«Темні віки» в історичному детективі «Таємничі манускрипти»: чому ім’я литовського князя стерли зі сторінок унікального древнього рукопису

Таємничі манускрипти розкривають подробиці Темних віків української історії

Чому ім’я литовського князя Вітовта стерли зі сторінок унікального старовинного літопису та до чого тут збереження української історії?

Поділитися:

Історичний детектив «Таємничі манускрипти» розкриває багато маловідомих досі сторінок української історії. Наприклад, те, чому у старовинних церковних літописах намагалися стерти будь-які згадки про правління литовських князів на наших землях у XIV-XVстоліттях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Темні віки» української історії: інтерв’ю з продюсером фільму “Таємничі манускрипти” Акімом Галімовим про Церкву та Державність

Кандидат історичних наук Оксана Прокоп’юк у «Таємничих манускриптах» показала унікальну пам’ятку, найдавнішу книгу книгосховища Національної історичної бібліотеки України. Це поменник Успенського собору Києво-Печерської Лаври, який почали вести у XV столітті. В цю книгу записували імена віруючих для їхнього поминання в церкві. Про неї Оксана Прокоп’юк розповідає:

«Ця книга пережила дуже багато історичних подій, зокрема Велику лаврську пожежу 1718 року. Імена до неї вносилися за соціально-ієрархічним принципом: князівські роди, світські правителі».

Той факт, що сюди вносили імена володарів та князів минулого, перетворює цю книгу на справжню енциклопедію, за якою можна вивчати нашу історію. В цей поменник вносилися імена людей, які мали значний вплив на розвиток наших земель. Тому показовим є факт, що ім’я одного з них, великого князя литовського Вітовта, було стерто зі сторінок даного рукопису. В ті часи історія писалася церквою, і якщо ім’я правителя стиралося чи його не згадували під час богослужінь, з часом люди його забували.

Таємничі маніскрипти

У фільмі «Таємничі манускрипти» вчені розшифрували стертий фрагмент і побачили, що саме ім’я Вітовта було стерте. Причина цього може критися в тому, що довгий час нам намагалися довести: після Київської Русі і монголо-татарської навали і аж до появи козацтва на наших землях були так звані «темні віки», фактична пустка. Насправді ж історичні джерела показують, що це зовсім не так: на території сучасної України було безліч приватних замків, а навколо них вирувало життя. Згодом українські землі приєднали до Великого князівства Литовського, найбільшої держави у Європі у XIV-XVстоліттях. Історик Еймантас Гудас розповідає:

«Найбільше приватних замків було на Волині, це була найрозвиненіша земля. А з 10-ти найбагатших родин Великого князівства Литовського одна була литовського походження, одна польського, а 8 – руського, тобто з Русі, переважно з українських земель».

Таємничі манускрипти

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Таємничі манускрипти»: які історичні міфи про Україну спростовує фільм

Ще один історик, доктор історичних наук Борис Черкас згадує про те, що на території Успенського собору Києво-Печерської Лаври з’явилися усипальниці великих литовських князів, що свідчить про дуже значну роль українських земель для Великого князівства Литовського. Історик наголошує:

«В період Великого князівства Литовського навколо Успенського собору з’являють добудови, усипальниці. У 1941 році собор було підірвано. Я думаю, що це частина одного процесу, метою якого було знищити пам'ять українців про цю добу».

Хто ж саме підірвав Успенський собор і навіщо? Про це можна дізнатися, переглянувши фільм «Таємничі манускрипти». У фільмі показані пронумеровані світлини, які посекундно відтворюють момент вибуху собору у 1941 році. Це фотографії з сімейного архіву німецького офіцера, які було знайдено у 1995 році. «Таємничі манускрипти» ставить під питання версію підриву Успенського собору фашистами.

Таємничі манускрпити

Чому ж князя Вітовта намагалися стерти з нашої історії та хто і чому підірвав головний собор Києво-Печерської Лаври під час німецької окупації? На ці і багато інших цікавих питань можна отримати відповідь у четвертому фільмі з циклу «Україна. Повернення своєї історії» «Таємничі манускрипти».

\

Новини по темі