Чому Трійцю називають Зеленими святами, які існують магічні ритуали у це свято: у «Сніданку з 1+1» розповіла письменниця Лада Лузіна

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Трійця та Зелені свята: спільне і відмінності,магічні ритуали в ці дні (розповідає Лада Лузіна)
Instagram/luzina.lada

Які існують магічні ритуали на Зелені свята? Розповідає Лада Лузіна.

Поділитися:

Письменниця та дослідниця старовинних українських традицій Лада Лузіна у "Сніданку з 1+1" розповіла, чому Трійцю називають Зеленими святами та які існують магічні ритуали в це свято?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Православна церква України ухвалила перехід на новий календар: коли буде Різдво та інші свята в Україні

Вже 4 червня, православні християни відзначають одне з найбільших церковних свят у році – Трійцю. Чому його ще називають Зелені свята? Лада Лузіна розповідає:

"Здавна існував язичницький період "Зелені святки", які потім прив'язали до церковного свята Трійця. Це період, коли цвіте жито, він пов'язаний з великою кількістю традицій".

Тобто, Трійця і Зелені свята між собою не пов'язані. Трійця – це церковне свято, Зелені свята – народне. Але відзначають їх в один час. Проте варто зазначити, що Зелені свята не обмежуються лише днем Трійці, а тривають аж до початку Петрового посту.

Традиції та ритуали на Зелені свята

Напередодні Трійці, у суботу, коли за церковною традицією відзначають Троїцьку батьківську суботу, у народі прийнято прикрашати будинок, ворота, вікна зіллям: кленом, липою тощо. Вважалося, що ліс приходить до тебе в гості.

У той же час, щоб захиститися від непроханих лісових духів, на підлогу оселі клали лепеху, кропиву, полин. Вважалися, що ці трави захищають від нечисті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Букет на Трійцю своїми руками: які квіти використати для чарівної композиції

Лада Лузіна розповідає, що в українській традиції не було русалок, а були мавки. Це душі померлих, які на Зелені свята являються в людських тілах. Їх варто було остерігатися, проте і почиатати: для них готували їжу і виставляли її на підвіконні чи виносили у поле, це був спосіб спілкування з душами померлих.

Детальніше про магічні ритуали і традиції на Зелені свята дивіться у відео:

Новини по темі