

Жовтки – 7 шт.

Молоко – 150 г

Рослинно-вершкова суміш – 75 г

Глазур для декору

Як приготувати паску

1. Замішуємо опару. Свіжі дріжджі заливаємо молоком і перемішуємо, доки вони не розчиняться. Сюди ж додаємо борошно – половину від обсягу, який приготували для паски – і ретельно перемішуємо. Накриваємо миску плівкою і залишаємо, доки опара не збільшиться удвічі.

«Щойно ви помітите в опарі бульбашки – вона готова», – підказує ведуча.

2. Відділяємо яєчні жовтки в окрему миску. Один білок залишаємо на потім. До жовтків додаємо цукор, ваніль і щіпку солі. Збиваємо до густої піни.

3. До збитих жовтків додаємо по черзі опару і борошно, щоразу вимішуючи.

4. Додаємо рослинно-вершкову суміш і вимішуємо.

«Таке тісто надзвичайно м’яке та ніжне, тому краще вимішувати його в комбайні, ніж руками», – радить Валентина.

Накриваємо тісто плівкою та залишаємо відпочити на 1,5-2 години.

5. Силіконовою лопаткою викладаємо тісто у форми.

«Заповнюйте форми тістом лише на третину. Інакше згодом тісто просто вивалиться з них», – зауважує Валентина Хамайко.

6. Накриваємо форми плівкою та залишаємо, доки воно не підніметься над краєм форми – орієнтовно на 1-1,5 години.

7. Розігріваємо духовку до 200° та відправляємо у неї паски. Щодо готовності орієнтуємося на аромат: велика паска випікатиметься близько 40 хвилин, тимчасом як маленьким буде достатньо і 15 хвилин.

8. Готуємо топінг: поєднуємо яєчний білок і глазур та перемішуємо. Щойно паски охолонули, вкриваємо їх топінгом та прикрашаємо на свій смак.

Якщо ви завжди боялися готувати паску власноруч і купували магазинні – цей рецепт для вас. Ви точно нічого не зіпсуєте. Тим паче, якщо готуватимете в унісон з Валентиною Хамайко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найсмачніша випічка з усього світу: 3 рецепти Валентини Хамайко

5. Шоколадна паска

Українці здавна вірили, що на Великдень у домі має бути щось нове. Приготуйте для рідних паску за таким нестандартним рецептом. Вони будуть у захваті!

Інгредієнти для опари

Борошно – 100 г

Цукор – 10 г

Молоко – 90 мл

Дріжджі – 5 г

Інгредієнти для тіста

Борошно – 430 г

Какао – 30 г

Цукор – 122 г

Сіль – 5 г

Молоко – 70 мл

Амарето – 45 мл

Мед – 16 г

Кукурудзяне борошно – за смаком

Жовтки – 6 шт.

Вода – 35 мл

Дріжджі – 10 г

Масло – 80 г

Шоколадні крихти, чорні родзинки, ваніль – 165 г

Як приготувати шоколадну паску

1. Готуємо опару. Розтираємо дріжджі з цукром та заливаємо молоком. Перемішуємо, щоб цукор розчинився. Сюди ж додаємо борошно і ретельно вимішуємо.

2. Накриваємо плівкою миску з опарою та залишаємо в теплому місці на 40 хвилин. За цей час вона збільшиться вдвічі.

3. Робимо тісто. Просіюємо борошно та какао-порошок і перемішуємо. Сюди ж додаємо ванільний цукор, мед і амарето. У куточок висипаємо щіпку солі. Також окремо замішуємо дріжджі з цукром та молоком і заливаємо в майбутнє тісто. Додаємо 6 яєчних жовтків, трохи води і в останню чергу – опару. Замішуємо тісто.

4. У процесі додаємо вершкове масло. Продовжуємо замішувати.

5. Готове тісто накриваємо плівкою та залишаємо відпочити на 1 годину.

6. Коли тісто підійшло, додаємо родзинки та шоколадні крихти. Замішуємо тісто руками так, щоб вони рівномірно розподілилися.

7. Викладаємо тісто у форми. Вони мають бути заповнені наполовину. Накриваємо харчовою плівкою на залишаємо відпочити.

8. Щойно паски піднялися, змащуємо верхівки жовтком та посипаємо цукровою крихтою.

9. Випікаємо при 180°.

Таким рецептом ви гарантовано приголомшите усіх! А у відео Валентина Хамайко ділиться власними секретами щодо приготування та прикрашання шоколадної паски.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 простих і перевірених рецептів шоколадних смаколиків

2019-04-17
Більше новин