8 популярних міфів про Чорнобильську трагедію

8 міфів про чорнобильську трагедію - 1+1
Pixabay

Найпоширеніші міфи про аварію на ЧАЕС 1986 року.

Поділитися:

Після аварії на ЧАЕС у світі поширилося безліч фейків щодо трагедії. Розвінчуємо основні міфи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До дня пам’яті Чорнобильської трагедії "1+1 Україна" покаже документальний фільм “Розщеплені на атоми”

Міф 1. Вибух на ЧАЕС 1986 року досі шкодить здоров'ю щитоподібної залози

Вибух на ЧАЕС в 1986 році наніс серйозної шкоди ліквідаторам, дорослим та дітям, які жили в забруднених регіонах. Найбільше вони страждали від дефіциту йоду. Зараз загрози раку щитоподібної залози через вибух на ЧАЕС для дітей відсутній. До групи ризику потрапили діти, які народилися до травня-червня 1986 року.

Міф 2. Алкоголь запобігає радіації

Ще 1986 року радянська влада спростувала і пояснила, що горілка не зменшує шкідливий вплив радіації, і навіть шкодить організму, не даючи йому виводити небезпечні речовини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День пам'яті Чорнобильської катастрофи: що важливо пам'ятати про трагедію

Міф 3. Аварія на ЧАЕС сталася через погано підготовлений персонал

За даними розслідування аварії, головною причиною катастрофи стала недосконала конструкція АЕС і неправильна робота реактора, де вже були помічені помилки. Вибух спровокувало натискання кнопки аварійного захисту, яку також використовують для звичайної зупинки реактора в нормальних умовах. 26 квітня 1986 року кнопка була натиснута в передбачених всіма інструкціями режимах, аби заглушити реакцію.

Чорнобильська трагедія - 1+1

Фото: Pixabay

Міф 4. Людина може світитися через радіаційне опромінення

В українському суспільстві існує думка, нібито люди, яка побуває в Чорнобилі, буде світитися. Радіацію не можна побачити. Фейк пов’язаний із тим, що колись були флуоресцентні радіоактивні барви.

Міф 5. Всі мешканці зони відчуження заражені

Найбільше від радіації постраждали ліквідатори аварії. Небезпеку може становити навіть їхній одяг. Звичайні мешканці, які були вчасно евакуйовані, не становили небезпеки та не становлять її зараз, оскільки не встигли отримати критичну дозу опромінення. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ведучий «Сніданку з 1+1» Костянтин Грубич показав, на що перетворили Чорнобильську зону російські окупанти

Міф 6. На ЧАЕС стався ядерний вибух

Вибух дійсно був, але не ядерний. В радянських підручниках любили малювати "ядерний гриб", але такого не було. Під тиском пари стався розрив конструкцій реактора, а потім вибухнула повітряно-воднева суміш.

Міф 7. Червоне вино допомагає від радіації

Колись говорили, нібито червоне вино може врятувати від радіації. Його навіть рекомендували вживати всі та продавали за 3 рублі. Однак вино не захищає від радіації.

Міф 8. Чорнобиль — основна причина захворювання на рак

Ліквідатори, які отримали велику дозу опромінення, можуть з часом захворіти на рак через радіацію. Також можливі спадкові проблеми у дітей. Втім, імовірність такого ризику залежить від розміру отриманої дози радіації. За даними статистики, частіше на рак хворіють люди, які живуть в регіонах, де розвинена хімічна промисловість. Поширеними причинами онкології є нездорове харчування і несвоєчасне обстеження.

Нагадаємо, 24 лютого 2022 року російські військові захопили ЧАЕС. 31 березня окупанти повністю залишили станцію та Славутич. Окупанти навіть робили окопи в одному з найнебезпечніших місць — Рудому лісі. Внаслідок цього вони могли отримати значну кількість опромінення. В російському полоні досі знаходяться захисники ЧАЕС. 

Дивіться 26 квітня, у день пам’яті Чорнобильської трагедії, о 22:50 на телеканалі "1+1 Україна" документальну драму "Розщеплені на атоми". Фільм містить документальні кадри, які були зняті в зоні відчуження, місті Прип'ять, в безпосередній близькості до атомного реактора, а також художню реконструкцію подій тих часів. Автором фільму є журналістка та телеведуча Світлана Усенко.

Новини по темі