Чи повернуть дитину матері: ексклюзивно в студії проєкту «Говорить вся країна» розповіли нові подробиці скандалу з найстаршою мамою країни

Говорить вся країна
19:30
Пн-Чт
На телеканалі 1+1 Україна відбувся показ нового епізоду головного токшоу Говорить вся країна про найстаршу матір країни - 1+1

Телеглядачі побачили історію під назвою “Резонанс: Чому від найстаршої матері України втекла донька?”.

Поділитися:

Вчора о 19:30 на телеканалі “1+1 Україна” відбувся показ нового епізоду головного токшоу “Говорить вся країна”, в якому за допомогою сюжетів, героїв та свідків крок за кроком проявляються нові факти кейсів, що сколихнули всю країну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У токшоу “Говорить вся країна” на “1+1 Україна” розповіли резонансну історію про матір, байдужість якої призвела до туберкульозу кісток її сина

Телеглядачі побачили історію під назвою “Резонанс: Чому від найстаршої матері України втекла донька?”. Декілька тижнів тому Україну сколихнула історія найстаршої мами України - 78 річної Валентини Підвербної з Чернігівщини, 12-річна донька якої відмовляється повертатися додому та погрожує самогубством. Ця історія шокувала країну ще 12 років тому. У 65 років жінка завдяки ЕКО народила дівчинку, аби не відчувати себе самотньою. Наразі історія отримала продовження, адже її 12-річна донька заявила у своїх соцмережах про жорстоке поводження та насильство зі сторони матері. Дівчинка каже, що матір знімає з неї білизну, не дає митися, прати одяг, дряпає, б’є, називає косоокою і відмовляється зробити операцію по виправленню косоокості. На цей допис звернула увагу соціальна служба та ювенальна поліція. Дівчину вилучили з родини 78-річної жінки та направили до лікарні, де вона знаходиться і досі.

У листопаді 2022 року жінку вже штрафували за жорстоке поводження з дитиною та психологічне насильство та відкрили кримінальне провадження, але взимку 2023 року справу закрили, адже не побачили у діях матері правопорушень.

Команда токшоу “Говорить вся країна” ексклюзивно поспілкувалася з 78-річною матір’ю. Жінка, яка раніше відмовлялась від коментарів пресі, розповіла про своє життя та про те, чому вирішила народити у такому віці.

Моя мама під час війни була маляром. В 1945 році тато прийшов з війни, де був поранений і майже одразу помер. Мама померла від інсульту в 1992 році. Моя родина дуже добре ставилися до мене, але на жаль мама не дожила до того моменту, щоб побачити свою онуку. Я завжди мріяла народити дитину в коханні, але вийшло так, що я залишилася одна. Операція ЕКО коштувала мені 30 тисяч гривень. Я ходила на базар, працювала і збирала ці гроші, адже не хотіла залишитися в самотності. Самій жити лячно. Моя вагітність йшла прекрасно. Я була дуже щаслива, адже люди, у котрих родина – щасливі, а в кого немає – нещасливі”, - каже Валентина Підвербна.

Жінка також виклала свою версію про дописи у соціальних мережах її доньки.

“Коли моя дитина з’явилася на світ, я була дуже щаслива. Я думала, що більшого щастя мені і не треба. Вона була дуже гарна. Ту жінку, яка її накручує, звати Олена. Вона весь час провокувала дитину. Вона казала: зроби відео, диктувала, що писати в інтернеті. Ввечері ми пішли в магазин, коли підійшла ця жінка і сказала їй написати ці дурниці. На наступний день до нас приїхала поліція та вилучила дитину до лікарні. Мене туди не пускають. В мене хотіли сфотографувати документи, але я не дала цього зробити, адже розумію, раз вимагають документи, то хочуть забрати її. Мені дуже боляче. Розумієте, без неї мого життя немає. Я вважаю, що я хороша мама, в неї немає косоокості, їй потрібен спокій. Діти це багатство. Я їй бажаю добра, щастя і весь час говорю: розумна, гарна, багата, любима, щаслива”, - каже Валентина.

Журналісти проєкту змогли поспілкуватися із дівчинкою, але її розповідь шокувала команду. 12-річна дівчина в розмовах торкалася дуже дорослих та інтимних тем і запевняла, що в неї є діагноз “рання сексуальність”.

У лікарні, де перебуває дівчинка, їй не можуть надати психологічну допомогу, адже як запевняють там, лікарняний психолог перевантажений. Після розмови із журналісткою токшоу до дівчини направили психолога проєкту Олену Шершньову.

