Чому Різдво в Україні святкують 7 січня, а не 25 грудня

Чому в Україні святкують Різдво 7 січня, а не 25 грудня
Pexels/Vinícius Vieira Ft

Коли святкують Різдво в Україні: 25 грудня чи 7 січня та чому?

Поділитися:

Різдво в Україні святкується 7 січня, в той час, як на Заході Різдво відзначається 25 грудня. Чому так сталося?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковний календар на січень 2022: найважливіші свята та дати

Насправді християнські церкви (як православна, так і католицька) святкують Різдво 25 грудня, хоча ця дата народження Ісуса Христа є умовною: в Біблії про це ані слова. В Римській імперії 25 грудня відзначали свято «Непереможного Сонця», але щоб зменшити вплив язичницького свята, цього дня почали відзначати день народження «Правдивого сонця». Деякі історики вважають, що під цими словами мався на увазі якраз Ісус Христос. Традиція святкувати Різдво у християн залишилася, однак роблять вони це за різними календарями: на Заході відзначають за григоріанським календарем, а в Україні та деяких інших країнах (наприклад, в Росії, Грузії та Сербії) — за юліанським календарем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдвяний піст: коли починається та закінчується, що можна їсти

Чому ми святкуємо Різдво Христове за різними календарями: історія Різдва

Юлій Цезарь запровадив юліанський календар. Проте з плином часу виявилося, що він не зовсім точний, адже насправді Земля робить оберт навколо Сонця на приблизно 12 хвилин повільніше, ніж тоді вважали римляни. Тоді календар почав посуватися: Різдво наблизилось до весни, а Пасха — до літа. Таким чином, за півтори тисячі років, юліанський календар відстав на 10 днів.

Тоді папа Римський Григорій XIII вирішив зробити реформу юліанського календаря: він наказав деякі високосні роки вважати невисокосними та пропустити 10 днів. Таким чином він зменшив розходження до 26 секунд на рік. Це й було названо григоріанським календарем

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Смачний різдвяний кекс із сухофруктами: рецепт від Руслана Сенічкіна

Спочатку українці продовжували жити за юліанським календарем, але під час революції УНР що Україна, що більшовики запровадили григоріанський. Проте церква дотримувалась традицій і далі живе за юліанським, неточність якого згодом поглибилася та зараз становить 13 днів.

Отже, коли віряни святкують Різдво 25 грудня за григоріанським календарем, то за юліанським це тільки 12 грудня. А коли за юліанським, через 13 днів, вже настає 25 грудня, в григоріанському календарі це вже 7 січня. А у 2101 році, через ці неточності, Різдво припадатиме вже на 8 січня.

Астрологічний прогноз на 2022 рік:

Новини по темі