Як з’явилися і що насправді означають поняття «Малоросія», «Великоросія» та «Новоросія»: пояснення історика у «Сніданку з 1+1»

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Що насправді означають поняття «Малоросія», «Великоросія» та «Новоросія» та коли вони з'явилися: розповідає історик
pixabay.com/DariuszSankowski

Терміни «Малоросія», «Великоросія» та «Новоросія» продовжують широко використовуватися російською пропагандою. Та що вони насправді означають?

Поділитися:

Російська пропаганда продовжує широко використовувати терміни «Малоросія», «Великоросія» та «Новоросія» для маркування українців як неповноцінного народу, над яким росіяни завжди прагнуть встановити певне "шефство". Коли ж насправді з'явилися ці поняття і що вони означають? У "Сніданку з 1+1" у рубриці "Уроки історії" розповів Олександр Алфьоров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як московія привласнила собі назву «Русь»: історичні факти у фільмі «Україна. Повернення своєї історії»

Історик розказує:

"Малоросія трактується росіянами як термін, яким позначають недонарод, який необхідно позбавити мови, культури і зрештою до кінця "адаптувати" до велироросійського населення. Впродовж віків приставка "велико" була і є для росіян приводом для гордощів. Натомість частка "мало" говорить про нібито меншість, гіршість. Проте в євопейському світі термін приналежності до чогось малого позначається як щось етнічне. Наприклад, Афіни – це Мала Греція, а все, що було захоплено пізніше, колонізовано – це Велика Греція".

Взагалі, за словами Олександра Алфьорова, виникнення терміна "Мала Русь" пов'язане з XIV століттям: так називали землі православної митрополії, які були навколо етнічних земель Русі. А "Великою Руссю" називали інші території, які були колонізовані з цього етнічного центру. Тож термін "Великросія" не має у собі жодного історичного підґрунтя, принаймні у тому значенні російського шовінізму, який в нього вкладається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Батурина до Бучі: історичні факти, які підтверджують, що росіяни вбивали і катували українців століттями (фільм «Україна. Повернення своєї історії»)

Що ж стосується терміну "Новоросія", до якого путін раптово поверувся у 2014 році, називаючи ним південні та східні землі України, він з'являється у XVIII столітті за часів правління імператриці Катерини ІІ, коли були колонізаційні процеси Російської імперії на території півдня України. Історик розповідає:

"Тоді на південь України заселяють інозмців, зокрема і росіян, ведеться активна політика русифікації. Однак основу населення все-таки становлять українці, які ніколи не називали себе новоросами. Тому з розпадом Російської імперії зникає і цей штучний термін".

Історично ж термін "Нова Русь" з'являється у 1070 роках. Саме тоді Київську державу успадковують три сини Ярослава Мудрого: Ізяслав, Святослав та Всеволод. І тоді окрім Київської утворюють ще дві митрополії: в Чернігові та Переяславі. І от митрополит Чернігівський мав титул митрополита Нової Русі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому росія віками цинічно зазіхає на нашу історію та культурну спадщину: злочини та міфи москви (історичні фільми “Україна. Повернення своєї історії”)

Більше про ці цікаві історичні факти дивіться у відео:

Новини по темі