Літо годує нас цілий рік, тому зараз саме час робити заготівлі на зиму з фруктів та ягід. Експертка Антоніна Лесик у програмі «Сніданок.Вихідний» розказала, як правильно робити ягідні заготовки на зиму, щоб вони зберігали свої корисні властивості. Та поділилася секретами вибору саджанців лохини та правилами їх посадки.
Раніше найпопулярнішим способом заготовки ягід була варка варення. Зараз для заготовки фруктів на зиму все більш використовується заморожування та сушка. Тому що при приготуванні варення використовується дуже багато цукру, а при варці та термічній обробці багато вітамінів пропадає.
►Перший способ заготовки ягід — перетерання свіжих ягід з додаванням цукру або меду (пропорція 1 до 1). Готову суміш необхідно зберігати в холодильнику. Не варити! Цей спосіб заготівлі підходить для всіх ягід та фруктів, в яких немає великих кісточок (малина, смородина, чорниця, лохина)
►Другий спосіб заготовки — заморожування свіжих ягід та фруктів. Найкращий спосіб заморозки на зиму це викладання фруктів на поверхню, щоб вони не втратили свою форму.
►Для зберігання фруктів та зиму можна зробити пюре, збити його та помістити в спеціальні пакети для зберігання в морозильній камері або в спеціальні формочки для печива. Цей спосіб добре економить місце в холодильнику.
►Для зберігання фруктів можна зробити вершкове масло з ягодами.
Для приготування необхідно розтопити вершкове масло, додати перебиті фрукти або ягоди, трошки цукрової пудри, якщо ягоди кислі і заморозити в формочках.
►Для зберігання фруктів, що не мають багато вологи підійде чорниця, лохина, червоноплідна горобина, тощо, підійде сушка. Сушити можна в сушарці або в духовій шафі при температурі 40-45 С. Сушені ягоди варто зберігати в паперових або в полотняних мішечках, щоб вони не зацвіли.
ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Як заморозити малину цілою: покроковий рецепт зимового зберігання фруктів
Вирощування лохини набирає все більшої популярності, адже лохина неймовірно смачна та корисна.
Для того, щоб правильно обрати саджанці необхідно:
►Звернути увагу на період плодоношення (рання, середньостигла та пізня)
Антоніна Лесик для посадки радить вибрати всі три типи. В цьому випадку збирати ягоди можна з початку липня і майже до вересня.
►Найголовніше — це смак лохини, тому перед вибором продегустуйте різні сорти лохини.
►В залежності від сорту лохина може відрізнятися за розміром: ягода може бути велика (1-2 см) або маленька. Або за формою — бути круглою або сплющеною. Характерна ознака лохини - це сизий наліт (він може бути явно виражений або бути майже непомітним).
Із ранніх сортів можна обрати: Дюк, Река, Блюголд
Із середньостиглих сортів можна обрати: Патріот, Блюкроп
Із пізніх сортів можна звернути увагу: Бонус, Чандлер
Частише за все садові центри реалізують дворічні або трирічні садженці. Якщо посадити дворічні садженці, то на наступний рік отримаєте лише сигнальний врожай. А якщо посадите трьохрічні садженці, то на наступний рік отримаєте перший невеличкий врожай лохини.
При виборі садженців лохини треба звернути увагу на наступні ознаки:
Для того, щоб посадити лохину необхідно:
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як заморозити спаржеву квасолю в домашніх умовах: покроковий рецепт збереження бобових
Якщо дотримуватися всіх перерахованих порад та правильно посадити лохину восени, то вже черех декілька сезонів будете мати щедрий урожай корисної ягоди.