5 фактів про Київ, які ви не знали

День Києва: 5 фактів про столицю, які вас здивують
Фото: @gaspar_empatra

Рідне місто не перестає дивувати.

Поділитися:

До Дня Києва, який святкують 26 травня, кореспондентка ТСН каналу 1+1 Людмила Бадалян зібрала цікаві факти про столицю у цифрах, які дозволяють подивитися на відомі візитівки Києва із незвичного ракурсу.

550 кубів води у фонтанах

У спекотні літні дні киян рятує велика кількість фонтанів, які дарують прохолоду та свіже повітря. Усі ми любимо старовинні фонтани у сквері біля Золотих воріт та Маріїнському парку, музичний фонтан на Хрещатику, фонтан зі статуєю Самсона на Контрактовій площі, фонтани на Майдані Незалежності тощо. Проте чи ви колись замислювались, що в день у 8 фонтанних комплексах столиці циркулює понад 550 кубів води?

Понад 30 тисяч каштанів

Фото: @elineckajulia

Каштани, безумовно, є одним із найвідоміших символів міста – їх можна побачити на більшості листівок, у прикрасах на київському торті та навіть на пам’ятниках, проте в самому місті каштанів із кожним роком стає все менше – зараз у столиці можна нарахувати 30 475 дерев. Це один на 132 киянина.

Будинок довжиною у 2 кілометри

На Теремках розташований найбільший столичний будинок. Він схожий на гіганський вулик, тому що будівля повторює форму бджолиних сот. Якщо ці «соти» розгорнути – довжина будівлі буде 2 кілометри. У ньому знаходиться 4 тисячі квартир.  Запам’ятати сусідів – нереально, бо їх аж 12 600. Це як у місті, Немирів, наприклад.

Більше 100 муралів

Фото: @iamanastasiade

Київ впевнено крокує до звання міста муралів. Зараз у столиці вже 107 стінописів. А мурал Воля на 26-поверховому будинку у спальному районі Троєщина увійшов до переліку найвищих у Європі.

307 транспортних потоків

У гоодину пік у вагоні Київського метрополітену вміщується 350 пасажирів! А весь потяг везе аж півтори тисячі людей.

Разом із гілками метро та фунікулером у Києві 307 маршрутів громадського транспорту.

А скільки фарби потрібно, щоб помалювати відомий червоний корпус Київського національного університету, яка довжина найбільшого київського узвозу, та скільки людей засинає у Києві, дивіться у сюжеті ТСН: 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

1. День Києва: Особливі місця, смачні заклади та цікаві події

2. 5 культових страв Києва, якими ми залюбки смакуємо

3. 7 неймовірних кліпів, знятих світовими зірками у Києві

Новини по темі