Чим небезпечні купання на Водохреще: пояснює лікар

Купання на Водохреще: в чому небезпека для здоров'я
Pixabay

Кому слід утриматися від пірнання в ополонку?

Поділитися:

В Україні 19 січня відзначають велике церковне свято — Хрещення Господнє, яке в народі отримало назву Водохреще. Традиційно цього дня люди влаштовують водохрещенські купання, вірячи у цілющу силу води. Втім, подібні заходи можуть бути небезпечними для здоров'я та не рекомендуються в період воєнного стану. Про це розповіли в "Сніданку з 1+1".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водохресний святвечір 2023: що не можна робити

Чим небезпечні водохрещенські купання: коментує експерт

Лікарка-терапевт Мар'яна Селюк пояснила: пірнання в холодну воду може серйозно нашкодити здоров'ю, якщо воно не проводиться регулярно. 

"Навіть якщо там три хрестика, все одно температура води та непідготовленість організму переможуть. Ми, лікарі, часто бачимо після таких процедур запаленя легенів, бронхіти. загострення різних серцево-судинних хронічних хвороб".

Через охолодження організму може швидко розвинутися будь-яка інфекція, а від раптового занурення в холодну воду — спазмуватися судини. 

"В результаті це призводить до збільшення тиску, підвищення серцевих скорочень, а також до інфарктів та інсультів", — пояснила лікарка Мар'яна Селюк.

А от люди, які регулярно займаються загартовуванням організму, дійсно можуть не захворіти. Вони привчають своє тіло до холодної води поступово. Як альтернативу пірнанню в ополонку лікарка радить прийняти ванну, душ або вмитися водою, освяченою в церкві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освячення води на Водохреще: прикмети та традиції обряду

Чи варто купатись на Водохреще 2023: застереження влади під час воєнного стану

Багато українців вже готуються до купань на Водохреще. Втім, цього року Міська влада столиці закликає утриматися від масових зібрань та заходів і дотримуватися обмежень, які діють в умовах воєнного стану, через можливі провокації з боку росії.

Крім того, 19 січня синоптики прогнозують аномально теплу погоду, у зв'язку з чим тонка крига може стати загрозою для життя.

Новини по темі