Освячення води на Водохреще: прикмети та традиції обряду

Як і коли освятити воду на Водохреща: прикмети, традиції, обряди

На святе Водохреща традиційно освячують воду. Як це правильно робити і про які прикмети слід пам’ятати.

Поділитися:

Свято Водохреще відзначається 19 січня. Воно співпадає з церковними святами Богоявлення та Хрещення Господня. Чому та як треба освячувати воду на це свято, які існують традиції та прикмети обряду?

Водохреща 2023: що відомо про свято

Водохреще в народі ще по-іншому називають Водохреща або Йордан. Вважається, що в цей день відбулося Хрещення Ісуса Христа Іваном Хрестителем на річці Йордан. Під час обряду Хрещення Христа він оголосив себе людям як Месію і Спасителя, тому в цей день і святкується ще й свято Богоявлення. Обрядом хрещення Ісус закликав всіх до очищення душі від гріхів. Вважається, що під час хрещення Христос освятив собою воду в річці Йордан. Дивіться відео про традиції святкування Водохреще:

Коли треба освячувати воду на Водохреще

На свято Водохреща прийнято освячувати воду. Зазвичай священники освячують воду у водоймах та спеціально пробитих ополонках 19 січня. Ці ополонки ще називають йорданями. Після освячення люди можуть набирати воду у свої пляшки та нести додому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Купання на Водохреще: історія та традиції обряду

Також на Водохреще воду освячують і на церковних службах у храмах. Роблять це у святвечір 18 січня або ж на саме свято 19 січня.

Як освятити воду на Водохреще: традиції і народні прикмети

Свято Водохреща має свої традиції, серед яких – обряд освячення води. Після того, як священик провів обряд освячення, віряни стають в чергу зі своїми пляшками та набирають в них воду. Помічено, що освячена вода зберігається весь рік і не псується. Вважається, що освячена вода може заспокоїти маленьку дитину, а також допоможе втамувати біль і позбутися хвороби, якщо її регулярно пити. Крім того, освяченою водою бризкають по кутках будинку, щоб його очистити від поганої енергетики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖГолодна кутя: коли готують третю кутю на січневі свята

На Водохреще існують такі народні прикмети:

►В ніч на 19 січня вода у будь-якому джерелі отримує цілющу силу. Якщо адаптувати цю прикмету до сучасного життя, цілющою є навіть вода з-під крану, набрана в ніч з 18 на 19 січня.

►Освячена вода допоможе заспокоїти немовля, для цього треба збризнути її йому на обличчя у момент плачу.

►Цілюща вода рятує від хвороб, якщо її регулярно пити (по 1 ковтку щодня).

►Освячена вода «змиває» біль, якщо її випити.

►Вода, освячена на Водохреще, захищає оселю від негативної енергії, якщо її розбризкати по кутках помешкання.

Нагадуємо, що це народні прикмети, і немає доведеного підтвердження їх правдивості. Це швидше народні спостереження і вірування.

Дивіться цікаві факти про свято Водохреще:

Новини по темі