Як зібрати сирну тарілку до приходу гостей: які сири обрати, скільки та як їх викласти, з яким вином поєднати

Красива сирна тарілка буде у нагоді до святкового столу або для приємного перекуса. Таку тарілку можна приготувати заздалегідь, накрити плівкою та поставити в холодильник. Як тільки гості з'являться на порозі, подати на стіл — вийде дуже смачно і красиво.

Поділитися:

Сирну тарілку можна зробити виключно сирною, виключно м'ясною або поєднати продукти в залежності від ваших смакових уподобань. Здається, що готувати її дуже легко, але у складанні сирної тарілки є свої правила, від дотримання яких залежить краса, вишуканість та естетика блюда. Як правильно зібрати сирну тарілку розповіли ведучі програми «Сніданок.Вихідний».

Правила збирання сирної тарілки 

►Сирна тарілка складається за принципом ікебани — на ній має бути непарна кількість  інгредієнтів. 

►Якщо за основу беруться сири, то їх має бути 3, 5, 7, тощо. Мінімальна кількість продуктів — три. 

►Збирати сирну тарілку треба починати з м'яких сирів. Потім додавати тверді, після цього — сири з пліснявою. 

►Більш м'які сири нарізаються трикутниками або прямокутниками. 

►Витримані сири не нарізають, а відколюють та викладають на тарілку. 

Щоб правильно розрахувати кількість сиру, необхідно орієнтуватись на кількість  людей за столом. На одну людину потрібно брати 100-150 г сиру. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Варення з чорної смородини на зиму: перевірений рецепт корисного десерту

Як правильно збирати сирну тарілку

►Для збирання сирної тарілки із трьох видів сиру візьміть дошку або тацю та розтавьте на ній акценти з допомогою піал. 

►В одну з піал покладіть м'який сир, наприклад, моцарелу. 

►В інші піали покладіть оливки різного кольору. 

►Викладіть інші види сирів, додайте зроблені із ковбаси троянди, крекери, томати-чері та різні фрукти. 

як красиво викласти сир та дошці

Як зробити троянду з ковбаси

Для того, щоб зробити троянду з ковбаси необхідно взяти бокал та фігурно викласти на нього тоненько нарізану ковбасу. Потім перевернути бокал та обережно вийняти троянду. 

как правильно сделать розу из колбасы

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як готувати тісто на відкритий пиріг: готуємо по рецепту Руслани Писанки солений з моцарелою та солодкий зі сливами й нектарином

Як вдало поєднати вино та сир

Вино та сир одна з вишуканіших кулінарних пар. При виборі вина до сиру варто звертати увагу на класифікацію молочного продукту:

  • Свіжі сири (не потребують дозрівання) — рікота, маскарпоне, фета, адигейський. Їх краще за все поєднувати з легкими білими винами, рожевим або молодим червоним вином
  • Пресовані сири — едамер, гауда, чедер чи пакоріно. Ці сири мають горіховий присмак, тому сомельє радить поєднувати їх з вином, витриманим у дубовій бочці, наприклад, Шардоне
  • Варені пресовані сири — ементаль, конте та пармезан. До них пасують ігристі вина та просеко
  • М'який сир — камамбер та брі. До таких жирних сирів варто обирати вина з високою кислотністю, наприклад, ігристе чи біле вино  
  • Розсільні сири — моцарела, бринза чи сулугуні. До моцарели та сулугуні пасуватиме біле сухе вино, а до бринзи — рожеве 
  • Копчені сири — добре поєднуються з грузинськими винами
  • Сири з блакитною пліснявою добре поєднуються з солодкими десертними винами, портвейнами або сухими білими винами 
  • Козячі сири прекрасно смакують із солодкими десертними винами