Чому росія віками цинічно зазіхає на нашу історію та культурну спадщину: злочини та міфи москви (історичні фільми “Україна. Повернення своєї історії”)

Чому росія віками цинічно зазіхає на нашу історію та культурну спадщину: злочини та міфи москви (історичні фільми “Україна. Повернення своєї історії”)
Pexels/Petkevich Evgeniy

Навіщо та як давно росія привласнює нашу історію, а також намагається насадити історичні міфи, щоб просунути власні наративи?

Поділитися:

Ще з 2016 року 1+1 підіймає важливу тему розвінчання історичних міфів у циклі документальних історичних фільмів Акіма Галімова «Україна. Повернення своєї історії». В цих документальних фільмах автори разом з істориками через кропітку роботу з архівними документами, музейними пам’ятками та свідченнями авторитетних світових науковців показали безперервність розвитку нашої державності протягом тисячоліття. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ«Темні віки» української історії: інтерв’ю з продюсером фільму “Таємничі манускрипти” Акімом Галімовим про Церкву та Державність

1+1 презентував вже 4 фільми історичного циклу, над якими працювала креативна команда на чолі з продюсером Акімом Галімовим. Останній документальний фільм під назвою “Таємничі манускрипти” вийшов 24 грудня 2021 року і зібрав вже більше 1.5 млн переглядів. 

Повномасштабне вторгення, яке росія розпочала 24 лютого, вкотре підкреслило важливість розуміння витоків своєї історії, її героїв та їхніх історичних заслуг, і особливо, злочинних маніпуляцій фактами з боку москви. 

Команда Акіма Галімова наразі тримає інформаційний фронт та презентувала новий проєкт “Реальна історія” про історичну правду. Зокрема, глядачі дізнаються, яку роль відігравали українці у Другій світовій війні, як росія привласнює історію України та її здобутки, як створює ворогів з українських героїв.

Акім ГалімовФОТО: Акім Галімов

В ці дні, коли щодня історія країни твориться нашими руками на наших очах, розпитали Акіма Галімова про те, чому для росії славетне минуле нашого народу є такою ключовою больовою точкою.

–  Коли ти як дослідник історії вперше зрозумів маніакальність москви у гонитві за історичною першістю?

Це сталося вперше, коли ми 7 років тому почали проєкт “Україна. Повернення своєї історії”. Після перших зустрічей з істориками, після перших досліджень в архівах, стало очевидним, що в нашій історії чимало вирваних сторінок, стертих фактів і просто речей, які видаються дивними. Пам’ятаю, як нашу команду вразив момент, коли в одному дуже авторитетному сучасному російському науковому виданні ми побачили фотографії археологічних знахідок часів Русі (здається це були фрагменти фресок) з підписом «знайдено під час розкопок в Нижньому Новгороді». Хоча перед тим ми бачили археологічні звіти 100-річної давнини після розкопок в Київській Софії –  ці речі були викопані в Києві. Це наша історія, яку банально крадуть, бо росіянам важливо мати якісь матеріальні свідчення своєї “руської” історії.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖРуйнування храмів як складова знищення української історії: продюсер фільму «Таємничі манускрипти» Акім Галімов про роботу над пошуками правди

–  Які ключові у них наративи та їх застовування? 

Головний меседж, який просуває росія, про те, що вони велика держава, імперія, уособлення Русі. Що наче всі люди, які проживають в росії, білорусі, Україні – один народ – російський, тобто руський. Просто, мовляв, нас, українців, зіпсували поляки. За їхніми твердженнями, ми як нація – штучні, мова наша – штучна, країна наша штучна.  Звісно, росії з такими твердженнями можна хіба що поспівчувати, тому що до історії це не має ніякого відношення, а от до психічних розладів цілком. Втім кремлю це не заважає застосовувати подібні наративи у війні, оскільки вони для росіян надають сакральності цій бійні, яку вони розв’язали. У власних очах вони не військові злочинці, а «визволітєлі», «об’єдінітєлі», тощо.   

