Коли краще пекти паску: церковні рекомендації та народні традиції

Великдень 2022: коли пекти паску (церковні настанови і народні звичаї)
Instagram/tuleneva.bakery

Коли пекти паску? Що про найкращі для цього процесу дні говорять у церкві, коли печуть паски за народними традиціями?

Поділитися:

Вже скоро, 24 квітня, православні християни будуть святкувати Великдень. Католики ж будуть відзначати одне з найбільших релігійних свят року вже за декілька днів, 17 квітня. Коли краще пекти великодні паски за народними звичаями та релігійними настановами?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великдень 2022: чому щороку змінюється дата святкування

Великдень 2022: коли пекти паску

За християнською традицією перед Великоднем треба спекти паски: страву, яка є символом цього свята. За переказами Ісус після воскресіння приходив на трапезу до своїх учнів: вони для нього залишали за столом місце і ставили по центру столу круглий хліб. Такий хліб пізніше стали пекти в церквах і родинах і назвали "паска". Вважається, що це символ того, що на Великдень до кожного дому приходить Господь.

ПаскаФОТО: Instagram/liguminka.wedding

В який день печуть паски? Останній тиждень перед Великоднем називається страсним, або "страсна седмиця". Це найсуворіший тиждень Великого посту, а також період підготовки до Великодня. Саме в цей тиждень і печуть паски. За церковними канонами, це дозволяється робити в середу і в четвер страсної седмиці, не заборонено в суботу. Тобто, католикам бажано пекти паски 13, 14 чи 16 квітня, православним – 20, 21 чи 23 квітня. Велика субота – крайній термін для приготування пасок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на квітень 2022: найважливіші свята та дати

За народною традицією паски найчастіше випікають у Чистий четвер. Якщо ж пасок печуть багато, то роблять це двічі: у четвер та в суботу. Випікати великодні паски потрібно з щирою молитвою та чистими думками, не можна сваритися і кричати біля тіста. Багатьох турбує питання, чи потрібно змащувати паперові форми для приготування пасок. Для випікання пасок є різні форми: керамічні, металеві, силіконові, одноразові паперові. Перевагами паперових є те, що змащувати жиром їх не потрібно, бо випічка до пергаменту гарної якості не прилипає.

ПаскаФОТО: Instagram/arhleb

Коли не можна пекти паску?

Не можна пекти паски в Страсну п'ятницю перед Великоднем. Для католиків цього року це 15 квітня, для православних 22 квітня. Вважається, що Страсна п'ятниця – це день великої жалоби, адже саме в цей день розіп'яли Христа. Це найбільш суворий день Великого посту, не можна нічого їсти впродовж усього дня.

У Страсну п'ятницю за церквоними традиціями слід прийти до храму і помолитися, залишивши на якийсь час всі мирські турботи.

Дивіться відео з рецептом класичної паски від Руслана Сенічкіна:

Новини по темі