Чи можна купатися на Трійцю: народні прикмети та традиції

Чи можна купатися на Трійцю 2023 — 1+1
Freepik

Які традиції та народні повір'я існують на Зелені свята?

Поділитися:

Свято Трійці припадає на 50-й день після Великодня. В Україні цьогоріч православні християни східного обряду відзначатимуть Трійцю або Зелені свята 4 червня за церковним календарем. Існує багато традицій та прикмет, пов'язаних з цим днем. Багатьох цікавить, чи можна купатися на Трійцю у річці? 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Трійцю називають Зеленими святами, які існують магічні ритуали у це свято: у «Сніданку з 1+1» розповіла письменниця Лада Лузіна

Трійця 2023: традиції

У святковий день Трійці в храмах влаштовують святкові літургії. Люди збираються, щоб помолитися за спокій душ померлих і попросити захисту для живих. Трійця також супроводжується рядом народних традицій, які надають особливого значення цьому святкуванню. Однією з таких традицій є прикрашання оселі зеленими травами та гілками дерев. Вважається, що ці рослини відлякують злі сили і несуть благополуччя в дім. Крім того, трави та зелень, зібрані під час Зелених свят, мають цілющі властивості, що символізує початок нового життя та розквіт природи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Букет на Трійцю своїми руками: які квіти використати для чарівної композиції

Чи можна купатися на Трійцю

За народними повір'ями, на Трійцю купатися не можна. Вважається, що на Зелені свята у річках, озерах та інших водоймах активізується нечиста сила (русалки, водяні), які можуть "потягнути людину на дно" (тобто вона може втопитися). Саме тому в народі не рекомендують в цей день купатися у водоймах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що приготувати на Трійцю 2023: меню до свята

Трійця 2023: народні прикмети

►Якщо вмитися вранішньою росою на Трійцю, можна покращити своє здоров'я та примножити красу.

►Дощовий день на Трійцю – до гарного врожаю і великої кількості грибів.

►Сонце на Зелені свята – до спекотного літа.

►Веселка на небі на Трійцю – до щастя і добробуту.

Новини по темі