Головні пости 2022: календар багатоденних постів

Календар багатоденних постів 2022: головні та найбільш тривалі пости у році
freepik.com

Які є багатоденні пости? 4 головні пости у 2022 році.

Поділитися:

У християнстві віряни періодично дотримуються посту. Вважаєтьмся, що за допомогою постів вони готують свою душу і тіло до значних церковних свят, як-от Великдень, Різдво тощо. Існують одноденні та багатоденні пости. Багатоденних (тривалих, найбільш значущих) постів у році усього чотири. Який же календар багатоденних постів 2022?

Багатоденні пости 2022

Впродовж року є 4 тривалі пости:

►Великий піст. Він вважається найважливішим постом у році і передує Великодню. Вважається, що він був встановлений церквою як пам'ять про піст Ісуса Христа в пустелі. Саме він допомагає стати ближчим до Сина Божого, який протягом 40 днів нічого не їв, попри численні спокуси. Крім того, під час дотримання Великого посту варто згадувати те, як Ісуса Христа розіп'яли на хресті й, після оплакування Богородицею Дівою, поклали в труну, проте на третій день він воскрес із мертвих. У 2022 році Великий піст тривав з 7 березня по 23 квітня. Його період напряму залежить від дати Вликодня у поточному році. Останній день Веикого посту – субота перед Великоднем. Це найбільш тривалий і найсуворіший піст для вірян, у 2022 році він тривав 48 днів.

Петрів піст. Це перший багатоденний піст літа, який ще називається Петрівським або Апостольським (у народі ще є назва Петрівка). Петрів піст 2022 триватиме з 20 червня по 11 липня включно, що становить 22 дні. Щороку триваліст Петрівського посту різна і залежить від того, коли в цьому році був Великдень. Якщо Великдень був раніше, Петрівка буде довшою, якщо пізніше – коротшою. Загалом тривалість Петрового посту може коливатися від 8 до 42 днів. Петрів піст розпочинається в понеділок через тиждень після Трійці. Оскільки Трійця 2022 припала на 12 червня, то Петрівський піст розпочинається 20 червня, у понеділок. А ось закінчується Петрів піст завжди в одну дату – 12 липня, на день першоверховних апостолів Петра і Павла (тому цей піст ще називається Апостольським). Це не дуже суворий піст, в багато днів Петрового посту дозволено вживати рибу.

Успенський піст. Успенський піст присвячений Дню пам'яті Божої Матері й існує для того, щоб закликати віруючих наслідувати її прикладу благочестивості. Успенський піст 2022 триватиме з 14 по 27 серпня, 14 днів. В цей період віряни відзначають одразу 2 великі церковні свята: Медовий Спас (14 серпня) та Яблучний Спас (19 серпня). А вже 28 серпня відзначається свято Успіння Персвятої Богородиці.

Різдвяний піст. Це другий за значимістю і тривалістю у році піст, після Великого посту. Різдвяний піст 2022 триватиме з 28 листопада по 6 січня, 40 днів. Різдяний піст ще називають Пилипів піст, оскільки він починається на наступний день після дня пам'яті апостола Пилипа (27 листопада). Закінчується цей піст напередодні Різдва, яке православні християни відзначають 7 січня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли День всіх святих: дата та традиції свята

Найближчий до нас Петрівський піст, який розпочнеться вже скоро, 20 червня. Читайте про календар харчування по дням під час Петрового посту 2022. Також дивіться сюжет "Сніданку з 1+1" про свято Петра і Павла:

Новини по темі