Поради експерта: Як правильно вибирати кухонну дошку

Експерт розповіла, як правильно обирати та доглядати за дошками для нарізання.

Поділитися:

Пиріг зі шпинатом і рибою: Рецепт Валентини ХамайкоПостійний експерт програми «Сніданок. Вихідний» Таміла Чехович розповіла про види кухонних дошок і дала кілька порад, на що потрібно звертати увагу перед покупкою.

Існує чотири види дошок для нарізання: для хліба та сиру, для овочів і фруктів, для риби та для м'яса.

Для кожного продукту вибирають окрему дошку, щоб не змішувати запахи, кольори та найголовніше – не переносити інфекцію, яка може міститися у м'ясі та рибі на інші продукти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 6 порад, як вибрати якісний і корисний хліб.

Дошки виробляють з найрізноманітніших матеріалів, проте найпопулярнішими є дерев'яні, пластикові та скляні.

ПЕРЕВАГИ ДЕРЕВ'ЯНОЇ КУХОННОЇ ДОШКИ

Дерев'яні дошки для нарізання виробляються з органічного матеріалу, а тому мають антибактеріальні властивості. Така дошка слугуватиме дуже довго, але її не можна мити окропом чи у посудомийній машині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим еко-продукти відрізнаються від органічних? (відео).

Не рекомендується використовувати дерев'яну кухонну дошку для м'яса чи риби, адже дерево, як натуральний продукт, вбирає в себе всі бактерії. Тому згодом така дощечка може бути носієм небезпечних речовин, цвілі.

Найміцнішою вважається дерев'яна дошка з дуба. – переконує Таміла Чехович.

Оригінальний рецепт омлету з беконом: Рецепти Руслана СенічкінаЯК ДОГЛЯДАТИ ЗА ДЕРЕВ'ЯНОЮ ДОШКОЮ

Щоб дерев'яна дошка прослужила довше, їй необхідно забезпечити відповідний догляд.

  1. Зітріть верхній шар дошки наждачним папером.
  2. Почистіть дошку рушником від решток тирси.
  3. Рясно залийте поверхню дошки рослинною олією та втріть її губкою. Залиште дошку сохнути.

ПЕРЕВАГИ ПЛАСТИКОВОЇ КУХОННОЇ ДОШКИ

Основною перевагою такої дошки є її доступна ціна, але дешевизна негативно впливає на якість – дошка швидко дряпається.

За гроші, витрачені на одну дерев'яну дощечку, можна купити цілу купу пластикових, – запевняє експерт.

Зазвичай на професійних кухнях використовують саме пластикові дошки. Для кожного продукту обирається певний колір, щоб не переплутати. Спеціально для чистки пластмасових дощок від решток їжі випускають інструменти, що проникають у глибокі подряпині на дошці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обирати безпечну та якісну рибу.

Рецепти Руслана Сенічкіна: Шоколадний батончик з горіхами та кокосомЯК ДОГЛЯДАТИ ЗА ПЛАСТИКОВОЮ ДОШКОЮ

Пластикова дошка вбирає в себе запахи. Позбутися їх можна за допомогою суміші соди та води.

  1. Натріть поверхню дошки «кашоподібною» сумішшю із соди та води.
  2. Змийте водою та витріть дошку.

ПЕРЕВАГИ СКЛЯНОЇ КУХОННОЇ ДОШКИ

Скляні кухонні дошки доступні в ціні та легкі в догляді. Суттєвим мінусом є можливість пробити дуже гострим ножем скло, яке потім може потрапити в їжу.

ЯК ДОГЛЯДАТИ ЗА СКЛЯНОЮ ДОШКОЮ

Скляна дошка, як і будь-яка інша, може залишати на собі мікроби. Щоб їх позбутися просто натріть поверхню дошки половиною лимона. Кислота вб'є усі небезпечні бактерії. 

Нагадаємо, нещодавно ми розповідали, як правильно обрати якісні м'ясні вироби.

Новини по темі