10 друзів гарного сну, що допоможуть здолати безсоння

Поради, як забезпечити собі міцний, спокійний сон.

Поділитися:

Усі ми чудово знаємо, що наш настрій та самопочуття істотно залежать від тривалості та якості нашого сну. Та, попри це, в щоденній метушні ми часто засиджуємось допізна біля комп’ютера чи надто довго говоримо по телефону, крадучи в себе кілька годин належного відпочинку. Так відбувається день у день, доки не з'являються проблеми зі здоров’ям чи понижується працездатність. Пропонуємо вам ефективні рекомендації, як готуватися до сну, щоби забезпечити своєму організмові повноцінний відпочинок.

1. ЗРУЧНЕ ЛІЖКО

Для гарного сну найперше треба подбати про зручний матрац та подушку. Стосовно вибору матрацу, найкращим варіантом вважається ортопедичний. Але деякі люди (особливо літнього віку) кажуть, що ніяк не можуть до нього звикнути. В таких випадках (або ж, якщо не дозволяють фінанси) придбайте на своє старе ліжко цупкий ватний матрац, який вирівняє його поверхню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ефективний комплекс вправ для здорової спини

Подушка має підтримувати вашу шию в рівному положенні. Якщо ви любите спати на спині, вам підійде більш тонка, якщо на боці – більш висока подушка. Зверніть увагу на матеріал, з якого виготовлена подушка. Найкраще обирати синтетичну, оскільки натуральний пух накопичує пил та бактерії. Постіль також має бути не паркою та не слизькою, бажано – з натуральної тканини. Влітку краще накриватися простирадлом (щоб не пріти). Людям, які можуть заснути тільки під «вагою» ковдри, ліпше накинути її на простирадло, а коли стане занадто спекотно – просто відгорнути.

2. ПРОВІРЮВАННЯ КІМНАТИ

Повітря в кімнаті має бути свіжим і трохи прохолодним. Найкращою температурою вважається 16-24°C. Тому, якщо ви хочете краще спати, перед сном протягом 10-30 хв. провітрюйте свою кімнату.

3. РІВЕНЬ СВІТЛА

Найкраще спати в абсолютній темряві. Якщо, наприклад, до вашої кімнати зазвичай проникає світло вуличних ліхтарів або місяця – придбайте цупкі темні штори чи маску для сну (з натуральних тканин).

4. ЗАХИСТ ВІД ШУМУ

Якщо ви дуже чутлива людина і реагуєте на найменший шерех за вікном чи навіть на спів пташок, краще придбайте собі зручні беруші, які захистять вас від спонтанного просинання.

5. ЦИФРОВА ТЕХНІКА

Лікарі рекомендують за 30-40 хв. до сну відмовитися від гаджетів та налаштувати організм на відпочинок. Результати досліджень, проведених Національним фондом сну США показують, що світло, яке випромінюють цифрові прилади (планшети, комп’ютери, телефони, телевізори тощо) транслюють у наш мозок сигнали, які заважають засинанню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбивчий Instagram: як не стати заручником соціальних мереж

6. ЇЖА ПЕРЕД СНОМ

Щоб краще спати, замініть повноцінну вечерю легким перекусом. Так ви уникнете зайвого навантаження на систему травлення, краще почуватиметеся та легше заснете.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 рецептів вечерь для тих, хто худне

7. НАПОЇ ПЕРЕД СНОМ

Якщо ви допізна працюєте і ваша продуктивність істотно залежить від кави, запам’ятайте – останню чашечку можна випити за 1-2 години до сну. Інакше ви спричините в організмі зайвий енергетичний сплеск, і потім важко засинатимете та неспокійно спатимете.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магія трав: Рослини для чаю, який подарує вам спокій

Доречно буде згадати про напої, які покращують сон: чай з ромашки, меліси чи трав’яного збору, склянка теплого молока з ложечкою меду тощо.  

8. ЗРУЧНИЙ ОДЯГ ДЛЯ СНУ

Це справа звички. Головне, щоб виготовлений він був із натуральних тканин і під час сну не перекручувався й не перетискав тіла.

9. ТРИВАЛІСТЬ СНУ

Більшості людей для гарного самопочуття необхідно 7-8 годин сну. З віком наш графік сну змінюється. Літні люди мають звичку прокидатися раніше. Зважайте на це й не зловживайте «стійкістю» свого організму. Наприклад, ви можете близько тижня мало спати й при цьому задовільно почуватися, але тривалий недосип внесе негативні зміни у стан вашого здоров’я.

10. РИТУАЛ ДЛЯ КРАЩОГО ЗАСИНАННЯ                             

Це може бути вечірня прогулянка на свіжому повітрі, тепла ванна з аромооліями (наприклад, олією лаванди, що допомагає при безсонні), читання улюбленої книги тощо. Головне – поступово «запрограмувати організм», що після цієї процедури він готується до сну. Як і будь-яка звичка, такий ритуал «закріпиться» лише через 21 день, та результати вас порадують значно раніше. І, насамкінець, якщо ви не можете заснути, а тільки крутитесь з боку на бік, краще встаньте й кілька хвилин робіть щось приємне та заспокійливе (послухайте ніжну музику, погортайте улюблений журнал). Не примушуйте себе засинати, просто забудьте про це. Організм «підкаже», що вже готовий до сну.