7 причин ввести в свій раціон оливкову олію

Чому потрібно вживати оливкову олію

Систематичне вживання в їжу оливкової олії допоможе позбутися багатьох хвороб і проблем.

Поділитися:

Оливкова олія споконвіку вважається джерелом цінних для організму речовин, вітамінів і мінералів. У середземноморській кухні оливкову олію завжди використовували для смаження, маринадів та виготовлення різних соусів.

Корисні властивості оливкової олії зберігаються упродовж п'яти місяців, тому при виборі потрібно звертати особливу увагу на дату виготовлення продукту.

1. Регулярне вживання оливкової олії – відмінна профілактика серцево-судинних захворювань: вона зміцнює судини і робить їх більш еластичними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 маски з овочів та фруктів для різних типів шкіри

2. Оливкова олія корисна тим людям, які перенесли складну операцію або важку хворобу. Вона допомагає організму швидше відновитися і прийти в форму.

3. Оливкова олія виводить з організму токсини, солі важких металів і радіонукліди.

4. При курінні або вживанні спиртних напоїв олія допомагає звільнити дихальні шляхи, а також знижує шкідливий вплив нікотину на внутрішні органи.

5. Найбільша цінність такої олії – ненасичені жирні кислоти, користь яких неоціненна. Олеінова, лінолієва і ліноленова кислота – основа оливкової олії. Ці речовини зміцнюють кровоносні судини та покращують зір.

6. Оливкова олія запобігає таким хворобам, як рак, серцево-судинні захворювання, хвороба Альцгеймера, артрит, інсульт і ожиріння. В оливковій олії містяться не тільки антиоксиданти, але і олеокантал, який має жарознижувальний ефект. Вчені довели, що чотири столові ложки оливкової олії – це приблизно 10% дорослої дози ібупрофену.

7. Оливкова олія діє і на центральну нервову систему. Линолієва кислота стимулює вироблення нервових клітин. Завдяки властивостям цієї кислоти оливкова олія поліпшує координацію рухів, пам'ять і швидкість реакцій.

І ще одна істотна перевага оливкової олії пов'язана зі шкірою. Вона захищає її від ультрафіолетових променів. Якщо поруч немає лосьйону для засмаги, експериментуйте з оливковою олією. Засмага ляже на шкіру рівномірно і красиво.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які овочі їсти сирими, а які - після термічної обробки

Однак надмірне використання оливкової олії може завдати і шкоди шкірі – збільшити появу прищів. Оливкова олія довго вбирається в шкіру і створює товстий шар, забиваючи пори. Тому не застосовуйте оливкову олію для шкіри більш ніж двічі на тиждень.

Увага! Оливкова олія має сильну жовчогінну дію. Її не можна застосовувати в їжу тим, хто страждає від захворювань жовчного міхура та жовчнокам'яної хвороби.

Чи можна смажити на оливковій олії? Фахівці запевняють, що оливкову олію першого віджиму (extra virgin) піддавати смаженню не можна, від цього вона стає шкідливою для всього організму. А от рафіновану – можна. Але вона вже не буде такою корисною. І звичайно, заборонено вживати в їжу цей продукт людям, що мають індивідуальну непереносимість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можуть бути корисними заморожені овочі

Термін придатності оливкової олії 1,5 роки. Зберігайте олію в темному місці при температурі не вище 12 °С. При зберіганні в холодильнику продукт втрачає корисні властивості. Калорійність оливкової олії на 100 грамів – 900 ккал.

Новини по темі