Як московія привласнила собі назву «Русь»: історичні факти у фільмі «Україна. Повернення своєї історії»

Чому московія стала називатися росією, привласнивши собі назву "Русь"? Історичні факти у фільмі «Україна. Повернення своєї історії»
wikipedia.org/Nick Grapsy

Чому московію раптом почали називати росією та до чого тут привласнення назви "Русь"? Історичні факти у документальному фільмі "Україна. Повернення своєї історії. Частина 2".

Поділитися:

росія з давніх-давен намагалася нав'язати світу хибну думку про те, що українців як нації не існує, що ми "один народ", і саме вона є прямим нащадком Київської Русі. Ось чому назву "московія" методично і послідовно підмінювали новою назвою "росія", як похідне від "Русь". З історичним фактами, які це підтверджують, розбиралися у документальному фільмі  "Україна. Повернення своєї історії. Частина 2".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Темні віки» української історії: інтерв’ю з продюсером фільму “Таємничі манускрипти” Акімом Галімовим про Церкву та Державність

До Переяславської ради 1654 року, яку росія завжди підносить як "возз'єднання двох народів", на жодній карті не можна було зустріти назву "росія", лише "московія". Через 20 років після Переяславської ради було написано книгу "Синопсис" як історію України. Книгу багато разів перевидавали, а головним її завданням було обґрутнувати для московії захоплення українських земель та їх давньої назви "Русь". Цю тактику кремль використовує і сьогодні, коли, наприклад, анексію Криму обґрунтовують лише міфом, що це "споконвічні російські землі" (хоча, насправді, це далеко не так). Саме у "Синопсисі" прописується ідея "слов'яно-російського народу".

Ще одне завдання "Синопсису" – провести генеологічну лінію від московського царя Федора Романова до князя Київської Русі Володимира Великого, щоб штучно сформувати спільну історію українського і російського народів. Фактично треба було створити такий коридор думок: є одна династія, одна віра і один правлячий цар. Але Федір Олексійович Романов не був прямим нащадком князя Володмириа Великого, це 2 абсолютно різні династії: Рюриковичі та Романови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Темні віки» в історичному детективі «Таємничі манускрипти»: чому ім’я литовського князя стерли зі сторінок унікального древнього рукопису

Як же штучно змінювали назви українських територій після того, як українцям почали вкладати у голови ідею братерства з московією? У фільмі  "Україна. Повернення своєї історії. Частина 2" відповідь на це запитання дає дослідниця стародавніх мап Уляна Кришталович. Вона зазначає, що відповідно до карти французького картографа від 1685 року вживається виключно назва "московія". Якщо ж подивитися на карту 1721 року, то вже видно, що московія починає присвоювати собі назву "Русь".

Уляна Кришталович зазначає:

"Останній етап, коли назва "Русь" затверджується за росією – це кінець XVIII століття. Для цього фактично вистачило 3 століття: від початку XVI століття до кінця XVIII століття. росія перебирає повністю на себе назву "Русь", а на українських територіях назва "Русь" залишається тільки на території Руського воєводства на Західній Україні (територія Галичини)".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Таємничі манускрипти»: які історичні міфи про Україну спростовує фільм

Таким чином росія домоглася свого: створила і поширила міф про те, що українці і росіяни – це єдиний народ, нащадки Київської Русі, а центральне управління цим "єдиним народом" дивним чином перемістилося з Києва до Москви. Щоб знищити українців як націю росія навіть пішла на те, щоб втратити власну назву "московія". Але ми пам'ятаємо свою історію і такі фільми, як "Україна. Повернення своєї історії", допомагають нам розбиратися у спірних питаннях на основі історичних фактів та доказів, а не міфів. Дивіться 2 частину історичного фільму "Україна. Повернення своєї історії":

Новини по темі