Як не відкладати щастя на потім

Міняю жінку
09:30
Будні

Психолог Міняю жінку розповіла, як правильно планувати свій час.

Поділитися:

Ми весь час кудись біжимо, щось плануємо: на годину, на день, на 10 років. Постійно відкладаємо щось важливе на потім, на завтра. А що, якщо «завтра» не наступить?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як конфлікти впливають на здоров'я та як їх уникнути

У новому випускув родині Анни і Сергія з Краматорська знають про війну не з чуток. Будинок, в якому вони живуть на Донбасі, двічі потрапляв під бомбардування. На їхніх очах вибігаючим з дому сусідам відривало ноги. І ось тоді прийшло інше розуміння часу, грошей, відносин. Сварки через дрібниці пішли в минуле, гроші придбали іншу цінність - якщо вони є, витрачаємо їх із задоволенням. Тепер бюджет не планується. Спонтанність - ось основна рушійна сила. «Живемо сьогодні» - девіз цієї сім'ї. Невже для того щоб переоцінити своє життя, стосунки, час - потрібні такі екстремальні випробування? Життя швидкоплинне і непередбачуване. Чи не занадто безтурботно інколи ми розкидаємося часом, словами, діями? Адже саме з них складається наше життя. Можливо, варто саме зараз навести порядок у своїй системі цінностей?

Пропоную переоцінити деякі складові нашого життя:

1. Гроші. Як часто ми витрачаємо гроші на уявні цінності - щоб було, як у людей, щоб відповідати статусу, щоб потішити свої амбіції. Або навпаки економимо, відкладаємо на потім, на, так званий, «чорний день». Але, позбавляючи себе маленьких радощів сьогодні, ми робимо «чорним» все своє життя. Щастя про запас не буває. Щастя - це те, що тут і зараз. Встигніть ним насолодитися!

Фото: @dirtybootsandmessyhair

2. Сварки і переживання через дрібниці. Напевно, багатьом знайома ситуація, коли люди сваряться і хвилюються через розбиту чашку, непомитий вчасно посуд, загублений гаманець або інші дрібниці. А якщо на такі ситуації подивитися під іншим кутом? Гроші йдуть і приходять, чашку легко замінити, а нервові клітини - ні. Пам’ятаймо, що відносини з близькими, їх і наш настрій - посудина більш крихка і дорогоцінна, ніж побутові дрібниці. Може, варто берегти найважливіше? Визначте це важливе для себе самі.

Фото: @dirtybootsandmessyhair

3. Свобода вибору. Перестаньте жити, озираючись на оточуючих. Не звертайте уваги на те, що про вас говорять. Як би ви не діяли, що б ви не робили, все одно завжди знайдеться хтось, хто буде критикувати вас. Адже легше принизити іншого, ніж піднятися самому. Пам'ятайте, найсуворіший суддя для себе - це ви. Дуже важливо жити в злагоді з самим собою, в гармонії зі своїми бажаннями, цілями і можливостями. З дитинства нас вчили: «Любиш кататися - люби й саночки возити!». А може, прийшов час любити і кататися?

Фото: @nicolebalsamophoto

4. Коло спілкування. Не допускайте, щоб випадкові люди крали ваш час, відірване від спілкування з близькими, від занять улюбленою справою. Якщо ваша сусідка взяла за правило щовечора переказувати вам весь свій прожитий день, якщо ваша подруга має звичку приковувати вас до телефону на кілька годин, задумайтеся, чи не занадто дорогу ціну ви платите за таке вимушене спілкування? Як би ви розпорядилися цим часом? Можливо, ваші рідні потребують більше вашої уваги? Пам’ятайте, кожну годину, кожну мить свого життя, адже він вже ніколи не повернеться.

Фото: @wynwileyphoto

Пропоную зараз взяти аркуш паперу, розділити його вертикально на 2 частини. У лівій колонці напишіть за пунктами, скільки часу ви присвячуєте «живому» спілкуванню: з дітьми, з чоловіком, з сім'єю в цілому; скільки часу витрачаєте на відпочинок і подорожі, на зустрічі з друзями; скільки часу ви можете присвятити собі, своїм хобі і саморозвитку, а також на інші бажані для вас моменти життя. Починайте з найважливішого для вас, з того, чому б ви хотіли приділити якомога більше часу, далі - у напрямку зниження.

У правій колонці - заняття, які міцно увійшли в ваше життя, як неминучі (Інтернет і гаджети, включаючи соцмережі і VIBER, телевізор, телефонні розмови, шопінг, прибирання, невибіркове читання, лежання на дивані - продовжіть список згідно з вашим стилем життя). У перших пунктах - те, що забирає найбільше часу, далі - у напрямку зниження. Позначте витрачений на цей час.

Порівняйте колонки. А тепер уявіть, що завтра може не настати. Як ви розпорядитеся своїм часом? Можливо, деякі пункти поміняються місцями, і виділений на них час перекочує з однієї колонки в іншу?

Час інформаційних технологій, безперечно, збагатив наше життя, але точно зашкодив живому людському спілкуванню. А що може бути тепліше, ніж розмова з друзями біля багаття, бесіди з близькими за чашкою чаю, прогулянка за руки з коханою людиною?

Фото: @dirtybootsandmessyhair

А що, якщо завтра може не бути? Вихід, як завжди, є - встигнути зробити це сьогодні. Саме зараз подзвоніть своїм рідним, запитайте, як у них справи, підтримайте їх своєю увагою, обійміть своїх дітей, своїх половинок, скажіть, як ви їх любите! Займіться тим, про що давно мріяли. Просто підійдіть до вікна, подивіться на бруньки на деревах, що розпускаються, на молоду зелену траву, на небо, вже таке весняне і високе. Світ прекрасний, чи не так? Живіть, любіть і радійте сьогодні - тут і зараз!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як знайти спільну мову з дітьми-підлітками

Новини по темі