Від Батурина до Бучі: історичні факти, які підтверджують, що росіяни вбивали і катували українців століттями (фільм «Україна. Повернення своєї історії»)

Батуринська трагедія: дитячі та жіночі останки, які підтверджують, що росіяни вчинили у гетьманській столиці різанину (розслідування фільму «Україна. Повернення своєї історії»)
wikipedia.org/Håkan Henriksson (Narking)

Аналіз розкопок у фільмі "Україна. Повернення своєї історії. Частина 2" підтверджує факт Батуринської трагедії та різанини всіх без винятку місцевих жителів російськими військами.

Поділитися:

Батуринська трагедія, або різанина сталася у листопаді 1708 року. Це була каральна операція російської імперської влади із захоплення і повного знищення столиці гетьмана Івана Мазепи, який став на бік шведів, а не росіян у Північній війні. Під час цієї каральної операції знищили не лише будівлі, а й усіх мешканців міста, незважаючи на вік та стать. Проте російські історики заперечують цей факт. Аналіз розкопок з Батурині у фільмі "Україна. Повернення своєї історії. Частина 2" показує, що російські офіційні джерела, як завжди, брешуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як московія привласнила собі назву «Русь»: історичні факти у фільмі «Україна. Повернення своєї історії»

За різними оцінками, під час Батуринської різанини загинуло від 11 до 15 тисяч мешканців міста, саме ж місто нещадно розграбували, а потім спалили. Цар Петро Перший наказав провести цю каральну операцію, щоб показати непокірному гетьману Мазепі, на що здатні росіяни. Російські війська штурмували Батурин 3 дні, і тільки через зраду одного з козаків змогли потрапити всередину фортеці через підземний канал.

Батуринська трагедіяФОТО: wikipedia.org/Батуринська різанина (гравюра часів Петра Першого)

У фільмі "Україна. Повернення своєї історії. Частина 2" розповідають: впродовж останніх років на території меморіального комплексу на місці зруйнованого Батурина археологи натрапляють на масові поховання людей. Їх знаходять на глибині пів метра, що дуже мало для звичайних могил. В радянські часи будь-які розкопки тут були суворо заборонені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому росія віками цинічно зазіхає на нашу історію та культурну спадщину: злочини та міфи москви (історичні фільми “Україна. Повернення своєї історії”)

Творці фільму "Україна. Повернення своєї історії" приїхали сюди разом з експертами, щоб знайти підтвердження Батуринської трагедії, яку вперто заперечують росіяни. Паталогоанатом Олексій Гніденко оглянув рештки кісток, які зберігаються у підвалі церкви на території заповіднику "Гетьманська столиця". Більшість останків (близько 500 скелетів), які там знаходяться, датуються початком XVIII століття. Олексій Гніденко дає свої оцінки побаченому:

"На екземплярах черепів ми бачимо вхідні отвори під гострим кутом, що вказує на насильницьку смерть. Також є жіночі, дитячі обгорілі кістяки. На більшості людських решток, що ми дослідили, є сліди насильницької смерті".

Тож російські війська спалили Батурин, і сліди знайдених людських решток це доводять. Дослідив паталогоанатом і багато жіночих, дитячих останків, що вказують на справжню різанину у місті. Наприклад, Олексій Гніденко вказав на "фраменти дитини 5-6 років, яка померла при пожежі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Темні віки» української історії: інтерв’ю з продюсером фільму “Таємничі манускрипти” Акімом Галімовим про Церкву та Державність

Ці факти вказують не лише на те, що Батуринська трагедія справді була, а не є вимислом українських істориків, як стверджують в росії. Вони також демонструють, що тактика проведення бойових дій та геноциду щодо місцевого населення у росіян не змінюється впродовж століть: у Батурині у 1708 році сталося теж ж саме, що російські загарбники творили в Бучі, Ірпені, Гостомелі, Бородянці, Макарові, Маріуполі у 2022 році та що, на жаль, продовжують робити у тимчасово окупованих містах і селах України. Тож місія усього цивілізованого світу якомога швидше зупинити цю варварську навалу на нашу землю.

Дивіться 2 частину історичного фільму "Україна. Повернення своєї історії", в якому розвінчується багато міфів щодо нашої історії, що роками вперто насаджувалися росією:

Новини по темі