Як з’явилися і що насправді означають поняття «Малоросія», «Великоросія» та «Новоросія»: пояснення історика у «Сніданку з 1+1»

Терміни «Малоросія», «Великоросія» та «Новоросія» продовжують широко використовуватися російською пропагандою. Та що вони насправді означають?

Російська пропаганда продовжує широко використовувати терміни «Малоросія», «Великоросія» та «Новоросія» для маркування українців як неповноцінного народу, над яким росіяни завжди прагнуть встановити певне "шефство". Коли ж насправді з'явилися ці поняття і що вони означають? У "Сніданку з 1+1" у рубриці "Уроки історії" розповів Олександр Алфьоров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як московія привласнила собі назву «Русь»: історичні факти у фільмі «Україна. Повернення своєї історії»

Історик розказує:

"Малоросія трактується росіянами як термін, яким позначають недонарод, який необхідно позбавити мови, культури і зрештою до кінця "адаптувати" до велироросійського населення. Впродовж віків приставка "велико" була і є для росіян приводом для гордощів. Натомість частка "мало" говорить про нібито меншість, гіршість. Проте в євопейському світі термін приналежності до чогось малого позначається як щось етнічне. Наприклад, Афіни – це Мала Греція, а все, що було захоплено пізніше, колонізовано – це Велика Греція".

Взагалі, за словами Олександра Алфьорова, виникнення терміна "Мала Русь" пов'язане з XIV століттям: так називали землі православної митрополії, які були навколо етнічних земель Русі. А "Великою Руссю" називали інші території, які були колонізовані з цього етнічного центру. Тож термін "Великросія" не має у собі жодного історичного підґрунтя, принаймні у тому значенні російського шовінізму, який в нього вкладається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Батурина до Бучі: історичні факти, які підтверджують, що росіяни вбивали і катували українців століттями (фільм «Україна. Повернення своєї історії»)

Що ж стосується терміну "Новоросія", до якого путін раптово поверувся у 2014 році, називаючи ним південні та східні землі України, він з'являється у XVIII столітті за часів правління імператриці Катерини ІІ, коли були колонізаційні процеси Російської імперії на території півдня України. Історик розповідає:

"Тоді на південь України заселяють інозмців, зокрема і росіян, ведеться активна політика русифікації. Однак основу населення все-таки становлять українці, які ніколи не називали себе новоросами. Тому з розпадом Російської імперії зникає і цей штучний термін".

Історично ж термін "Нова Русь" з'являється у 1070 роках. Саме тоді Київську державу успадковують три сини Ярослава Мудрого: Ізяслав, Святослав та Всеволод. І тоді окрім Київської утворюють ще дві митрополії: в Чернігові та Переяславі. І от митрополит Чернігівський мав титул митрополита Нової Русі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому росія віками цинічно зазіхає на нашу історію та культурну спадщину: злочини та міфи москви (історичні фільми “Україна. Повернення своєї історії”)

Більше про ці цікаві історичні факти дивіться у відео:

Loading...

Більше новин