У студії токшоу “Говорить вся країна” експерти розібралися, чому німецькі соціальні служби вилучають з сімей українських дітей

Говорить вся країна
Скоро
Чому німецькі соціальні служби вилучають з сімей українських дітей - у новому випуску Говорить вся країна

Глядачі “Говорить вся країна” побачили 2-серійну історію про те, як втікаючи від війни до Німеччини, українка прагнула зберегти життя своєї 7-річної доньки, а натомість – дитину нібито викрала соцслужба.

Поділитися:

Щодня о 19:30 на телеканалі “1+1 Україна” глядачі мають змогу побачити нові серії суспільно-важливого токшоу “Говорить вся країна”, яке має на меті розібратися в резонансних справах та перетворити проблеми на план дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крапка в історії: у токшоу “Говорить вся країна” на телеканалі "1+1 Україна" розкриють подробиці зґвалтування 2-річної давнини

Глядачі мали змогу побачити 2-серійну історію про те, як втікаючи від війни до Німеччини, українка Валентина прагнула зберегти життя своєї 7-річної доньки, а натомість – дитину нібито викрала соціальна служба. Як зазначають у випуску - дівчинку забрали через ймовірне повернення мами в Україну. 

Говорить вся країна

До студії проєкту приїхала Олена, подруга Валентини. Вона переконує -  її знайома не одразу зрозуміла, що дитину забрали.

«Їй запропонували відправити дитину в дитячий табір, звісно, вона погодилася. А коли прийшла провідати доньку, її просто не пустили всередину», - розповідає подруга.

Сама Валентина приєдналася до студії за допомогою відеозв'язку. Вона розповіла, що її донька спочатку навчалася у німецькому садочку, а згодом і в школі. Жінка наголошує, що дочка не хотіла відвідувати заклади, адже там її ображали як фізично, так і морально, через що вона неодноразово отримувала “червоні картки”. Жінка пригадала, як закріплена за нею соціальна працівниця запропонувала дочці відвідати літній табір. Мати, яка думала, що буде гарною ідеєю, аби дитина швидше адаптувалася, погодилася. Проте, вже тоді її насторожували деякі моменти: Валентина зізнається, що їй не надали жодного документа, і в самому “таборі” жінка також не підписувала жодних паперів. Як заявляє героїня, дитину відправили не до літнього табору, а у будинок-інтернат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олексій Суханов розповів, яка історія програми "Говорить вся країна" йому запам'яталася найбільше

Після того, як стало зрозуміло, де насправді знаходиться 7-річна дівчинка, Валентина змогла побачитись з дочкою лише один раз, через вікно. За її словами, дівчинка розповідає про те, як сумує за мамою. Жінка переконує, що її донька вже досить погано та знесилено виглядає. Валентині вдалося потайки зняти на відео розмову зі своєю дитиною.

У процесі розмови з’ясувалося, що справу передали до суду, на підставі того, що жінка збиралася повернутися в Україну. Соціальна служба звернулася до суду з запитом на те, аби позбавити Валентину права визначати місце проживання дитини.

«Якщо медичні спеціалісти та психологи вважають, що в найкращих інтересах дитини перебувати певний період в цьому закладі, вони відповідно можуть інформувати органи опіки й піклування. І тоді, коли ви звертаєтеся з тим, що хочете забрати дитину, вони кажуть, що їй зараз найкраще там. Проте позбавити вас права спілкуватися і бути з дитиною вони не можуть самостійно. Саме це має вирішити сімейний суд», – пояснює таке рішення Олексій Лазаренко, експерт з соціально-правового захисту дітей.

До студії токшоу запросили Наталю, адвокатку, що представляє інтереси українців в європейських судах. Прослухавши дискусію у студії, вона запевняє, -  ніхто не позбавляє Валентину материнських прав, жінка просто неправильно трактує німецькі закони та не хоче розбиратися у документах.

«Якщо проблеми почалися ще в школі, і були питання до того, що дитина приходить у порваному одязі чи є якісь тілесні ушкодження, потрібно було спочатку звернутися до керівництва школи, поліцейського та органу опіки», - зазначає адвокатка.

Як з'ясувалося, випадки, коли дітей забирають з родин та навіть позбавляють батьківських прав українців, не поодинокі. Так, саме з цією проблемою до студії токшоу “Говорить вся країна” завітало ще троє батьків. Усі вони запевняють, що іноземні соціальні служби без наявних на те причин вилучали їхніх дітей з сім’ї.

«В кожній країні є своє законодавство. Проте це, скоріше за все, аналог нашого обмежувального припису. Тобто на певний період заборонено вчиняти якісь дії, які на думку влади можуть нести загрозу дитині. Але це не позбавлення права», – пояснює Сергій Старенький, послухавши історії українських біженців.

Адвокатка, яка представляє інтереси українців в європейських судах, також погоджується з цією думкою. Пані Наталя зазначає, що спершу батькам слід вивчити всі документи, які їм надали та вирішувати справу через офіційні запити.

«У нас батьківство сприймається за призмою: у мене є святі материнські права, а у держави є обов'язки щодо моєї дитини. За кордоном інший підхід. У батьків є обов'язки і відповідальність. А в нас дуже часто батьки перекладають відповідальність і лише вимагають зробити щось. Якщо ви відповідаєте за своїх дітей, то не можна потім перекладати провину на державні німецькі органи», - додає психологиня Ганна Просвєтова.

Говорить вся країна

Від початку розслідування журналісти каналу "1+1 Україна" та проєкту "Говорить вся країна" зверталися з офіційними листами до німецьких інстанцій, які можуть допомогти у розв’язанні цієї історії. Команда проєкту надавала офіційні запити до посольства України в Німеччині, посольства Німеччини в Україні та писали в дитячий будинок, в якому перебуває донька Валентини. Станом на зараз команда не отримала офіційної відповіді. За законом Німеччини, засідання суду з сімейних справ є закритими, тому участь сторонніх осіб в них обмежена. Співробітники консульств відповідно до Віденської конвенції з консульських зносин закордонні дипломатичні установи не є і не можуть бути сторонами судового процесу у подібних справах, оскаржити вирок суду можуть тільки батьки дитини. Валентині вдалося повернути доньку і наразі вони знаходяться в Україні.

Експерти дали поради українцям, які опинились зі своїми дітьми у Німеччині та потрапили у подібні історії із соціальними службами цієї країни:

“Все спілкування має бути офіційним. Як тільки дитину забрали, потрібно звертатись до відповідного консульства, до посольства, до Міністерства закордонних справ, Національна сервісна служба, і звичайно до адвокатів. При чому адвокати мають бути з двох сторін, як України, так і Німеччини. Є безоплатна правова допомога у Німеччині. Міністерство юстиції сприяє тому, щоб наші жінки отримували юридичну допомогу”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Резонанс у Чернігові: як бухгалтерка ОСББ стала мільйонеркою (у студії "Говорить вся країна" експерти знайшли відповідь)

Переглянути першу серію можна на сайті 1+1: 

Друга серія: 

Дивіться суспільно-важливе токшоу “Говорить вся країна” з понеділка по четвер о 19:30 на телеканалі “1+1 Україна”.

poll_content_883

Новини по темі