Яке сьогодні свято – 12 липня: свято Петра і Павла, Петрівки (ворожіння на весілля)

Яке сьогодні свято – 12 липня: по народному і церковному календарям
Pexels/Artem Podrez

Сьогодні, 12 липня, відзначаємо важливе "річне" свято. Що можна робити на Петра і Павла та які прикмети на 12 липня?

Поділитися:

Сьогодні 12 липня відзначаємо такі події:

  • Всесвітній день бортпровідника
  • Петров день, Петро і Павло, Петрівки

Петров день, Петро і Павло, Петрівки: прикмети на 12 липня

У народному календарі, Петров день – одне з найважливіших "річних" свят. В цей день влаштовували масштабні гуляння, а ввечері молодь ходила в поле "вартувати" сонце.

Петро й Павло – апостоли та проповідники, які активно поширювали православну віру. За це їх ще називали первоверховними. Петро, окрім проповідницької діяльності, лікував хворих та воскрешав мертвих, а Петро, за повір'ями, володіє ключами від Царства Небесного та закриває й відкриває ворота раю. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято Петра і Павла 2021 та що не можна робити у цей день

Це свято особливе для рибаків, бо вони вважали святого апостола своїм покровителем. Через це Петрівки ще вважали "ловецьким" святом. Збирали гроші «Петру-рибалці на мирову свічку», ставили її в храмі перед іконою святого, на риболовецьких угіддях робили хресні ходи та молились про збереження життя і про багатий улов.

До Петра і Павла готувалися заздалегідь: чистили хату, дотримувалися Петрова посту, прибирали і чистили хати, готували святкові частування, фарбували яйця в жовтий колір та варили пиво. Увечері влаштовували застілля, запрошували родичів і гостей і провідували хрещеників.

Вірили, що в Петров день на сході сонце розкидає стрічки, проте побачити це дано не кожному. Це називали "грою в сонце": чекали сходу сонця і придивлялися до нього. Хто більше розрізнить кольорів в його сяйві, той буде щасливішим за всіх. Водили хороводи, які символізують сонце, а також робили гойдалки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 12 липня для всіх знаків зодіаку: запросіть на каву кращого друга

Вважали, що в Петров день у водоймах магічна водиця, що очищає від гріхів. Дівчата забиралися на дахи «нечистих» будівель, сідали там і співали пісні, таким чином "заклинали відьом". Також ввечері плели вінки, які одягали на голову коня коханого хлопця. Якщо вінок не падав і господар, повернувшись вранці, бачив його на голові коня, то восени дівчина сміливо могла чекати сватів. Ще один метод – збирати з 12 полів 12 квіток і покласти під подушку з такими словами:

Дванадцять квіток, дванадцять молодців! Суджений-ряджений покажися, до мене уві сні з’явися.

12 липня влаштовували ярмарки. Селянам не покладаючи рук доводилося працювати від зорі до зорі, тому липень ще називали "страдень". 

► Якщо на Петров день ясно – рік буде хорошим.

► Якщо дощ ллє, то ще сорок днів буде негода.

► Якщо зозуля перестала кувати до Петрова дня – зима буде ранньою, а якщо після – осінь затяжною.

Сон з 11 на 12 липня може здійснитися на сьомий день. Якщо приснилось щось погане – будьте обережні, бо як правило, з 11 на 12 липня сон віщий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли день бухгалтера та аудитора в Україні 2021: історія свята та привітання

У кого сьогодні День Ангела

Сьогодні, 12 липня, День Ангела святкують Павло, Петро та Симон.

Новини по темі