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ«Таємничі манускрипти»: які історичні міфи про Україну спростовує фільм

–  Які ключові події та періоди нашої історії можеш виділити?  

Не думаю, що буду тут оригінальним, якщо виокремлю 5 таких важливих періодів:

1. Київська Русь, тому що це фундамент нашої державності. Ключова подія в цьому періоді – Хрещення Русі, тому що східний обряд відіграв визначальну роль в нашій подальшій історії. 

2. Велике князівство Литовське, тому що воно стало містком, який передав традиції Русі в модерновий час.  

3. Козацтво періоду Богдана Хмельницького, тому що саме в цей період вималювались кордони нашої сучасної держави і закріпилися потужні демократичні традиції.  

4. Період УНР, тому що якби не було б його, не факт, що ми стали би незалежними після розпаду СРСР.  

5. Останній період – це війна, що триває сьогодні. По факту це закінчення тисячолітньої фази історії, і  те, якими ми станемо зараз – визначить наш подальший шлях.  

–  Про які найбільш цинічні історичні злочини з боку росії кожен з нас повинен пам’ятати та дізнаватися більше?  

Звісно, це злочини проти нас, як нації. Пам’ятати про них важливо, тому що тоді немає ніяких ілюзій по відношенню до росії. Протягом всього періоду нашої спільної історії москва намагалась нас або зробити росіянами, або, якщо не виходило, то знищити. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖУ фільмі «Таємничі манускрипти» на «1+1» показали, як фальсифікувалась історія України

Можна виокремити три монументальні вектори злочинних діянь:

знищення нашої еліти (розстріли науковців, письменників, політиків в 30-х роках 20 століття) 

чисельні крадіжки нашої історії (вивезення давньоруських мозаїк з Михайлівського собору, вивезення ікон, крадіжка навіть нашої назви – Русь тощо)

Дивіться перший фільм “Україна. Повернення своєї історії”, в якому команда по кістках із саркофагу в Софії Київській відновила зовнішність дружини Ярослава Мудрого, шведської принцеси Інгігерди, яку російські священнослужителі зробили своєю святою.


А у другій частині показали відтворення зовнішності великого київського князя Ярослава Мудрого, розказали, чому останки правителів Київської Русі вивозились до Росії, що показали ДНК-аналізи решток нащадків Ярослава Мудрого та як спотворювалась наша історія і привласнювалась спадщина Русі.

► спотворення історичної правди, переписування підручників та тотальна пропаганда, яка представляла українських героїв – ворогами. 

Дивіться фільм “Таємничі манускрипти”, в якому автори розповідають про руйнування храмів як складову знищення української історії, про Мазепу та Сагайдачного, яких старанно перетворювали на ворогів-зрадників українського народу, про “темні віки” та фальсифікування історії України із знищенням всіх пам’яток нашої державності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ«Темні віки» в історичному детективі «Таємничі манускрипти»: чому ім’я литовського князя стерли зі сторінок унікального древнього рукопису

–   Чому історія України є такою болючою точкою для москви?

Тому що вони розуміють, що історія України руйнує всі російські плани у розбудові імперії, руйнує їхню пропаганду про те, що вони нібито мають якісь права на нашу територію. Більше того, історія України доводить, що не Київ –  “молодший брат”, а москва – лише одна з похідних нашої української історії. 

Українці не є штучною нацією Ми маємо велику і потужну історію. У фільмі «Україна. Повернення своєї історії» для нас було надзвичайно важливо почати показувати українську історію такою, якою вона була насправді –  без перекручування фактів. Те, про що ми розповіли у фільмі, давно вже не секрет для істориків і українців, але зараз саме час нагадати про це усьому світу. Знати історію своєї країни важливо, особливо в такі часи.

Акім Галімов

Новини по темі