Трійця 2022: що святять на Трійцю і чим прикрашати домівки

Що святять на Трійцю: аїр та інші трави і що вони символізують
Pexels/Nandhu Kumar

Цьогоріч християнська Трійця 2022 – свято на п’ятдесятий день після Великодня – відзначається 12 червня. Як українцям підготуватися до Трійці та чим прикрасити оселю розповімо в цьому матеріалі.

Поділитися:

Оскільки Трійця 2022 припадає на 12 червня. Напередодні свята, 11 червня, відзначається Троїцька батьківська субота, коли вшановують пам'ять тих, хто, на жаль, вже пішов з життя. 

Нагадаємо, що цьогоріч вихідні на Трійцю будуть коротшими, аніж завжди. Замість трьох днів відпочинку віряни матимуть понеділок робочим днем.

Свято трійця: що означає

Свято Трійці вважається одним з найважливіших християнських свят. Свята Трійця — ім'я Живого Бога в православ'ї, Єдиного в Трьох Особах, іпостасях Божества, Отці, Сину і Святому Дусі. Святкується Трійця 2022 виключно в неділю.До речі, Трійцю ще називають Зеленою неділею, бо свято символізує пробудження природи та її повернення до життя. Відбувається освячення зілля на Трійцю — заведено із квітів та трав робити букет на Трійцю своїми руками.

Трійця 2022: традиції святкування

В давнину українці святкували Трійцю дуже врочисто. Зранку господині готували святкове застілля, прибирали та вбирали хатини. Після цього всі вбиралися у святковий одяг, сідали й чекали, поки вдарять церковні дзвони. Якщо вдарить дзвін — це блага звістка. Тоді всі починають хреститись та йдуть до церкви. Ідучи до церкви, кожна дівчина несла в руках свіжі квіти. Після служби відбувався хресний хід до криниць, щоб освятити їх святою водою. Дехто освячував і оселі. Вірили: таким чином захищались від русалок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна купатися на Трійцю: народні прикмети на Зелені свята

Трійця здавна вважається дівочим святом. Дівчата ворожили, ходили в ліс і кидали сплетені вінки у водойму, вважаючи, що вони дістануться русалкам. А вже від русалок чекали, що ті наворожать їм багатих наречених.

Трійця 2022: що святять на Трійцю

Друга назва свята, Зелена неділя, говорить сама за себе. Хатини здавна прикрашають живими квітами, рослинами та всім, що символізує нове життя. Освячення зілля на Трійцю в церквах збирає чимало прихожан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖЩо приготувати на Трійцю 2022: меню до свята

Що святять на Трійцю:

  • аїр
    Стебла аїру приносять удачу та захищають від невдач, тому його треба розкидати по підлозі в усіх кімнатах: вдачі мало не буває! Вважається, що троїцький аїр надає оселі позитивної енергетики.
  • чебрець
    Вважається жіночою та Богородицькою рослиною. Особливий дар чебрецю відчують ті, хто мріє про міцний шлюб: в давнину чебрець носили як оберіг, щоб зустріти своє кохання. Також чебрецю приписують заспокійливу дію на буйну вдачу: чебрець сушать та кладуть в подушки для спокійного сну, жінки здавна клали сушений чебрець у ладанки чоловікам, щоб не втрачали голову.
  • пижмо
    Пижмо за віруванням наших предків захищає від вроків та привороту. Практичне застовування: захищає речі від молі.
  • любисток
    Захистить вас від злих сил та наврочень.
  • полин
    Існує повір'я, що якщо повісити полин над дверима, то ваша домівка буде захищена від темних сил. Також заведено використовувати полин, щоб в домівках не заводилися миші та таргани.
  • м'ята
    Містить заспокійливу чару, притягує до оселі добро та злагоду.

трійця травиФото: Pexels/ Daria Shevtsova

Навіщо на Трійцю розкладають траву

Народні повір'я кажуть, що зібрана на Трійцю трава відганяє злих духів та нечисту силу. Наші пращури вірили, що протягом усього зеленого тижня душі покійних родичем відвідують живу рідню, ховаються у гілках, захищають сім'ю від нечисті.

На Трійцю розкладають траву ще й для того, щоб відтворити обставини, за яких відбулося сходження Святого Духа на апостолів. У Святому писанні сказано, що в той час на Синайській горі навколо цвіло і зеленіло, а Сіонська світлиця була прикрашена зеленню, коли сталося диво. Таким чином, на свято Святої Трійці трава стає символом перемоги духу над тліном.

Усі трави на Трійцю мають цілюще значення. Наші предки вміли з кожної зібраної рослини зробити лікувальний чай. Крім того, друга назва свята Святої Трійці має таку Зелену неділю, що й пішла від звичаю прикрашати всім зеленим будинки цього дня.

Новини по темі