Медовий, Яблучний і Горіховий Спас: дати, історія і традиції свят
У серпні щороку відзначаємо одразу три Спаси: Медовий, Яблучний та Горіховий.
В серпні за церковним календарем та за народними традиціями відзначаємо три важливі свята:
1. Початок Успенського посту, або Медовий Спас (свято Маковія).
2. Преображення Господня, або Яблучний Спас.
3. Горіховий Спас.
Спас – це народна назва церковного свята. Коли ж відзначають Медовий, Яблучний і Горіховий Спас 2022?
Коли Медовий, Яблучний і Горіховий Спас 2022?
Дати святкування Спасів щороку є незмінними:
►Медовий Спас (Маковей) святкують 14 серпня;
►Яблучний Спас святкують 19 серпня;
►Горіховий Спас святкують 29 серпня.
Медовий Спас: історія і традиції свята
Перший Медовий Спас, або Маковія відзначають 14 серпня. З цього дня починається «Спасівка» або Успенський піст, який триватиме до 28 серпня (2 тижні) до свята Успіння Пресвятої Богородиці. В цей день прийнято відвідувати богослужіння та освячувати кошик продуктів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головні пости 2022: календар багатоденних постів
Свято Маковія у церковному календарі має назву «День семи мучеників Маковіїв, їхньої матері Соломонії та їхнього учителя Єлеазара». Ці святі загинули мученицькою смертю за свою віру в Бога.
►Свято Маковія є одним з найбільш шанованих серед вірян. З давніх-давен на свято Медового Спасу люди вшановували Богів Спасів та дотримувалися давніх традицій: освячували в церкві різні продукти, досхочу їли мед, чистили та впорядковували криниці.
►Раніше у стародавньому Києві на Маковея освячували воду в Дніпрі. Тому зараз в церкві також обов'язково треба освячувати воду.
►Свято першого Спасу приходиться на період дозрівання маку, тому на Маковея у церквах обов'язково святять мак.
►За давніми традиціями, на Медовий Спас віряни приносять у храм для освячення мед нового врожаю та запашні букети з трав, так звані «маковійчики». Здавна люди вважали, що якщо не освятити квіти на Маковія, то не буде квітнути й господарство.
Яблучний Спас: історія і традиції свята
На свято Преображення Господня припадає другий Спас – Яблучний. Яблучний Спас символізує закінчення літа та настання осені. В народі навіть існують приказки:«Яблочний Спас – пішло літо від нас», "Спас – тримай рукавички про запас".
►Яблучний Спас пов'язаний зі святом врожаю, бо припадає на період дозрівання фруктів, овочів та збору меду. Тому, за стародавніми традиціями, на свято другого Спаса віряни йдуть до церкви та освячують фрукти й овочі нового урожаю.
►До святкового кошика обов'язково треба покласти яблука. Також можна покласти груші, виноград, сливи, помідори, моркву, цибулю та інші достиглі овочі. За народними традиціями на Спас також заведено освячувати колоски пшениці та жита, васильки та чорнобривці.
►На Яблучний Спас хазяйки пекли пироги з яблуками, готувати компоти, ліпили вареники. На свято другого Спасу випікають першу хлібину з муки нового врожаю. Після повернення з церкви віряни пригощали освяченими яблуками сусідів та знайомих. Господині готували вечерю зі смачними стравами та накривали святкові столи. Другий Спас припадає на період строгого Успенського посту, тому святкові страви були, переважно, з борошна, овочей та фруктів, але у цей день дозволялося скуштувати трохи страв з риби та випити келих вина.
►На Яблучний Спас, після відвідування церкви та святкової вечері віряни, традиційно, виходили в сади та збирали яблука нового врожаю.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли батьківська субота 2022: дата поминальних днів, традиції та заборони
Горіховий Спас: історія і традиції свята
У переддень останнього Спасу відзначають церковне свято Успіння Пресвятої Богородиці, кінець Успенського посту. 29 серпня православні християни святкують третій Горіховий Спас. Це свято також має наступні назви: Хлібний, Полотняний, Малий, Холодний, Нерукотворний Спас або день пам’яті Нерукотворного Образа Спасителя. «Холодним» свято називається, тому що воно відзначається наприкінці серпня, коли вже спадає спека та помітно холоднішає. Назву «Хлібний» свято отримало за стародавню традицію випікати хліб із зерна першого врожаю.
►Свято Горіхового Спасу вважається народним, бо саме у цей час закінчуються жнива, збираються горіхи та інші дари природи, літо поступово йде, а кількість роботи у полях та на городі меньшає.
►У цей день прийнято було влаштовувати ярмарки та продавати домоткані полотна.
►На Горіховий Спас 29 серпня заведено освячувати в церкві горіхи та хліб випечений з борошна нового врожаю. Також, як і на інші свята Спасу, віряни несуть до церкви фрукти нового врожаю, воду та мед.
►Після освячення люди йшли додому і накривали багатий частуваннями стіл на якому обов'язково повинна бути горіхова настоянка, свіжий хліб та пироги з фруктовими начинками. Святкування були пишними та голосливими, бо строгий Успенський піст закінчився тож можна було влаштовувати багаті застілля.
►На третій Спас селяни пекли хліб, робили заготівлі на зиму, збирали горіхи та робили з них настоянку. Вважалося, що вона матиме надзвичайні лікувальні властивості. Настоянка з перетинок волоського горіха допомагала при застуді й хворобі суглобів.
►Горіховий Спас, Хлібний Спас або Холодний Спас — це прощання з літом й підготовка до осені та до холодів.