Яблучний спас 2023: що не можна робити на Другий Спас

Що не можна робити на Яблучний Спас
freepik.com

Які існують заборони та перестороги на Яблучний спас?

Поділитися:

19 серпня православні християни відзначають Другий Яблучний Спас або Преображення Господнє. У цей день було заведено святити у церкві яблука нового врожаю, оскільки це основний елемент святкового кошика. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Яблучний спас 2023: дата, традиції та народні прикмети

Що можна робити на Другий спас

►На Другий Яблучний Спас традиційно готували частування з яблук на святковий стіл, який, однак був скромний, адже тривав Успенський піст

►На Яблучний Спас можна збирати яблука нового врожаю і заготовлювати їх на зиму: варити варення, сушити, консервувати.

►Можна випікати пироги з яблук, готувати млинці та вареники з яблучною начинкою.

►Можна пригощати освяченими яблуками сусідів, друзів і всіх, хто потребує. Вважається в день яблучного Спаса вони мають особливу цілющу силу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яблучний, медовий та горіховий Спас в Україні 2023: дати та традиції свят

Що не можна робити на Яблучний спас

►На Яблучний Спас категорично не можна скупитися, лаятися і лихословити, конфліктувати з оточуючими, говорити й бажати погане іншим людям. 

►На другий Спас не можна їсти яблука до освячення в церкві. Раніше, тільки після відвідання богослужіння у свято Яблучного Спаса, люди починали збирати фрукти нового врожаю і дякувати Богові за все його дари.

►Як і в інші церковні свята, на Яблучний Спас, не можна виконувати важкі роботи: займатися будівництвом, працювати в полі, по дому і в городі, займатися рукоділлям, шити, прати, прибирати.

►У цей день не можна вбивати або проганяти комах — до них на другий Спас особлива повага.

►Не можна купатися у водоймах на Яблучний Спас

►Заборонені галасливі вечірки й гуляння, розпивання алкогольних напоїв, вживання м'яса, молока, жирної і тваринної їжі. Перевагу варто віддати рослинній їжі.

Новини по темі