Яке сьогодні свято – 12 липня: свято Петра і Павла (що не можна робити)

Петра і Павла: що не можна робити, народні традиції, історія свята
freepik.com

Що не можна робити на свято Петра і Павла: традиції і прикмети.

Поділитися:

12 липня відзначається величке церковне свято Петра і Павла, яке знаменує собою закінчення Петрового посту. Існує багато традицій та прикмет, пов'язаних з цих днем, а також заборон. Зокрема, багатьох цікавить, що не можна робити 12 липня, на свято петра і Павла?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 12 липня для всіх знаків зодіаку: все не так погано, як могло би бути

Петра і Павла 2022: історія свята

Свято на честь верховних апостолів Петра і Павла християни західного обряду (католики) святкували 29 червня, а східного обряду (православні, яких більшість в Україні) — 12 липня. Пов'язане це з традиційною різницею в датах за григоріанським та юліанським календарем. Крім того, напередодні свята Петра і Павла, 11 липня, закінчується Петрівський (Апостольський) піст. Період від початку Петрового посту до свята петра і Павла в народі називали Петрівкою. Вважалося, що це період теплих, довгих днів і коротких ночей, гарної погоди і активних польових робіт. Підготовка до збору врожаю, який вже не за горами. 

12 липня вшановується пам'ять апостолів Петра і Павла. За переказами Петро був сином рибалки, першим з апостолів, хто визнав Ісуса Христа месією. Він очолив спільноту християн після Ісуса і лишив 2 послання Христовим послідовникам. Павло був колишнім гонителем християн, який розкаявся та став палким проповідником християнства. Він написав 13 послань різним церквам і багато подорожував, поширюючи вчення Христа. Обоє верховних апостолів були страчені за свої переконання: Петра розіп'яли на хресті, а Павла обезголовили. 12 липня — день вшанування пам’яті верховних апостолів Петра і Павла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головні пости 2022: календар багатоденних постів

Петра і Павла 2022: що не можна робити

Згідно з народними повір'ями, на Петра і Павла не можна:

►Купатися у водоймах, бо за повір'ями підвищується ризик нещасного випадку. За переказами на Петра і Павла біля водойм збирається нечиста сила, яка може становити небезпеку, особливо для дітей.

►Важко фізично працювати.

►Займатися рукоділлям, особливо шити чи плести, інакше можна "наплести" собі біду.

►Давати гроші в борг і просити в когось про позику, інакше гроші не будуть "водитися" цілий рік.

►Пліткувати, лихословити.

►Ходити до лісу, бо в цей день можна заблукати, а також наразитися на ризик нападу змій, які на Петра і Павла особливо агресивні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на липень 2022: найважливіші свята та дати

Раніше на Петра і Павла відкривався сезон літніх весіль. Період з 12 липня до 5 серпня вважався дуже сприятливим для укаладання щасливого, міцного шлюбу. Також з 12 липня дні вже помітно стають коротшими.

Прикмети на Петра і Павла

►Дощ на Петра і Павла — до гарного врожаю.

►Спека на Петра і Павла — до морозного Різдва.

►Холодна погода на Петра і Павла — до голодного року.

Більше про свято Петра і Павла дивіться у відео:

Новини по темі