До Нового року залишився один день, а це означає, що господиніготують смачні страви для святкового столу. Олів'є є обовя'зковою стравою новорічного меню українців.

Руслан Сенічкін і Людмила Барбір поділилися оригінальними рецептами приготування салату олів'є: від класичних до сучасних інтерпретацій із використанням запечених овочів та яблучного майонезу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 страв, які мають бути на новорічному столі

ОЛІВ'Є ІЗ СЕКРЕТНИМ ІНГРЕДІЄНТОМ ВІД ЛЮДМИЛИ БАРБІР

Інгредієнти:

Телячий язик 200г

Телятина 200г

Перепілка 2шт

Яйце 2шт

Солоні огірки 200г

Картопля 200г

Зелена цибуля 50г

Ріпчаста цибуля 1шт

Оливкова олія 2,5ст.л.

Сіль, перець

Приготування:

  1. Налийте у пательню трошки рослинної олії і покладіть смажитися перепілки. За 5 хвилин до готовності, поставте перепілки допектися у духовку, розігріту до 180 градусів на 4хв. Залиште птицю «відпочивати» на 30хв. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрати олію без канцерогенів.
  2. Дістаньте язик з бульйону та покладіть його у миску з холодною водою (так буде простіше зняти з нього шкірку). Зніміть з нього шкірку.
  3. Витягніть кістки з перепілки. 
  4. Поріжте усі інгредієнти кубиком (приблизно 6*6мм).
  5. Змішайте усі інгредієнти у великій мисці і влийте трошки оливкової олії та солі за смаком. Перемішайте.
  6. Додайте невелику кількість майонезу (так щоб салат не плавав у ньому).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 6 легких салатів, які стануть окрасою новорічного столу

БУЛЬЙОН – ІНГРЕДІЄНТИ

Морква 1шт

Цибуля 1шт

Корінь петрушки 1шт

Духмяний перець

Зелень, чебрець

Лаврове листя

Сіль

ЯК ПРИГОТУВАТИ БУЛЬЙОН

  1. Почистьте моркву, цибулю та корінь петрушки. Розріжте овочі на великі слайси, і залиште на пательні припікатися. Вимкніть вогонь, коли на овочах утовриться характерна грилована скоринка.
  2. У підсолену киплячу воду покладіть варитися телятину та язик. Варіть протягом 30хв. на маленькому вогні. Потім додайте у бульйон гриловані овочі та лавровий листок. Через 10 хвилин покладіть у бульйон пучок із петрушки, чебрецю та кропу.
  3. Додайте у пательню трошки рослинної олії і покладіть смажитися перепілки. За 5 хвилин до готовності, поставте перепілки допектися у духовку, розігріту до 180 градусів на 4хв. Залиште птицю «відпочивати» на 30хв.

Рецепти Руслана Сенічкіна: Святкові ялинки з начинкамиМАЙОНЕЗ – ІНГРЕДІЄНТИ

Оливкова олія 140мл

Жовтки 2шт

Рослинні вершки

Лимонний сік

Сіль, перець

Я раджу готувати вам майонез власноруч, адже у домашньому майонезі немає консервантів і ви можете додати прянощів за смаком. Це набагато дешевше і смачніше. – порадила Людмила Барбір. 

ЯК ПРИГОТУВАТИ МАЙОНЕЗ

  1. Відділіть жовтки від білку.
  2. Додайте трохи гірчиці, чорного перцю та солі у жовтки. Збийте суміш.
  3. Додайте трохи лимонного соку (1/3 середнього лимону).
  4. Збивайте суміш, вливаючи тонкою цівкою оливкову олію.
  5. Додайте рослинні вершки та знову збийте суміш.
  6. Поставте майонез у холидильник «відпочити» на 20 хв.

Використовуйте м'ясо замість ковбаси та домашній майонез, аби зробити новорічне олів'є не лише смачним, а й корисним для здоров'я.

КЛАСИЧНИЙ ОЛІВ'Є З КУРКОЮ 

Інгредієнти:

Куряче філе – 2 шт.

Картопля – 4 шт.

Морква – 3 шт.

Яйця – 4 шт.

