Букет на Маковія своїми руками: з яких трав збирають букет на Медовий спас

Як зробити букет на Маковія своїми руками
Instagram/mriimarii

Які квіти на Маковія використати, щоб створити букет на Медовий спас своїми руками?

Поділитися:

14 серпня в Україні відзначатють Маковія або перший Спас — медовий. З цього дня починається великий Успенський піст, або, так звана, «Спасівка». Дні посту триватимуть з 14 серпня до 28 серпня — свята Успіння Пресвятої Богородиці. Зазвичай до Маковея квіти й трави, найчастіше − сухоцвіти, збирають у букетики − «маковійчики». Потім букети освячують у церкві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медовий, Яблучний і Горіховий Спас: дати, історія і традиції свят

Букет на Маковія: історія та традиції

Дана традиція дійшла до нас ще з дохристиянських традицій, коли богам дякували за врожай та святили мед, воду, квіти, зілля і особливо — мак. 
Квіти святили для того, щоб наступного року все квітло, зілля, як допомогу при хворобах, мак — як захист від відьом та нечистої сили. "Маковійчики" здавна використовують як обереги. Зараз їх освячують у церквах, а вдома тримають за образами (іконами). 

Ще однією традицією на Маковія є приготування ритуальної страви цього дня. На Маковія готували шулики — пісні коржі ламали у макітру, у якій до того макогоном перетирали мед з маком та давали настоятись.

букет на маковія 1+1Фото: Instagram/vally_decor

Букет на Маковія: з яких сухоцвітів збирають

В основі букета на Маковія традиційно був мак. Далі вже за бажанням були сухоцвіти, просо, кривавник, льон, бриза (які ототожнювали зі сльозами Божої матері), лаванда, кермек, чорнушка рогата та заячий хвіст.

До «Маковійчика» також часто додавали гвоздики, айстри, чорнобривці, барвінок, васильки та різні трави: м'яту, чебрець, полин, любисток та колоски пшениці. Раніше до букета також додавали кріп, горох, квасолю, невеличкі качани кукурудзи, а ще, в давнину святили цілий сніп городини, обв'язаний червоною стрічкою. Після освяти з ним обходили все господарство, хату, город. Віряни сподівались, що на наступний рік вони отримають гарний врожай і примноження в господарстві.

букет на маковія 1+1Фото: Instagram/mak_studio_rv

Новини по темі