“У соціальній сфері найбільше не вистачає психологів”, - еспертка проєкту “Говорить вся країна” Наталія Ібрагімова в інтерв’ю сайту 1+1

Говорить вся країна
19:30
Пн-Чт
Чого найбільше не вистачає соціальній сфері: еспертка проєкту Говорить вся країна в інтерв’ю сайту 1+1
freepik.com

Про проблеми, що існують у сфері всиновлення в Україні та шляхи їх вирішення - експертка проєкту “Говорить вся країна” ексклюзивно для сайту 1+1.

Поділитися:

З понеділка по четвер о 19:30 на телеканалі "1+1 Україна" глядачі мають змогу побачити нові серії суспільно-важливого токшоу "Говорить вся країна", яке має на меті розібратися в резонансних справах та перетворити проблеми на план дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це буде потужний інструмент для того, щоб дитячі будинки і інтернати залишилися в минулому": ведуча Катерина Осадча про розробку єдиної платформи для усиновлення

Експертка проєкту “Говорить вся країна”, юристка, директорка обласного центру соціальних служб Наталія Ібрагімова розповіла сайту 1+1, які першочергові проблеми наразі є у сфері всиновлення в Україні та що робить держава заради того, аби кожна дитина мала родину.

Чого Україні не вистачає у роботі з всиновленням? Який досвід можна запозичити у Європи та впровадити у нас?

З мого власного досвіду, найголовніше, чого в нашій країні не вистачає - це сімейних судів. Річ у тому, що справи з усиновлення лежать іноді в судах по півроку, а іноді навіть і більше. Ми знаємо, що дитина в родину може піти на всиновлення лише після рішення суду. І є такі випадки, де батьки вже хотіли б дати дитині свою любов, але забрати з закладу її вони не можуть. Я вкотре наголошую: коли будуть сімейні суди, швидше буде проходити увесь процес. Це головне, на мою думку.

Всі розуміють, що дитина має рости у родині, а дитячих будинків не має бути. Чи реальна ця картина для України в найближчому майбутньому?

Звичайно, реальна. Я хочу сказати, як директор київського обласного центру соціальних служб, що зараз основна у нас функція - навчання. Ви навіть не уявляєте, скільки в мене зараз кандидатів на навчання. Близько семисот осіб. Але нашим людям треба пояснювати та доносити інформаційно про те, що діти, яким може по 9-10 років, також можуть бути усиновлені. Не лише ті маленькі дітки від 0 до 3, як багато хто уявляє. Є діти дорослі, яким по 11-12 років, які теж можуть бути усиновлені. І які цього так само потребують. І от культура всиновлення потребує більш глибокого поширення в нашій країні.

Чи існують програми психологічної, юридичної підтримки для сімей, які вже всиновили?

В Україні все відбувається поки що виключно на громадських засадах, завдяки благодійним фундаціям. У законодавстві чітко прописано, що служба у справах дітей здійснює контроль за сім'ями раз у рік, раз у три роки...

Як ви вважаєте, яких фахівців зараз найбільше не вистачає у соціальній сфері для роботи з сім'ями?

У соціальній сфері найбільше не вистачає психологів. Також проблемою є навантаження на наявних соціальних працівників, які здійснюють соціальний супровід. 

Нагадаємо, в кожному епізоді проєкту "Говорить вся країна" історії коментують експерти - психологи, лікарі, криміналісти, адвокати та спеціалісти інших сфер, які спільно з ведучим проєкту Олексієм Сухановим будуть крок за кроком встановлювати правду та піднімати соціальні проблеми. Головна місія проєкту - розібратися в резонансних справах та перетворити проблеми на план дій.

Дивіться токшоу “Говорить вся країна” на “1+1 Україна” з понеділка по четвер о 19:30.

Нагадаємо, Катерина Осадча, яка нещодавно презентувала власну іменну "Фундацію Катерини Осадчої", поділилась, що у планах її команди — створення єдиної платформи і додатку для батьків-усиновлювачів, названих батьків, всіх потрібних спеціалістів та тих, хто тільки думає про те, щоб прийняти в родину дитину.

Новини по темі