Ми вживаємо їх щодня: 9 звичних продуктів, які можуть бути отруйними

9 звичних продуктів, які можуть бути токсичними – вони містять отруту
Getty Images
Поділитися:

Навіть найбезпечніші на перший погляд продукти можуть містити речовини, небезпечні для здоров’я. Усе залежить від способу вживання, обробки та кількості.

Якщо ви часто їсте яблука з насінням або любите недостиглі ягоди бузини — варто знати, що це може мати серйозні наслідки, пише WebMD. Нижче — перелік звичних продуктів, які здатні викликати отруєння, судоми, діарею або навіть смерть.

1. Кісточки вишні та черешні

У твердому ядрі вишні міститься синильна кислота (ціанід) — небезпечна отрута. Якщо ви випадково проковтнули кісточку, не панікуйте — ціла кісточка просто вийде з організму. Але розгризати їх небезпечно: це може викликати отруєння.

2. Насіння яблук

У них теж міститься ціанід. Хоча насіння покрите оболонкою, яка не дає отруті потрапити в організм при випадковому ковтанні, постійне або навмисне споживання в великих кількостях — небезпечне. Навіть невеликі дози ціаніду можуть спричинити прискорене дихання, судоми й летальні наслідки.

3. Бузина (особливо недостиглі ягоди)

Сироп із бузини часто вживають для підвищення імунітету, але сирі ягоди, кора чи листя можуть викликати сильну нудоту, блювання та діарею. Причина — вміст ціаніду та лектини, які токсичні для організму.

4. Мускатний горіх

У помірних дозах — ароматна спеція, але в кількості навіть 1-2 чайні ложки може викликати справжнє отруєння. У ньому міститься міристицин — речовина, що спричиняє галюцинації, запаморочення, судоми та дезорієнтацію.

5. Зелена картопля

Якщо картопля позеленіла або має паростки — це ознака наявності глікоалкалоїдів. Вони викликають головний біль, нудоту, діарею, а в тяжких випадках — смерть. Таку картоплю краще не вживати навіть після термообробки.

6. Сирі червоні квасолини

Лише 4–5 сирих квасолин можуть викликати сильний шлунковий розлад. У червоній квасолі містяться лектини — токсини, які руйнуються тільки при правильному кип’ятінні. Не їжте квасолю сирою або недовареною.

7. Гіркий мигдаль

На відміну від солодкого, гіркий мигдаль містить високий рівень амигдаліну, що може перетворюватися на ціанід. Навіть кілька штук можуть викликати судоми, блювоту та отруєння. Зазначимо, у продажу зазвичай лише оброблені солодкі горіхи.

8. Сирі кеш’ю

Кеш’ю, що продаються під виглядом «сирих», насправді вже оброблені парою. Адже їхня шкірка містить урушіол — токсин, який є також у отруйному плющі. У людей з алергією кеш’ю можуть спричинити висип, набряки або навіть анафілаксію.

9. Манго (шкірка, листя, кора)

Манго — безпечне, коли ви споживаєте лише м’якоть. Але шкірка, листя та кора дерева містять урушіол. У людей, чутливих до отруйного плюща, це може викликати сильну алергічну реакцію — аж до серйозних проблем з диханням.

Правова інформація: Цей матеріал містить загальні відомості довідкового характеру і не повинен розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. 1plus1 не несе відповідальності за діагноз, поставлений читачем на основі статті. Нагадуємо, що точний діагноз може поставити тільки лікар. Не займайтеся самолікуванням, зверніться до лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі