Коли Петра і Павла 2022: дата, традиції і прикмети

Коли свято Петра і Павла 2022: точна дата, народні традиції
freepik.com

Свято Петра і Павла: коли відзначається в Україні, яка його історія.

Поділитися:

День Петра і Павла — це свято на честь пам'яті цих 2-х верховних апостолів. Коли ж відзначається Петра і Павла 2022 в Україні?

Коли святкують Петра і Павла Україна: дата 2022

Це свято на честь верховних апостолів Петра і Павла християни західного обряду (католики) святкують 29 червня, а східного обряду (православні, яких більшість в Україні) — 12 липня. Пов'язане це з традиційною різницею в датах за григоріанським та юліанським календарем. Крім того, напередодні свята Петра і Павла, 11 липня, закінчується Петрівський (Апостольський) піст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Петрів піст 2022: календар харчування по дням

Петра і Павла: історія свята

12 липня вшановується пам'ять апостолів Петра і Павла. Петро — це син рибалки, перший з апостолів, хто визнав Ісуса Христа месією. Він очолив спільноту християн після Ісуса і лишив 2 послання Христовим послідовникам. Павло — колишній гонитель християн, який розкаявся та став палким проповідником християнства. Він написав 13 послань різним церквам і багато подорожував, поширюючи вчення Христа. Обоє верховних апостолів були страчені за свої переконання: Петра розіп'яли на хресті, а Павла обезголовили. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на липень 2022: найважливіші свята та дати

Період від початку Петрового посту до свята петра і Павла в народі називали Петрівкою. Вважалося, що це період теплих, довгих днів і коротких ночей, гарної погоди і активних польових робіт. Підготовка до збору врожаю, який вже не за горами. Свято апостолів Петра і Павла знаменує закінчення купальських святкувань (на Івана Купала) та підготовку до сінокосу.

Петра і Павла: народні традиції

На Петра і Павла було прийнято обов'язково зранку відвідати церкву. А ввечері влаштувати святкову вечерю, подаючи страви з риби. Це був перший день після завершення Петрового посту, тому вечеря була щедрою.

На Петра і Павла починався період весіль: вважалося, що пари, які одружилися в липні, будуть щасливі все життя. 

Свято Петра і Павла вважалося кульмінацією літа, після цього дні вже потроху стають коротшими. Крім того, на Петра і Павла відкривався рибальський сезон. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День молоді 2022: коли святкують в Україні

Прикмети на Петра і Павла

►Якщо на Петра і Павла йде дощ, врожай зерна буде гарним, але картопля може будти гнилою.

►Спека на Петра і Павла – до морозного Різдва.

►Від дня Петра і Павла буде ще 40 спекотних літніх днів.

►Якщо на Петра і Павла буде холодно, рік буде голодний.

Більше про День Петра і Павла дивіться у відео:

Новини по темі