“Емоцій стан у дівчинки стабільний, вона почувається впевнено, більш того, самовпевнено. В контакті з усіма, хто її оточує, вона намагається домінувати. Інтимна тема, якої торкається в своїх розмовах - це також велика маніпуляція. Під час нашого спілкування я дійшла висновку, що її не так цікавить статева тема, як епатаж, який вона робить цими висловами. Коли я приймала її розмови і казала, що це нормально - вона розчаровувалась і трохи засмучувалась, адже в неї не виходило епатувати мене.  Вона не хоче, щоб їй відповідали на її питання, влаштовували лікбез, вона бажає, щоб на її вислови робили круглі очі і казали: “Що ж це відбувається і звідки ти це знаєш?” Вона сама мені озвучила самопоставлений діагноз “рання сексуальність”. Я їй не це відповіла: “В твоєму віці це нормально, торкатися цих тем”. Моя відповідь її розчарувала, і вона відповіла мені, що цікавиться накачаними чоловіками.  Тобто вона кожного разу намагалася мене приголомшити та шокувати. Епатування людей, розмови про самогубство, зірвані уроки - це все пошук уваги.  - каже Олена. Дівчина не хоче повертатися додому, але глибинної образи на матір у неї немає. Розмови про маму в неї такі ж буденні, які і про медперсонал: мама дістала, медперсонал дістав і т.д. Тобто ця тема не є надзвичайно болючою. Якщо дитину били, з неї знущалися, то ця поведінка є формою гіперкомпенсації, адже тепер вона б’є і знущається сама”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Експерти допомагають героям і після проєкту", — продюсерка проєкту "Говорить вся країна" Євгенія Федічкіна

Свій коментар стосовно цієї родини дав і психіатр-нарколог Олександр Лисяний.

“Якщо говорити про Валентину, то ми бачимо, що це людина поважного віку, у відчаї. Так, є певні зміни, але казати, що це психічний розлад ми не можемо. Настороджуючі дзвіночки все ж таки є, і це свідчення сусідів про її поведінку. Стосовно дівчини - я погоджуюся з тим, що вона шукає уваги і це історія де “секс” не про “секс”, яким він є. Оце бажання якоїсь сексуальності в дорослому віці переводяться в сферу сексу, а дитячому віці це про тепло, порозуміння та увагу. Все ж таки варто провести повноцінну діагностику, адже прослідковується абсолютно емоційно-вольова нестійкість”, - каже Олександр.

Команда проєкту буде тримати ситуацію на контролі та повідомить про подальшу долю дочки найстаршої матері України.

Повний епізод можна подивитися на сайті 1+1:  

Дивіться токшоу “Говорить вся країна” на “1+1 Україна” з понеділка по четвер о 19:30.

Нагадаємо, в кожному епізоді історії коментують експерти - психологи, лікарі, криміналісти, адвокати та спеціалісти інших сфер, які спільно з ведучим проєкту Олексієм Сухановим будуть крок за кроком встановлювати правду та піднімати соціальні проблеми. Головна місія проєкту - встановити справедливість в найскладніших життєвих ситуаціях, навіть в умовах воєнного часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Команда токшоу “Говорить вся країна” на “1+1 Україна” домоглась реабілітації 13-річної дівчинки, яка важко хворіє через бездіяльність батьків

Нещодавно телеканал 1+1 Україна оголосив збір історій для ток-шоу “Говорить вся країна”, ведучим якого став відомий тележурналіст Олексій Суханов. Відтепер кожен телеглядач може поділитися власною резонансною історією і стати частиною нового проєкту на 1+1 Україна. Для того, щоб ваш життєвий досвід був почутим, потрібно заповнити анкету, або зателефонувати на гарячу лінію +38 (044) 490 70 38 детально описати події, які сталися з вами і вашою родиною, поділитися фотографіями або відеоматеріалами.  Жодна історія не повинна бути забутою у такий складний час, адже  місія токшоу “Говорить вся країна” - віднайти правду та встановити справедливість в найскладніших життєвих ситуаціях, навіть в умовах воєнного часу.

Посилання на збір історій.

Для того аби 1+1 Україна був у переліку каналів вашого телевізора/приймача (для налаштування прийому 1+1 Україна через Т2), необхідно провести процедуру повторного сканування телеканалів. Наводимо інструкцію, як це зробити.

Новини по темі