Загроза штучного інтелекту: 5 професій, які можуть зникнути через ChatGPT

ChatGPT відбирає роботу: які професії під загрозою
Unsplash

Які професії може замінити ChatGPT?

Поділитися:

Штучний інтелект (ШІ) стрімко розвивається, і його вплив на робочу силу стає все більш відчутним. Один із видів ШІ, який має потенціал суттєво змінити ринок праці — генеративні моделі, такі як ChatGPT. Завдяки своїм широким можливостям ChatGPT може виконувати багато завдань, які традиційно виконувалися людьми. Чимало компаній уже почали застосовувати цю технологію у робочих процесах. Це ефективний, зручний та безкоштовний інструмент, тож не дивно, що він має таку популярність. Пропонуємо розібратися, у яких сферах  ChatGPT може потенційно замінити людину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ChatGpt доступний для Андроїд: переваги та недоліки ШІ на телефоні

Які професії може замінити ChatGPT

ChatGPT може становити загрозу для широкого спектру професій, особливо тих, які пов'язані з обробкою інформації та комунікаціями. До таких професій належать:

1. Обслуговування клієнтів. ChatGPT можна використовувати для створення чатботів, які надають клієнтську підтримку 24/7. Це може призвести до скорочення кількості робочих місць у кол-центрах і службах підтримки клієнтів.

Кол-центр

2. Журналістика. ШІ вже активно застосовують для автоматичного створення новин, перекладу статей з інших мов та написання рецензій. Тож потенційно під загрозою працівники редакцій газет, журналів та вебсайтів.

Журналіст

3. Маркетинг. Створення рекламних матеріалів, написання релізів та аналізу ефективності маркетингових кампаній — задача під силу ШІ. 

Стратегія

4. Фінансисти. ChatGPT вміє аналізувати фінансові дані, прогнозувати ринки та надавати фінансові консультації. Якщо ця технологія буде розвиватися, то у банках, інвестиційних компаніях та страхових компаніях вакансій буде дедалі менше. 

Жінка

5. Сценаристи. Використання ШІ для написання сценарію вже спричинило масовий страйк у Голлівуді у 2023. Звісно, повністю довірити створення сюжету ChatGPT — погана ідея. Однак те, що такі прецеденти вже існують у світовому центрі кіновиробництва, не може не насторожити.

Фільм

Фото: Freepik, Unsplash

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штучний інтелект: як триває розвиток чат-ботів та нейромереж у 2023 році

Звичайно, не всі професії, пов'язані з обробкою інформації та комунікаціями, точно будуть замінені ChatGPT. Наприклад, професіонали, які мають глибокі знання своєї галузі, такі як юристи, лікарі та економісти, навряд чи будуть заміненими штучним інтелектом у найближчому майбутньому. Однак фахівці, які виконують більш рутинні завдання, такі як написання звітів, відповіді на запитання клієнтів та створення рекламних матеріалів, більш схильні до втрати роботи через ШІ.

Кожен користувач ChatGPT знає, що наразі цей інструмент часто генерує неточну інформацію, яка потребує людської перевірки. Однак розвиток генеративних моделей не стоїть на місці, тому вдосконалення та виправлення помилок технології, можливо, є лише справою часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖШтучний мозок: фантастична мрія чи потенційне майбутнє (розібралися у "Сніданку з 1+1")

Штучний інтелект вплине на 60% робочих місць! Як зміниться ринок праці? – Економічні новини у "Сніданку з 1+1", що виходить у будні з 6:30 до 9:30 на "1+1 Україна":

Новини по темі