Яке сьогодні свято – 20 липня: Міжнародний день торта та Явдоха-сіногнійка

Яке сьогодні свято – 20 липня: по народному і церковному календарям
Pexels/Solodsha

Сьогодні, 20 липня, ідеальний день для того, щоб потішити себе шматочком торта.

Поділитися:

Сьогодні 20 липня відзначаємо такі події: 

  • Міжнародний день шахів
  • Міжнародний день торта
  • Явдоха-сіногнійка, Фома і Єфросинія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на 20 липня для всіх знаків зодіаку: довіряйте долі, сміливіше вперед

Міжнародний день шахів

В це складно повірити, проте перша шахівниця зі світлими та темними квадратами була розроблена в Європі ще у 1090-му році! Звісно ж, з того моменту правила гри в шахи неодноразово змінювалося. Гра стрімко набувала все більшої популярності, настільки, що в 1966 році було прийнято рішення щорічно, 20 липня, відзначати Міжнародний день шахів. Вітаємо всіх шахістів та любителів гри зі святом!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрологічний прогноз на найближчі п'ять днів: у четвер треба присвятити себе іншим людям, найкращі дні – вівторок та середа

20 липня, свято: Явдоха-сіногнійка, Фома і Єфросинія

Народний календар та православна церква сьогодні згадують Фому як преподобного й чорничника. Він був сильним воєначальником. Проте через деякий час Фома вирішив прийняти чернечий постриг, тим самим присвятити своє життя Богу. Після постригу святий став самостійно жити на гірському мисі Малею (східна частина Афона) й почав вести подвижницьке життя: зціляв хворих та стражденних.

В цей день також згадують Єфросинію (Московську княгиню, 1353-1407, дочку князя Суздальського). Православна церква визнала її святою через те, що вона прийняла чернецтво в Вознесенському жіночому монастирі. В народі святу Єфросинію прозвали Явдохою-сіногнійкою. В цей день часто починалися дощі й через велику вологість сіно починало гніти. Проте якщо погода все ж-таки була гарною, селяни йшли в поле, загортали серпи в рушники й виконували народні пісні. Перший сніп обв’язували рушником і несли освячувати. Жінки робили з перших колосів пояс, яким підв’язувалися. Співали: 

Жито рік стояло і не втомилося, і спина моя втомлюватися не буде.

Після жнив селяни таємно йшли купатися по ниві. Знімали перші огірки, починали дозрівати яблука й вишні. Перший стислий сніп залишали в кутку хати аж до Покрови (14 жовтня). Тоді пригощали цим сіном всю домашню худобу, бо вірили, що якщо вони цього не зроблять, тварини не захочуть їсти приготовлений на зиму корм.

Ворожіння, як і зазвичай, проходило увечері. Кожен селянин кидав свій серп на підлогу. Якщо серп ліг на поверхню — людині буде щастя. Якщо ж ні — незабаром помре. 

► Якщо 20 липня посидіти під дубом, наберетеся сил на наступний рік. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магнітні бурі в липні 2021 року: названі найнебезпечніші для здоров'я дати

У кого сьогодні День Ангела

Сьогодні, 20 липня, День Ангела святкують Маргарита, В'ячеслав, Анастасія, Герман, Євдокія, Никон, Сергій та Фома. 

Новини по темі