«Таємничі манускрипти»: які історичні міфи про Україну спростовує фільм

Які міфи з історії України спростовуються у фільмі Акіма Галімова Таємничі манускрипти?

Історичний детектив «Таємничі манускрипти» спростовує історичні міфи про Україну. Про що йдеться у фільмі Акіма Галімова?

Поділитися:

«Таємничі манускрипти»  –  це четвертий фільм із циклу  «Україна. Повернення своєї історії». Прем’єра фільму відбулася 24 грудня на каналі 1+1 і викликала неабиякий суспільний резонанс — вже за перший тиждень фільм зібрав майже 200 тисяч переглядів на YouTube. У стрічці розвінчуються міфи та розкриваютьмя маловідомі факти з української історії, які довгі століття намагались стерти з нашої пам’яті. Про які ж міфи йдеться?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Темні віки» української історії: інтерв’ю з продюсером фільму “Таємничі манускрипти” Акімом Галімовим про Церкву та Державність

Міф 1. Період «темних віків» між Київською Руссю і козаками – це епоха руїни

Раніше активно культивувалося твердження, що після монголо-татарської навали на нашій землі цивілізований устрій було знищено, і відродження нормального життя почалося вже на півночі, на території сучасної Росії. І саме звідти нібито на наші території повернулася цивілізація. У «Таємничих манускриптах» чітко показано, що насправді це не так. У великому інтерв’ю сайту 1+1 Акім Галімов розповідає:

«Досліджуючи в нашому фільмі цей період, ми розуміємо, що насправді на українських землях життя вирувало. Якщо подивитися мапи кордонів Великого князівства Литовського тих часів, неможливо не помітити територіальну скупченість замків: вся наша територія, особливо на Волині, просто “всіяна” ними.  Це свідчить про те, що тут існувала еліта –  шляхта, яка нікуди не зникла після монгольської навали. І на цій території жили і розвивались українці, для яких об’єднуючим фактором стала церква».

Таємничі манускрипти

Міф 2. Руйнування українських храмів радянською владою відбувалося хаотично і не мало завуальованої мети

Насправді, проаналізувавши всі підриви, можна висунути припущення, що все ж таки церкви знищувалися радянською владою цілеспрямовано: насамперед руйнували храми, які мали велике значення для становлення державності на наших землях. Акім Галімов дійшов висновку, що низку ключових для України соборів було навмисно зруйновано, щоб зробити непоправну шкоду українській культурній спадщині та загалом дослідженню історії України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Руйнування храмів як складова знищення української історії: продюсер фільму «Таємничі манускрипти» Акім Галімов про роботу над пошуками правди

У «Таємничих манускриптах» наводяться приклади таких знищень. Успенський собор Києво-Печерської Лаври було зруйновано на 43-й день фашистської окупації, і зараз вже доведено, що це зробила саме радянська влада. А все через те, що в цьому храмі були могили литовських князів, які правили свого часу в Києві, а також надгробок Костянтина Острозького, який має величезне значення для нашої культурної й історичної спадщини.

Таємничі манускрипти

Ще один приклад – підрив у 1935 році Богоявленьскої церкви на Подолі. Про це Акім Галімов розказує:

«Виявляється, поруч з церквою було поховання Сагайдачного».

У «Таємничих манускриптах» розповідається і про інші зруйновані радянською владою українські храми, що доводить: цей процес був чітко аргументований і продуманий, а не хаотичний.

Міф 3. Українська православна церква є невід’ємною частиною московського патріархату, бо була передана «у вічне володіння»

У «Таємничих манускриптах» досліджується процес «передання» української церкви московському патріархату. Акім Галімов наголошує:

«Розпочну з того, що історія Церкви і духовного становлення України — це один зі стержнів нашої державності.  Власне, історія нашої державності в сьогочасному розумінні і розпочалася з моменту хрещення Русі. Церква до ХХ століття відігравала колосальну роль в житті нашої держави. Наша автентична культура зберігалася через покоління зокрема завдяки тому, що дуже потужна Церква акумулювала духовні та матеріальні цінності на наших землях». 

У фільмі показано: коли нашу церкву було передано московському патріарху, українська історія "пішла" іншим шляхом. Це один із переломних моментів, навколо якого дуже багато спекуляцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  У фільмі «Таємничі манускрипти» на «1+1» показали, як Україна втратила та повернула незалежну церкву

Все, що ми знали про процес фактичного загарбання нашої церкви протягом майже 300 років, базувалося на тому, що розповідали росіяни: всі документи, переклади та трактування були з Росії, пізніше – з СРСР. Акім Галімов розказує:

«Однією з основних цілей нашого дослідження було показати першоджерела, на основі яких Київську митрополію передали Московському патріархату. І ми знайшли ці документи». 

Ці таємничі манускрипти, написані старогрецькою мовою, підтверджують, що насправді українська церква не була передана у «вічне володіння» Москві, і взагалі є більш старшою та поважною за московську.

Таємничі манускрипти

Акім Галімов розповідає:

«В Греції ми зв’язалися з палеографом Агамемноном Целікасом, який входить до світового ТОП-10 найкращих спеціалістів з вивчення старовинних манускриптів. Він допоміг нам правильно перекласти ці манускрипти».

Ще більше цікавої інформації про руйнування міфів, які стосуються історії України, дивіться в історичному детективі Акіма Галімова «Таємничі манускрипти»:

Новини по темі