Коли святкують католицьке Різдво: дата та традиції

Як святкують католицьке Різдво: дата, традиції

Незабаром католицьке Різдво. Яка дата та які традиції в цей день існують?

Поділитися:

Незабаром одне з найголовніших передноворічних свят — Різдво Христове. У християнстві цей день означає народження Ісуса Христа від Діви Марії у Вифлеємі. Воно згадується у Новому Заповіті, і ще свято називають Різдвом Христовим або Господнім.

В Україні найпоширеніша дата святкування Різдва Христового 7 січня за юліанським календарем, однак з 2017 року Різдво Христове офіційно відзначають ще й 25 грудня. Коли Різдво в Україні та які на нього існують традиції?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли відзначаємо Різдво Христове: 25 грудня чи 7 січня (коментар експерта)

коли католицьке різдво ФОТО: Pexels/Samet Kasik

Якого числа католицьке Різдво 

У передвечір, 24 грудня, святкується Святвечір або ж Надвечір'я Різдва, а 25 грудня католицьке Різдво. Ці дати встановлені за григоріанським календарем. В 2022 році цей день припадає на неділю. 

Як святкують католицьке Різдво

Вночі, перед світанком та днем за традицією служать три літургії. Різдво святкують як народження Слова від Бога Отця (вночі), народження Бога-Сина від Діви (на зорі) та народження Бога у віруючій душі (вдень). 

Католицьке Різдво: традиції

Увечері 24 грудня уся родина збирається за святковим столом, аби скуштувати різдвяні страви та гарно провести час разом. На ранок, 25 грудня, усі збігаються дивитися під ялинку та шукати подарунки. Вірили, що дарувати їх може Санта Клаус, який пролазить додому через димохід. Також існують версії, що це Ісус Христос, Святий Миколай, чарівні гноми або спритний невидимий чоловік. 

Католики колядують саме 25 грудня: діти ходять до сусідів у костюмах, співають та розповідають вірші. За це їм сусіди повинні дати або цукерки, або гроші. Однак ця традиція походить з язичництва, тож церква ставиться до неї негативно. 

За скільки цього року можна придбати новорічну ялику? Дивіться сюжет:

Новини по темі