Квашені яблука – 2-3 шт.

Горошок

Цибуля – 1 шт.

Мариновані огірки – 3-4 шт.

Соковите куряче філе у сирному соусі від Руслана СенічкінаІНГРЕДІЄНТИ для ДОМАШНЬОГО МАЙОНЕЗУ

Яєчний жовток – 3 шт.

Рослинна олія – 400 мл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Гірчиця – 2 ст.л.

Сіль – 2 ч.л.

Духмяний перець дрібка.

Сік лимону.

КЛАСИЧНИЙ ОЛІВ'Є З КУРКОЮ

Приготування:

1. Відваріть куряче філе, картоплю в мундирах, моркву та яйця.

Щоб швидше очистити яйця від шкоролупи, занурте їх у холодну воду.

2. Подрібніть усі інгредієнти на кубики.

Якщо ви хочете використати свіжу цибулю в олів'є, замаринутйе її в оцті чи в лимонному фреші. Так, ви позбавитеся небажаної гіркоти. – радить Руслан Сенчкін.

3. Заправте салат домашнім майонезом.

ОЛІВ'Є З ЯБЛУЧНИМ МАЙОНЕЗОМ

Інгредієнти:

Запечена картопля – 5 шт.

Мариновані огірки – 4 шт.

Горошок – 200 г.

Цибуля – 1 шт.

Варене яйце – 5 шт.

Запечена курка – 300 г.

Яблучний майонез.

Як уникнути дефіциту вітаміну DІНГРЕДІЄНТИ для ЯБЛУЧНОГО МАЙОНЕЗУ

Яєчні жовтки – 2 шт.

Гірчиця – 2 ст.л.

Рослинна олія – 180 мл.

Яблучний оцет – 2 ст.л.

Сік половини лимона

Пюре запечених яблук – 2 шт.

 Приготування:

  1. Спочатку приготуйте майонез. Збийте у блендері жовтки і гірчицю на невеликій швидкості, поступово вливаючи олію. Додайте решту інгредієнтів та доведіть до консистенції майонезу.
  2. Запечіть курку з оливковою олією, чебрецем та розмарином у духовці, розігрітій до 180 градусів протягом 30 хв.
  3. Покришіть усі інгредієнти кубиком.
  4. Заправте салат яблучним майонезом та додайте спеції за смаком.

ОЛІВ'Є БЕЗ МАЙОНЕЗУ

Інгредієнти:

Картопля – 3 шт.

Морква – 2 шт.

Яйце куряче – 3 шт.

Зелена цибуля за смаком

Мариновані огірки – 3 шт.

Селера – 30 г.

Яблука – 30 г.

Телятина – 200 г.

Горошок – 50 г.

Сметана – 200 мл.

Гірчиця – 2 ст.л.

Приготування:

  1. Відваріть телятину.
  2. Покришіть кубиком усі інгредієнти.
  3. Змішайте сметану з гірчицею, щоб отримати заправку.
  4. Додайте до салату спеції та сметанну заправку.

Важливо не переварити картоплю, щоб та не перетворила олів'є на кашу. – підказав Руслан Сенічкін.

ОЛІВ'Є З ІНДИЧКОЮ

Інгредієнти:

Запечена картопля – 300 г.

Запечена морква – 200 г.

Селера – 50 г.

Солоні огірки – 100г.

Зелений горошок

Грудинка індички – 2 шт.

Кріп за смаком

Яйця – 4 шт.

Домашній майонез

Сметана

Приготування:

  1. Запечіть моркву, картоплю та індичку.
  2. Подрібніть усі інгредієнти на кубики.
  3. Дрібно поріжте кріп.
  4. Замішайте салат із заправкою із майонезу та сметани. Додайте спеції за смаком.

Картоплі і яєць слід додавати стільки, скільки повинно прийти гостей, – каже Руслан Сенічкін.

Який би рецепт відомого французького рецепту ви не обрали, він обов'язково приємно здивує ваших близьких та рідних. Новорічна ніч вже незабаром, тому наповнюйте холодильник потрібними інгредієнтами, і гайда готувати кулінарні шедеври разом з 1+1!